27.9.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pexels.com/Marta Nogueira).
Je jednoduchšia na prípravu, rýchlejšia a vždy chutí rovnako – to sú najväčšie výhody instantnej kávy. Podľa prieskumu si tento druh kávy vyberá 38 % Slovákov. Napriek takému veľkému počtu fanúšikov sa o instantnej káve a jej vplyve na zdravie hovorí oveľa menej ako v prípade tradičnej varenej kávy. Je možné, že jednoducho neexistujú žiadne významné rozdiely? Odpoveď nájdete nižšie.
Ako sa vyrába instantná káva?
Príprava instantnej kávy je vlastne opätovným varením predtým pripraveného nápoja. V praxi nie je instantná káva ničím iným ako predtým uvarenou kávou s usadeninou, ktorá bola zbavená vody.
Suchý prášok alebo kávový granulát sa získava dvoma spôsobmi:
- Lyofilizácia – kávové zrná sa pražia, melú a pripravujú vo veľkých nádržiach. Čiastočne odparený koncentrát sa filtruje a potom sa ochladí na veľmi nízke teploty (približne – 40 stupňov). Výsledkom je zmrazenie, ktoré umožňuje oddelenie kryštálikov ľadu od kávových zŕn.
- sušenie rozprašovaním – uvarená sypaná káva sa rozprašuje do nádob s horúcim vzduchom. Pod jeho vplyvom sa voda odparí a kávový extrakt padá na dno vo forme prášku. Z prášku sa môžu (ale nemusia) vytvoriť granule, ako napríklad pri lyofilizácii.
Týmto spôsobom sa do obchodov dostáva výťažok z predvarenej kávy pripravenej zo 100 % vody a kávových zŕn. Teoreticky by teda instantná káva mala mať rovnaké alebo veľmi podobné vlastnosti ako mletá káva. Je to tak aj v praxi?
Aká je najlepšia instantná káva?
Hoci sa v instantnej káve nachádza mnoho minerálov (vrátane horčíka, draslíka, vápnika alebo sodíka), nedá sa presne povedať, ktorý výrobca ponúka najzdravší produkt. Je dôležité si uvedomiť, že kávové zrná pochádzajú z poľnohospodárskych plodín a výnosy závisia od mnohých faktorov, ktoré môžu v každom ročnom období a na každej plantáži priniesť iné výsledky. Jeden z kľúčových prvkov je mimo kontroly človeka – je ním počasie.
S istotou však možno povedať, že bežná instantná káva bude vždy zdravšia ako instantné kávy 3 v 1 predávané vo vrecúškach. Tieto tri totiž pozostávajú z kávy, sušeného mlieka a cukru. Zatiaľ čo prvé dve nevyvolávajú žiadne veľké zdravotné obavy (okrem ľudí alergických na bielkoviny kravského mlieka), cukor je jednoznačne negatívnym prídavkom do kávy. Najmä preto, že cukor tvorí drvivú väčšinu zložiek v takýchto vrecúškach.
Rýchla kontrola na webovej stránke jedného z popredných výrobcov takýchto výrobkov umožnila zistiť, že prvé tri zložky kávy 3 v 1 sú:
- cukor;
- glukózový sirup;
- plne hydrogenovaný palmojadrový olej.
Káva sa umiestnila na 4. mieste s percentuálnym podielom 7,9 %, za ňou nasledoval tapiokový škrob, mliečne bielkoviny a sedem rôznych pomenovaných látok, ktorých obchodné názvy sa začínajú na písmeno E.
Je instantná káva zdravšia ako sypaná káva?
Na internete sa môžete stretnúť s článkami, ktoré tvrdia, že instantná káva je oveľa zdravšia ako sypaná, ale aj s článkami, ktoré tvrdia pravý opak. Aká je skutočnosť? Ak to chcete zistiť, musíte sa pozrieť na argumenty, ktoré uvádzajú obe strany.
Najväčší rozdiel medzi sypanou a instantnou kávou je v obsahu:
- kofeínu;
- akrylamidu.
Tí, ktorí tvrdia, že instantná káva je zdravšia, to zvyčajne spájajú s nižším obsahom kofeínu v tomto druhu kávy. Hoci sa hodnoty môžu veľmi líšiť, predpokladá sa, že šálka instantnej kávy obsahuje až o polovicu menej kofeínu ako sypaná káva (30-90 mg oproti 70-140 mg).
Podľa Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín je odporúčaná maximálna denná dávka kofeínu pre dospelého človeka 400 mg. Ak zoberieme hodnoty zo stredu vyššie uvedených delení, môžeme bezpečne konzumovať:
- 6,5 šálky instantnej kávy;
- 4 šálky sypanej kávy.
Ak teda predpokladáme, že je „oveľa zdravšie“ vypiť viac kávy pred príznakmi predávkovania – s týmto tvrdením možno súhlasiť. Je však dôležité poznamenať, že samotný kofeín nie je jednoznačne škodlivý (súčasné výskumy sa prikláňajú k opačnému názoru) a pri konzumácii v primeranom množstve sú oba druhy kávy rovnako bezpečné.
Prejdime k odporcom instantnej kávy – tí zvyčajne poukazujú na to, že nevýhodou instantnej kávy je vyššia koncentrácia akrylamidu – potenciálne nebezpečnej látky, ktorá môže okrem iného poškodiť nervový systém a zvýšiť riziko vzniku rakoviny. Instantná káva totiž obsahuje až dvakrát viac tejto zlúčeniny ako rovnaké zrná pred varením a lyofilizáciou.
Nie je to však vinou kávy – akrylamid vzniká v dôsledku tepelného spracovania, napríklad pri vyprážaní, ale aj pri údení. Do ovzdušia sa môže uvoľňovať z mnohých predmetov každodennej potreby. Pri rozšírenosti tejto zlúčeniny v našom prostredí sú množstvá dodané s kávou zlomkom celkového príjmu – aj keď prejdeme na instantnú kávu a vynásobíme ich dvoma. Mnohonásobne vyššie koncentrácie akrylamidu sa okrem iného nachádzajú v čipsoch, kukuričných lupienkoch, raňajkových cereáliách alebo opečenom chlebe.
Je pitie instantnej kávy zdravé?
Pitie instantnej kávy je zo zdravotného hľadiska podobné pitiu varenej kávy. Najdôležitejšie výhody jej konzumácie, ktoré boli potvrdené vedeckými štúdiami, sú:
- Zlepšenie kognitívnych funkcií. Kofeín v káve môže zlepšiť mozgové funkcie, napríklad koncentráciu.
- Zlepšenie metabolizmu. Kofeín môže zvýšiť váš metabolizmus a pomôcť vám spáliť viac tuku.
- Káva môže pomôcť znížiť riziko vzniku cukrovky 2. typu. lepšie duševné zdravie.
- Pravidelná konzumácia kávy znižuje riziko vzniku depresie. dlhovekosti.
- Niektoré metaanalýzy preukázali súvislosť medzi pitím kávy a dlhším životom. podpora pečene.
- Káva a kofeín môžu znížiť riziko ochorení pečene, ako je cirhóza a rakovina pečene. zníženie oxidačného stresu.
- Káva obsahuje množstvo antioxidantov, ktoré zneškodňujú účinky voľných radikálov. zníženie rizika neurodegeneratívnych ochorení.
- Pitie kávy môže znížiť riziko ochorení, ako sú Alzheimerova a Parkinsonova choroba.
Vzhľadom na jej povzbudzujúce vlastnosti je najlepšie kávu konzumovať ráno a poslednú šálku vypiť skoro popoludní (napríklad za predpokladu, že nepracujete na nočné zmeny). Pokiaľ ide o množstvo, všetko závisí od spôsobu prípravy – v prípade instantnej kávy možno bez obáv vypiť 5-6 šálok uvarených z 1 čajovej lyžičky granúl alebo prášku.
Rozpustnú kávu by nemali piť ľudia, u ktorých sa už prejavili príznaky alergie na kávu. Rozpustnú kávu s mliekom by z pochopiteľných dôvodov nemali piť ľudia s alergiou na laktózu alebo bielkoviny kravského mlieka. Vysoká konzumácia kávy môže viesť k žalúdočným problémom, a preto by sa jej mali vyhýbať ľudia s intoxikáciou alebo chronickými ochoreniami tráviaceho traktu – káva je častou príčinou zvýšených príznakov refluxu a pálenia záhy.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Vzdajte sa týchto prísad. Menia kávu na škodlivú zmes
Najhorší druh kávy. Záťaž pre pankreas a pečeň
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.