26.09.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Yevhen Prozhyrko).
Kukuričnú sezónu možno považovať za začatú, pretože v obchodoch sú už dostupné zlaté klasy. Jej chuť je ťažké porovnávať s niečím iným, ale môžete ho jesť buď samostatne, alebo so zemiakmi. Aby kukurica nesklamala, musí byť dobre pripravená. Stačí dodržať niekoľko pravidiel, potom bude kukurica dokonalá: mäkká, jemne sladká a chrumkavá. Ako variť kukuricu? Odhaľujeme tajomstvá.
Kukurica: Tvrdé umenie
Mnoho ľudí má rád varenú kukuricu, ale nie každý vie, ako ju správne uvariť. Najväčšou chybou je, že premeškáme ideálny okamih na to, aby sme ju vybrali z vody: potom ju necháme v hrnci dlhšie, čím stvrdne. Preto stojí za to dodržiavať jedno pravidlo: kukurica by mala byť varená maximálne 15 minút od okamihu varu. Po tejto dobe je klas tvrdý ako kameň a nepodobá sa na ten, ktorý môžete jesť napríklad na pláži.
Pripravte kukuricu
Kým však kukurica skončí v hrnci, treba ju dobre pripraviť. Samozrejme, najprv sa zbavíme listov, potom odstránime chĺpky a odrežeme drevnatý koniec, ak výrazne presahuje kukuričný klas. Predtým, ako sa pustíme do varenia, si však musíme byť istí, že máme správne príslušenstvo. Najdôležitejší je hrniec: musí byť dostatočne veľký, aby sa klasy dali nielen ponoriť do vody, ale aby sa pri varení aj voľne otáčali. Toto je tajomstvo, ako dosiahnuť rovnomernú a požadovanú mäkkosť kukurice.
Ak máme vo zvyku osoliť vriacu vodu predtým, ako do nej dáme kukuricu, radšej sa zbavíme starých zvykov. V prípade tohto je lepšie použiť cukor: nielenže zvýrazní jemnú sladkosť zlatých zrniek, ale aj kukurica bude chrumkavá. Koľko cukru mám pridať do vriacej kukurice? Stačia dve polievkové lyžice.
Čo tak nasoliť kukuricu? Túto činnosť si radšej nechajte na koniec a pridajte štipku korenia už na tanieri. Stojí za to pamätať: príliš veľa všetkého je nezdravé! Nadbytok soli tiež nepriaznivo ovplyvňuje chuť varenej kukurice. Samozrejme, nič nám nebráni v tom, aby sme si klasy pred konzumáciou natreli maslom. Táto kombinácia je prospešná len pre kukuricu.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Pečeň bude dokonalá. Pred vyprážaním urobte jednu vec
Domáci sa postavia do radu na placky podľa tohto receptu. Vyjdú zlatisté a chrumkavé
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.