28.9.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pexels.com/cottonbro studio).
Zemiaky môžu mať rôzne farby: žltú, béžovú, hnedú. Ich farba závisí od odrody, takže sa nemusíte obávať, ak ste tentoraz kúpili tmavšiu zeleninu ako naposledy. Znepokojovať by vás však malo niečo iné. Keď si na nich všimnete zelené škvrny.
Zemiaky sú jednou z najobľúbenejších príloh k večeri. Nájdete ich v mnohých slovenských domácnostiach, kde sa často pripravujú aj na hranolky. Určite ste si aspoň raz všimli zelené škvrny na zelenine pri jej čistení. Farbivo sa môže odlupovať spolu so šupkou alebo môže byť aj na hľuzách. Mali by ste potom zemiaky vyhodiť do koša?
Sú zelené zemiaky jedovaté? Ich farba je spôsobená chlorofylom
Zelená farba zemiakov pochádza z chlorofylu, ktorý je nevyhnutný pre fotosyntézu. Sám o sebe je neškodný a sfarbenie na zelenine vzniká, keď je vystavená priamemu slnečnému žiareniu. Nie je to príznak plesne alebo kazenia, len zvýšeného obsahu solanínu a chakonínu. Zelené škvrny sa môžu objaviť na nezrelých aj starších zemiakoch. Hoci ide o prirodzený proces, vôbec to neznamená, že je bezpečné takúto zeleninu konzumovať.
Môžete jesť zelené zemiaky? Radšej to neriskujte
Solanín sa pri vysokej teplote vody nerozpúšťa, takže pri varení zemiakov sa zelených škvŕn nezbavíte. Ak sa do vášho tela dostane príliš veľa toxického glykoalkaloidu (nebezpečná dávka je približne 300 mg), môžu sa objaviť tráviace problémy, hnačka a nevoľnosť. Z tohto dôvodu je najlepšie zelené časti zemiakov vopred odrezať a variť len žltú časť.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Zostali vám zemiaky od večere? Pridajte syr a pripravte niečo, za čo vás rodina obdaruje zlatom
Vezmite zemiak, štipku soli a utrite panvicu. Účinok vás prekvapí
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.