30.9.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Petr Jilek).
Recepty na jednoduché koláče sú tie najvyhľadávanejšie. Nebudeme si klamať, väčšina z nás rada pripraví niečo chutné s čo najmenšou námahou. Našťastie, nemusíte rozmýšľať dvakrát, pretože existuje niečo tak úžasné ako koláč, ktorý sa mieša lyžicou. Jeho príprava trvá päť minút a potom už zostáva len upiecť. Nemusíte ani vyťahovať ťažké vybavenie. Všetko, čo potrebujete, je miska a spomínaná lyžica.
Koláč miešaný lyžicou je najjednoduchší koláč na svete. Vážne, jednoduchší nenájdete. Pripravuje sa tak, že všetky prísady postupne nasypete alebo vložíte do misy a potom premiešate lyžicou. Jediným krokom navyše je nakrájanie ovocia, ak používate väčšie, napríklad slivky.
My sme sa rozhodli práve pre takýto recept so slivkami, takže príprava tohto koláča potrvá o chvíľu dlhšie. Je ideálne, ak máte málo času alebo ste jednoducho leniví a nechcete miesiť, hnietiť ani čakať, kým cesto vykysne. Tento koláč môžete pripraviť za 5 minút a potom už len šup, do rúry. Nižšie nájdete recept.
Recept na koláč miešaný lyžicou. Jednoduchší nenájdete
Ingrediencie
Na cesto:
- 750 g pšeničnej múky
- 3 veľké vajcia
- 250 g sliviek
- 130 g cukru
- 250 ml bieleho jogurtu alebo 18-percentnej kyslej smotany,
- 125 ml repkového oleja
- 2 čajové lyžičky prášku do pečiva
Na mrveničku:
- 70 g pšeničnej múky
- 70 g cukru
- 35 g studeného masla
- lyžička vanilkového cukru
Spôsob prípravy
- Najskôr pripravte mrveničku. Do misky dáme múku, cukor a vanilkový cukor a nakoniec maslo nakrájané na malé kúsky. Prstami rozotrite, aby sa vytvorili hrudky. Drobenku vložíme do chladničky, kým pripravíme cesto.
- Zo sliviek odstráňte stopky, umyte ich a prekrojte na polovicu. Odstráňte kôstky. Do veľkej misy dajte múku s práškom do pečiva a cukrom. Premiešajte a pridajte tekuté prísady: olej, jogurt alebo kyslú smotanu a vajcia. Všetko spolu premiešajte lyžicou, ale nie príliš dlho, aby cesto nevyšlo tvrdé. Prísady by sa mali spojiť.
- Plech vyložte papierom na pečenie a nalejte doň cesto. Polovice sliviek poukladajte na cesto stredom nahor. Ovocie posypte mrveničkou. Koláč pečte pri teplote 180 stupňov Celzia 50 minút na hornom a dolnom ohreve. Po vybratí z rúry a vychladnutí sa koláč môže hneď jesť. Voliteľne: vrch posypte práškovým cukrom.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Medový koláč – recept na krehké cesto s krémom. Sladkosť rozbíja vrstva slivkového lekváru
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.