27.9.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/HannaTor).
Tí, ktorí často experimentujú v kuchyni, najmä s pečivom, majú zvyčajne skrine plné potrebných ingrediencií. Tajomstvom úspešných koláčov je aj kuchynské príslušenstvo, ktoré zahŕňa nielen špeciálne mixéry, plechy na pečenie a dekoratívne predmety, ale aj obyčajný papier na pečenie. Čo robiť, ak vám v zásuvke náhle dôjde? Ukazuje sa, že existuje mnoho jeho náhrad. Stačí sa len dobre poobzerať po domácnosti.
Strúhanka a maslo namiesto papiera na pečenie
Skúsené gazdinky, ktorých kuchyne sa každý týždeň zapĺňajú lahodnou vôňou pečúceho sa cesta, sa niekedy museli vyrovnať s náhlym nedostatkom papiera na pečenie. Ten je tu vždy a zrazu sa ukáže, že sa celá zásoba niekde zázračne vyparila. To vám však nebráni v realizácii vášho plánu na prípravu sladkého pečiva.
Na pomoc prichádza maslo a strúhanka. Stačí nimi dôkladne vymastiť plech a potom doň naliať surové cesto. Teraz už stačí len vložiť ho celý do predhriatej rúry a udržiavať ho v nej podľa pokynov v recepte. Po upečení si všimnete, že sa na plech neprilepil ani najmenší kúsok upečeného výrobku. Zaujímavé je, že táto metóda sa používala ešte pred rozšírením papiera na pečenie.
Alobal – vynikajúca náhrada papiera na pečenie
Šuplík s pekárenskými prísadami je prázdny, v chladničke práve došlo maslo a strúhanku nepoužívame denne. Čo teda použiť, aby sa pripravené cesto nelepilo? Osvedčeným riešením je použitie obyčajnej hliníkovej fólie. Jednoducho odstrihnite potrebný kus a vyložte ním plech na pečenie. Nezabudnite vždy položiť alobal lesklou stranou nahor. Tá oveľa lepšie udržiava teplo, a preto pomôže koláču lepšie sa upiecť.
Desiatový papier na pečenie
Návrat detí do školy a škôlky so sebou prináša aj návrat ranného rituálu prípravy sendvičov ako druhých raňajok. Často ich balíme do špeciálnych nádob, hoci v mnohých domácnostiach stále vedie obyčajný desiatový papier. Stojí za to vedieť, že nielenže zabráni tomu, aby sa jedlo v batohu rozpadlo, ale môže nahradiť aj papier na pečenie.
Nestačí však len vyložiť plech alebo formu desiatovým papierom. Jeho vrchná vrstva musí byť dôkladne vymastená, vrátane masla, margarínu alebo rastlinného oleja. Najlepšie je rozotrieť vybraný tuk štetcom. Len rovnomerným rozotretím výrobku na desiatový papier sa koláč a iné pokrmy budú môcť rovnomerne upiecť bez rizika pripálenia.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Nasaďte pančuchy na kohútik a počkajte niekoľko minút. Rýchlo uvidíte, že to stálo za to
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.