1.10.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Burhan Oral GUDU).
Čierna repa je dnes už len zriedkavo predmetom túžby pri nákupoch v obchodoch a na trhoch, pretože jej chuť – hoci zaujímavá – nie je vždy docenená. Je to škoda, pretože poskytuje veľa vitamínov a minerálov, ktoré určite zlepšia našu kondíciu. Preto nám nič nebráni dať jej šancu, a ak nás od jej ochutnania odrádza chuť, existujú spôsoby, ako ju zmierniť. Čo všetko sa nachádza v čiernej repe? Prečo sa oplatí zaradiť ju do svojho jedálnička? Poďme to zistiť.
Ďalšie informácie o čiernej repe
Čiernu repu by mal poznať takmer každý, napriek tomu nie je na slovenských stoloch príliš obľúbená. Táto koreňová zelenina nemusí vzbudzovať veľký obdiv, pretože má hnedú alebo dokonca, verná svojmu názvu, čiernu šupku a po rozkrojení sa objaví svetlá a pevná dužina. Vtedy je vidieť aj tmavšie mramorovanie, ktoré je charakteristickým znakom repy. Chuť repy môžeme buď zbožňovať, alebo nie. Treba povedať, že často pripomína reďkovku, ale je rozhodne intenzívnejšia a pikantnejšia. Z tohto dôvodu nemá čierna repa príliš veľa milovníkov.
Čierna repa na jeseň
Zelená čierna repa môže byť tajnou zbraňou v boji proti choroboplodným zárodkom, ktoré útočia na naše telo so zvýšenou silou. Je to vďaka zlúčeninám síry: tie sú zasa zodpovedné za intenzívnu vôňu a chuť tejto zeleniny. Síra sa zaraďuje medzi prírodné antibiotiká, takže môže pomôcť v boji proti prechladnutiu a iným ochoreniam, ako aj skrátiť čas rekonvalescencie. Nesmieme zabudnúť na jednu z najznámejších látok, ktoré posilňujú našu imunitu. Hovoríme o vitamíne C, ktorý sa nachádza aj v čiernej repe. Konzumácia tejto zeleniny však nie je len skvelým spôsobom, ako zlepšiť imunitný systém, ale časom môžeme zaznamenať aj rozdiel v našom vzhľade. Prečo? Nuž, čierna repa syntetizuje kolagén, ktorý dokáže oddialiť proces starnutia pokožky.
Jedzte čiernu repu pre svoje zdravie!
Ak vás doteraz nepresvedčili vlastnosti čiernej repy, mali by ste vedieť jednu vec: je v nej viac zdraviu prospešných látok, ako by ste čakali. Je obrovským zdrojom draslíka, horčíka, železa, vápnika a fosforu.
Samozrejme, ako každá zelenina, aj čierna repa obsahuje vlákninu, ktorá je tiež prospešná pre naše zdravie. Aké sú v tomto prípade výhody konzumácie zelenej čiernej repy?
- Podporuje činnosť pečene
- Pomáha regulovať hladinu cholesterolu
- Pomáha tráviacim procesom
- Pomáha pri reumatických bolestiach
Ako jesť čiernu repu? Niekoľko inšpirácií
Musíme si priznať jednu vec: aby sme si z čiernej repy osvojili to najcennejšie, je najlepšie jesť ju surovú. Ak vám nevadí intenzívna chuť tejto zeleniny, chrumkanie medzi jedlami bude dobrý nápad. Na druhej strane, aby ste jej chuť trochu zjemnili, oplatí sa ju pridať do šalátu. Nastrúhaná mrkva a repa v sprievode jabĺk a póru, korenia a majonézy zmiešanej s prírodným jogurtom obstojí sama o sebe a oživí jedlá na večeru.
Na druhej strane čierna repa získava po tepelnej úprave rozhodne jemnejšiu chuť. Preto sa môže variť ako zemiaky a podávať ako príloha, ale nič vám nebráni v tom, aby ste ju opekali v spoločnosti inej zeleniny: mrkvy, tekvice alebo starých dobrých zemiakov.
Nemôžete nič vymyslieť na večeru a už vás nebavia zemiakové placky? Nahraďte národnú hľuzu strúhanou čiernou repou. Tieto „zemiakové“ placky môžu byť skutočným potešením pre domácich kuchárov aj nejedákov.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Viete, ktoré potraviny by ste nemali spolu kombinovať?
Na zápchu lepšie ako slivky. Pár denne tiež pomôže znížiť zlý cholesterol
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.