2.10.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: súkromný archív).
Avokádový olej je vďaka svojim zdraviu prospešným vlastnostiam a širokej škále využitia veľmi ceneným produktom. Tekutina, ktorá sa vyrába z avokádovej dužiny, je nielen vynikajúcim doplnkom šalátov, ale aj obľúbenou zložkou kozmetiky. Na čo konkrétne je avokádový olej dobrý a je zdravé ho piť? Odpovedáme.
Avokádový olej – vlastnosti
Na rozdiel od iných druhov oleja sa avokádový olej vyrába z dužiny a nie zo semien. Má vysoký bod zadymenia, takže sa dá úspešne použiť na vyprážanie rôznych jedál.
V 100 g avokádového oleja je 884 kcal. Je to produkt bohatý na mononenasýtené tuky, ktorých dostatočný prísun v strave môže mať priaznivý vplyv na zdravie. Obľúbeným druhom avokáda, z ktorého sa vyrába olej, je odroda „Hass“. Má výraznú chuť a obsahuje látky ako chlorofyl a karotenoidy.
Na čo je avokádový olej dobrý?
Avokádový olej je produkt, ktorý môže mať mnoho zdraviu prospešných vlastností. Vďaka obsahu zdravých mastných kyselín pomáha olej z avokáda znižovať hladinu zlého cholesterolu v tele. Okrem toho výrobok obsahuje mnoho vitamínov – hovoríme o vitamínoch A, C, E alebo K. Chlorofyl prítomný v avokádovom oleji môže pomôcť telu detoxikovať a zbaviť sa ťažkých kovov. Táto zlúčenina vykazuje aj antioxidačné účinky.
Avokádový olej našiel uplatnenie aj v kozmetickom priemysle. Používa sa pri výrobe kozmetiky na tvár, pleť alebo vlasy. S jeho pomocou možno pokožku ošetrovať a chrániť pred zápalovými zmenami. Keď sa používa ako telový krém, je skvelý na hydratáciu pokožky a látky, ktoré obsahuje, môžu pomôcť znížiť oxidačný stres, a tak spomaliť proces starnutia buniek. Avokádový olej sa často používa aj na vlasy. Keď sa používa vo forme masky, dodáva im pružnosť a tiež znižuje ich lámavosť.
Je zdravé konzumovať avokádový olej?
Mnoho ľudí sa pýta, či je pitie avokádového oleja zdravé. Ukázalo sa, že áno – je však dôležité zachovať správnu rovnováhu. Dve až tri polievkové lyžice stačia na to, aby telu dodali mnoho zdraviu prospešných látok. Je tiež dobré pridať ho do zdravých šalátov, aby ste jedlu dodali jedinečnú chuť.
Avokádový olej sa používa aj na vyprážanie. Dôvodom je skutočnosť, že má vysoký bod zadymenia. Treba však mať na pamäti, že avokádový olej obsahuje prevažne mononenasýtené mastné kyseliny. Tento typ tuku je vhodný len na krátkodobé vyprážanie.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Je zdrojom vitamínov a zdravých mastných kyselín, ale čoraz viac ľudí ho nechce jesť. Prečo?
Najlepšia nátierka na chlieb namiesto masla. Tuk zo stehien a bokov zmizne rýchlejšie
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.