26.9.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/AN NGUYEN).
Konečne prišla dlho očakávaná jeseň. Po úmorných horúčavách a spaľujúcom slnku sa všetci môžu nadýchnuť chladnejšieho počasia. Jeseň však nie je len o chlade, farebnom lístí a gaštanoch padajúcich zo stromov. Je to aj obdobie mnohých druhov zeleniny vrátane tekvice. Ako si vybrať tú ideálnu? Pri nákupe sa riaďte týmto jednoduchým trikom.
Ako si vybrať dokonalú tekvicu? Táto úloha sa môže zdať neskutočne ťažká. Veď ako na tejto tvrdej zelenine spoznáte, že je dostatočne zrelá a bude chutiť do aromatickej krémovej polievky alebo pikantného a sladkého koláča. Našťastie stačí… tekvicu poklepať. Hoci sa to môže zdať bláznivé, táto metóda funguje dokonale. Vyskúšajte ju na vlastnej koži, keď pôjdete najbližšie nakupovať.
Kedy je tekvica vhodná na konzumáciu? Venujte pozornosť týmto prvkom
Skôr ako si kúpite tekvicu, pozorne si ju prezrite. Zrelé exempláre by nemali mať viditeľné praskliny, škvrny, zmenu farby alebo preliačiny. Samozrejme, štruktúra šupky závisí od druhu tekvice, ale tradičná oranžová tekvica by mala byť dokonale hladká a pevná. Pri posudzovaní zrelosti je dôležitá aj farba jesennej zeleniny. Tekvica by mala byť jasne oranžová. Slabší odtieň, dokonca trochu žltkastý, môže znamenať, že zelenina potrebuje ešte čas na dozretie.
Mali by sme venovať pozornosť aj niečomu inému? No, na hmotnosti tekvice záleží. Ak nie je úmerná jej veľkosti, t. j. tekvica váži menej, ako sme pôvodne odhadovali, môže to znamenať, že vo vnútri nie je veľa dužiny. Práve dužina je v tekvici najdôležitejšia, pretože z nej pripravujeme polievku, konzervy alebo pyré na koláče.
Test dokonalej tekvice – pohladkajte a počúvajte
Ako zistíte, či je tekvica vhodná na konzumáciu a zrelá? Ako sa ukázalo, faktorov, ktoré to naznačujú, je veľa. Po posúdení jej hmotnosti, farby, tvaru a šupky zostáva vykonať ešte jeden test. Vďaka nemu budete mať istotu, že zelenina, ktorú ste si vybrali, je vhodná na kúpu. Čo by ste teda mali urobiť?
Predtým, ako si kúpite tekvicu, musíte ju…. poklepať. Stačí jedno poklepanie na šupku zeleniny. Pri tomto úkone pozorne počúvajte zvuk. Po poklepaní tekvice by ste mali počuť dutý, ohlušujúci zvuk. To je signál, že zelenina je zrelá a vhodná na konzumáciu. Ak však zvuk nie je taký, aký by mal byť, je lepšie zeleninu vrátiť späť do regálu alebo ju kúpiť a počkať nejaký čas, kým tekvica v pokoji dozreje.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Krásna a originálna okrasná rastlina do záhrady a domácnosti. Ako pestovať plamenník?
Položte kávovú usadeninu na papier a sledujte, ako zdesene utekajú. Zbavíte sa nepríjemného problému
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.