25.9.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Tatiana Vorona).
Mnohí ľudia s blížiacou sa zimou pripravujú šťavy, ktoré potom čakajú v špajze, kým na ne príde rad. Najčastejšie robíme šťavy z malín alebo arónie, ale šťava z týchto plodov ich jednoducho porazí. Preto sa oplatí vybehnúť do záhrady po hrozno a pustiť sa do práce.
Recept na hroznovú šťavu je veľmi jednoduchý. Jej prípravu zvládne každý a bude nás tešiť počas chladných jesenných a zimných večerov. Poradíme vám, ako pripraviť hroznovú šťavu tak, aby chutila čo najlepšie.
Ako sa vyrába hroznová šťava? Je to úplne jednoduché
Hroznová šťava je veľmi zdravá a chutí skvele aj s horúcou vodou. Je sladká a zároveň mierne kyslá. Výborne sa hodí aj do čierneho čaju, ako prídavok do ovocných koktailov alebo mrazená – ako ľadový sorbet.
Na zvýraznenie chuti hroznovej šťavy je dobré pridať pri varení ovocia trochu škorice. Hoci sa väčšine môže zdať, že sa hodí len k jablkám alebo slivkám, v kombinácii s hroznom je chuťovo naozaj nadpozemská.
Zloženie:
- 2 kg hrozna (najlepšie tmavé, ale môže byť aj ružové alebo zmiešané)
- 0,5 šálky vody
- 1/3 šálky cukru
- malá lyžička škorice
Hroznová šťava na zimu – recept. Príprava krok za krokom
Spôsob prípravy:
- Umyté ovocie vložte do veľkého hrnca. Pridajte vodu, cukor a škoricu
- Priveďte do varu a varte, kým sa ovocie nezačne výrazne rozpadať
- Ovocie prepasírujte cez sito, aby ste odstránili šupku a jadierka, šťavu vráťte do hrnca a priveďte do varu
- Pripravte si čisté poháre a horúcu šťavu do nich nalejte. Tesne uzavrite a pasterizujte 15 minút vo vriacej vode
- Takto pripravenú hroznovú šťavu skladujte na chladnom, najlepšie tmavom mieste. Ak sa vám zdá, že je šťava príliš silná, zrieďte ju pred pitím vodou
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Smotana na varenie bude už len spomienkou. Tu je návod na prípravu paradajkovej polievky
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.