28.9.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pexels.com/Kristina Paukshtite).
Na prvé výsledky zdravého chudnutia si zvyčajne musíte chvíľu počkať. Chudnutie je dlhodobý proces a jeho urýchlenie prináša viac škody ako úžitku. Niekedy však prichádzame s rôznymi nápadmi, ako ešte viac obmedziť svoju chuť do jedla. Jedným z nich je začať každý deň šálkou kávy a nahradiť ňou početné jedlá. Je to dobré riešenie? Rozptýlime akékoľvek pochybnosti.
Je zdravé piť kávu nalačno?
Zástancovia začiatku dňa so šálkou kávy sú v spore s tými, ktorí neodporúčajú piť ju pred prvým jedlom. Vykonané vedecké štúdie nijako nepreukázali, že by konzumácia kávy nalačno mala negatívny vplyv na tráviace procesy. Ak vieme, že nemáme žiadne jasné zdravotné kontraindikácie, ktoré by obmedzovali našu chuť piť obľúbený nápoj, nemusíme meniť svoje zvyky.
Treba však mať na pamäti, že každé telo reaguje na prijaté tekutiny a potraviny inak. Ak máte pochybnosti o tom, či by ste mali vypiť prvú kávu alebo až po raňajkách, poraďte sa so svojím lekárom alebo odborníkom. Uvoľnenie sa rannou kávou ovplyvňuje nielen tráviaci systém, ale aj hormóny, konkrétne vylučovanie kortizolu. Jeho koncentrácia je najvyššia ráno, takže dlhodobý prísun iného zdroja do organizmu, napríklad kávy, môže narušiť prirodzený rytmus jeho produkcie.
Nahradenie jedla kávou
Ujasnime si, že hrnček, pohár alebo šálka horúcej kávy je stále len nápoj. Nemôžeme ju považovať za náhradu jedla alebo dokonca za občerstvenie. Zdá sa, že mnohí ľudia ňou často nahrádzajú jedlo alebo sendvič, pretože to považujú za príležitosť ušetriť zbytočné kalórie. Aj keď je možné takto oklamať hlad, z dlhodobého hľadiska si môžeme poškodiť zdravie a sťažiť si chudnutie.
Odborníci na výživu upozorňujú, že opakované vynechávanie jedál spôsobuje veľké škody na metabolizme. Zaujímavé je, že práve takýto prístup k stravovaniu spôsobuje, že sme ochotnejší medzi jedlami sa občerstviť. Odborníci upozorňujú, že v dni by mal byť čas na raňajky, obed a večeru, ktoré by mali byť doplnené druhými raňajkami a popoludňajším občerstvením, známym aj ako popoludňajší čaj. Nič vám nebráni piť kávu ako chutný doplnok k jedlu. Tekutina do istej miery vyplní prázdnotu v žalúdku, takže sa rýchlejšie zasýtite, a preto zjete oveľa menej.
Čo ovplyvňuje kalorickú hodnotu kávy?
Celková energetická hodnota kávy je pomerne nízka. Pohybuje sa okolo 1 – 2 kcal na 100 ml nápoja a neobsahuje nadmerné množstvo lipidov, sacharidov a bielkovín. Takúto nízku kalorickú hodnotu má však len obyčajná čierna káva. Všetky druhy prísad a zlepšovadiel tento pomer výrazne zvýšia. Odborníci na výživu upozorňujú najmä na tri najobľúbenejšie
Najjednoduchší spôsob, ako udržať nízky obsah kalórií v káve, je úplne sa vzdať cukru. Jeho pridanie síce zlepšuje chuť nápoja, ale nebezpečne zvyšuje riziko priberania na váhe a navyše môže viesť k cukrovke a srdcovým ochoreniam. Bez čoho ďalšieho si našu obľúbenú kávu nevieme predstaviť? Medzi najobľúbenejšie odpovede patria: mlieko alebo smotana. Bez ohľadu na výber oba produkty zvyšujú kalorickú hodnotu kávy, pretože obsahujú veľa tuku. Ak po káve siahneme častejšie ako raz denne, dodávame svojmu telu veľkú porciu tučných zložiek.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Slováci si takúto kávu vyberajú radi. Obsahuje menej kofeínu, ale je zdravšia?
Vzdajte sa týchto prísad. Menia kávu na škodlivú zmes
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.