1.10.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Africa Studio).
V obchodoch a pekárňach si môžeme kúpiť mnoho rôznych druhov pečiva. Počnúc rožkami a chlebom a končiac sladkými buchtami. Niečo také však nedostanete nikde. Ak chcete ochutnať tento chlebík, musíte si ho pripraviť doma. Zmizne v okamihu, takže si pripravte dve porcie naraz.
Klasický chlieb je chutný a o tom niet pochýb. My sme však objavili recept na niečo, čo zamotá hlavu každému. Je to kombinácia chrumkavej kôrky a vláčneho a mäkkého vnútra s aromatickým korením a syrom. Takýto chlieb sotva niekto prejde ľahostajne. Dokonca si myslíme, že bude chutiť tak dobre, že jeden plech rozhodne nestačí. Môžete do neho pridať aj kúsky slaniny alebo obľúbenej šunky. Takto pripravíte rýchly sendvič.
Recept na syrový chlieb
Ingrediencie na cesto
- 500 g pšeničnej múky
- 20 g čerstvého droždia
- 100 g masla
- 250 ml mlieka
- 2 vajcia
- lyžica cukru
- lyžičku soli
Dodatočné ingrediencie
- 100 g rozpusteného masla
- 2 PL granulovaného cesnaku
- 2 PL sušeného oregana
- 2 PL sušenej bazalky
- niekoľko plátkov žltého syra
- plátok syra mozzarella
Spôsob prípravy
- Mlieko nalejte do hrnca a dajte na stredný oheň. Potom ho jemne zohrejte a dbajte na to, aby nebolo horúce. Z celkového množstva odlejte asi 100 ml a rozdrobte doň droždie. Pridajte aj lyžicu múky a cukru, premiešajte a odstavte
- Múku preosejte do väčšej misy, pridajte soľ, rozpustené a mierne teplé maslo, zvyšok mlieka a zašľahajte vajcia. Nakoniec prilejte pripravenú drožďovú zmes a dôkladne vymiešajte. Cesto by malo byť jednotné a pružné
- Prikryte ho utierkou a odložte na teplé miesto asi na 45 minút. Počas tejto doby začne droždie pracovať a cesto zdvojnásobí svoj objem.
- Po uplynutí tohto času cesto opäť premiesime a rozvaľkáme na obdĺžnik. Vrchnú časť potrite rozpusteným maslom a posypte zmesou cesnaku, oregana a bazalky. Nakoniec poukladajte plátky syra a mozzarelly
- Hotové cesto nakrájajte na pásiky a vložte do formy, ktorá je vystlaná papierom na pečenie. Nechajte asi 20 minút odstáť, aby cesto nakyslo.
- Po tomto čase vložte malú misu do rúry vyhriatej na 180 °C a pečte približne 35 minút. Počas pečenia dávajte pozor, či sa vrch príliš nepripáli.
Redakcia Vášen v tebe.
Súvisiace články:
Je to najlepší chlieb, aký som kedy jedla. Chrumkavý, chutný a hlavná ingrediencia je teraz v sezóne
Hobití chlieb si určite obľúbi každý fanúšik série. Je aromatický, chutný a dlhotrvácny
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.