26.9.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Lunov Mykola).
Toto obdobie je bezpochyby obdobím cuketového ošialu. Pripravujú sa cukety v octe, v orientálnej marináde alebo v chrumkavom obale. Tradičné placky zatiaľ ustupujú do pozadia, čo je škoda. Toto chutné a sýte jedlo sa dá pripraviť aj v bezlepkovej verzii. Táto surovina je mimoriadne zdravá a môže ľahko nahradiť múku.
Bezlepkové cuketové placky sa môžu stať hitom v mnohých domácnostiach. Ľudia s celiakiou alebo tí, ktorí vylučujú lepok zo svojej stravy z iných dôvodov, sa často sťažujú na nedostatok lákavých receptov. Mnohé si vyžadujú nákup ťažko dostupných surovín alebo sú jednoducho nudné. To však nie je prípad tohto jedla. Cuketové placky bez múky sú jednoduchým, lacným a expresným receptom na sýtu večeru. Nezostáva vám nič iné, len sa pustiť do prípravy.
Ingrediencie:
- 1 veľká cuketa
- 1 biela cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 120 g ovsených vločiek
- 2 vajcia
- soľ a korenie
- repkový olej na vyprážanie
- pažítka na ozdobu
- prípadne smotana na ozdobu
Chrumkavé cuketové placky bez múky. Pripravte si dokonalú bezlepkovú večeru
Cuketu opláchnite pod tečúcou vodou a nastrúhajte ju na hrubom strúhadle. Ak je cuketa stará a má tvrdú šupku, môžete ju olúpať. Nastrúhanú cuketu osoľte a nechajte štvrť hodiny odkvapkať. Cibuľu ošúpeme a nakrájame nadrobno. V druhej miske ju zmiešajte s pretlačeným cesnakom. Po uplynutí štvrťhodiny cuketu osušte, najlepšie pomocou čistej gázy, a spojte ju s cibuľou a cesnakom.
Do zeleninovej zmesi pridajte vajcia, korenie a…. ovsené vločky. Práve táto zložka dokonale nahradí múku. Vločky môžete pridať celé alebo ich predtým trochu zomeľte v mlynčeku na kávu. Stačí aj obyčajná ovsená múka, pretože ovos neobsahuje lepok. Mnohí ľudia však uprednostňujú ovsené vločky v celej forme, pretože plackám dodávajú zaujímavú štruktúru. Hotové cesto dávajte lyžicou do rozpáleného tuku na panvici a smažte do zlatista. Na povrchu by mali byť chrumkavé. Cuketové placky podávajte posypané nadrobno nasekanou pažítkou. Môžete pridať aj trochu kyslej smotany alebo obľúbenú omáčku. Dobrú chuť!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Šťava z tohto ovocia prekoná šťavu z malín alebo dokonca arónie. Má krásnu farbu a šialenú chuť
Domáci sa postavia do radu na placky podľa tohto receptu. Vyjdú zlatisté a chrumkavé
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.