29.9.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Anna Shepulova).
Ak hľadáte nápad na bezmäsitú večeru, ktorá by vás slušne zasýtila a zároveň chutila, vyberte si sezónnu dobrotu v podobe papriky. Stačí do nej dať niekoľko chutných príloh, upiecť ju a vôňa, ktorá sa bude šíriť kuchyňou, prinúti všetkých, aby sa postavili do radu so svojimi taniermi.
Ak z nejakého dôvodu nejete mäso, máte ho mierny nadbytok alebo máte chuť na niečo vegánske, máme pre vás najlepší nápad na bezmäsitú večeru, ktorú môžete dať na stôl. Plnené papriky neznie to prekvapivo? Tento recept vás však určite prekvapí a prinúti vás kupovať papriky, šampiňóny a ryžu na večeru oveľa častejšie. Jeho príprava je triviálna a pri pečení sa z neho šíri taká krásna vôňa, že niektorí ľudia ani nepočkajú, kým jedlo vychladne.
Večera bez mäsa – pečené papriky s prekvapením vo vnútri
Ingrediencie:
- 6 paprík
- približne 150 g ryže
- niekoľko veľkých šampiňónov alebo hlivy ustricovej
- 1 pór
- 2 malé cukety
- 1/3 šálky vývaru
- 2-3 lyžice paradajkového pretlaku
- 2-3 strúčiky cesnaku
- soľ, korenie, oregano, sladká a palivá paprika mletá
- olej alebo maslo na vyprážanie
- voliteľne: niekoľko vajec alebo strúhaný syr
Postup prípravy:
- Ryžu uvarte v mierne osolenej vode. Nakrájajte šampiňóny alebo hlivu ustricovú na menšie kocky alebo ich nastrúhajte. Pór nakrájajte nadrobno a cuketu tiež nadrobno. Cesnak pretlačte cez lis
- Na panvici rozohrejte tuk a keď je horúci, pridajte pór a orestujte ho, potom pridajte huby a nechajte odpariť prebytočnú vodu. Pridáme cuketu a restujeme, kým nezmäkne
- Do panvice pridajte polotvrdú ryžu a dôkladne premiešajte. Potom prilejte vývar, pridajte cesnak, korenie a passatu. Varte, kým sa tekutina neodparí a nevznikne hustá omáčka
- Kým sa ingrediencie dusia na panvici, pripravte si papriky. Odrežte vrcholky paprík aj so stopkami a odstráňte semienka
- Keď ryža absorbuje chuť dusenej zeleniny, naplňte papriky vzniknutou náplňou a vložte ich do rúry vyhriatej na 180 stupňov. Pečte, kým sa šupka papriky nezačne vlniť, čo by malo trvať približne 40 minút. Krátko pred koncom pečenia môžete papriky posypať strúhaným syrom
Tip: Ak chcete svoju domácnosť prekvapiť nielen chuťou, ale aj vzhľadom, rozklepnite pred koncom pečenia do každej papriky jedno vajce a pečte, kým bielko nestuhne a žĺtok zostane tekutý.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Stará mama ho dáva do smaženej cibule. Chutí to skvele
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.