30.9.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Natalia Wimberley).
Legendárny čokoládový krém netreba nikomu predstavovať. S radosťou ho jedia najmenšie deti a potajomky si na ňom pochutnávajú dospelí. Ukazuje sa, že v plnosti našej jesene môžeme pripraviť zlatú alternatívu tohto nezdravého pokrmu. Vyskúšajte tento jednoduchý a šialene chutný recept na tekvicovú nutelu práve teraz.
Zdravá verzia nutelly – vlastnosti
Čokoládový krém v sklenenej nádobe je pochúťkou nielen pre deti, ale aj pre mnohých dospelých. Pri bližšom pohľade na zloženie sladkej pochúťky zistíme, že obsahuje veľké množstvo palmového oleja, ktorý je mimoriadne nezdravý. Hoci poteší chuťové poháriky, rozhodne sa ho neoplatí zaradiť do každodenného jedálnička.
Vlastnoručne pripravená nutella z tekvice je zaujímavou alternatívou k tej obľúbenej z obchodu. To všetko vďaka hlavnej zložke, ktorá obsahuje nielen veľa vlákniny, ktorá upravuje činnosť čriev, ale má aj množstvo minerálov, vitamínov A a C a betakaroténu. Plusy tekvicovej nutelly sa tým však nekončia. Odborníci na výživu nepochybujú o tom, že ide o nízkokalorický výrobok, keďže v 100 g surovej tekvice nájdete len 26 kcal. Aké ingrediencie potrebujeme na domácu prípravu tejto pochúťky?
Domáci krém – základné ingrediencie
Výborne sa hodí na natieranie sendvičov, palaciniek alebo vaflí. Nič vám nebráni kombinovať domácu tekvicovú nutelu s nakrájaným ovocím, zmrzlinou alebo ju jednoducho jesť z pohára lyžičkou. Vďaka nízkemu obsahu kalórií a bohatým ingredienciám to môžeme robiť bez obáv z priberania.
Ingrediencie:
- 1 kg čerstvej tekvice
- 200 g cukru
- ½ plechovky kondenzovaného mlieka
- 250 g bielej čokolády
- 1 balenie vanilkového cukru
Tekvicová nutella – recept krok za krokom
- Tekvicu ošúpte, vydlabte dužinu o nakrájajte na menšie kúsky, poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte 15 – 20 minút v rúre vyhriatej na 180 °C
- Hotovú zeleninu preložte do mixéra a rozmixujte na hladké pyré, potom ju preložte do hrnca a pridajte oba cukry. Zmes zahrievajte 20 minút
- Do zohriatej zmesi pridajte kondenzované mlieko a bielu čokoládu nalámanú na kúsky. Varte, kým nevznikne hustá a homogénna hmota
- Horúcu tekvicovú nutelu prelejte do pohárov, pevne zaskrutkujte viečkami, potom obráťte hore dnom a nechajte úplne vychladnúť. Dobrú chuť!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Jesenná večera za 30 minút? Vaša tekvica v tejto verzii prekvapí aj tých najväčších gurmánov
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.