2.10.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Súkromný archív).
Hoci kuchyňu pravidelne čistíme a zvyčajne v nej udržiavame poriadok, baktérie sa v nej určite vyskytujú. Kde sa môžu nachádzať? Samozrejme, v zákutiach, ale aj na pracovných doskách a v dreze – a to sú miesta, kde prichádzajú potraviny do kontaktu s potravinami. Ako sa ich zbaviť? Poďme to zistiť.
Tu je baktérií najviac!
Väčšina baktérií sa nachádza v umývadle. Predovšetkým preto, že sa tu umývajú všetky potraviny: ovocie, zelenina a surové mäso. Rozmnožovanie mikroorganizmov podporuje vlhkosť, ktorá je pre baktérie ideálnym stavom. Samozrejme, nečistoty sa neuchovávajú v samotnom dreze, ale aj v jeho okolí, ako sú špongie a umývačky riadu. Drez možno dezinfikovať dvoma spôsobmi: v prvom rade by ste mali jednoducho siahnuť po vriacej vode a povrch spariť. Ďalším spôsobom je vyčistiť ho vysoko koncentrovaným octom, ale treba vedieť, že nedokáže neutralizovať všetky baktérie.
A čo hubky? Je možné zbaviť sa z nich baktérií?
Na Slovensku pravdepodobne neexistuje domácnosť, v ktorej by chýbala hubka a umývačka riadu. Je dôležité vedieť, že vlhkosť v nich a ich porézna štruktúra sú rajom pre baktérie. Na internete ste svojho času mohli nájsť spôsoby, ako dezinfikovať špongie a umývačky riadu, aby ste sa zbavili baktérií. Jedným z nich bolo vložiť ich do mikrovlnnej rúry alebo ich zaliať vriacou vodou. Nanešťastie, pretože špongie sú porézne, vyradenie baktérií je nemožné. V tejto situácii je najbezpečnejším spôsobom jednoducho ich častá výmena. Ako často by sa mali hubky meniť? Najlepšie každý týždeň.
Dosky, nože? Takto zničíte baktérie
Dosky na krájanie a nože prichádzajú do kontaktu so surovým mäsom, ktoré môže byť pokryté baktériami. Našťastie sa ich môžete ľahko zbaviť: o problém sa postará namáčanie domácich potrieb do vriacej vody alebo ich vloženie do umývačky riadu na vysokoteplotný program.
Je dobré vedieť, že v domácnosti by malo byť niekoľko dosiek na krájanie: každá samostatná pre konkrétny druh potravín.
Pracovné dosky: Táto otázka je zložitá
Keďže vieme, že kuchynské pracovné dosky prichádzajú do kontaktu s potravinami, môžu sa na nich nachádzať aj baktérie. Bohužiaľ, je to zložité, pretože je ťažké odstrániť 100 % baktérií pomocou domácich prostriedkov. Môžete, samozrejme, použiť ocot, ale ten nezničí všetky mikroorganizmy. Preto by ste mali používať profesionálne baktericídne prípravky. Len si musíte byť istí, že sú určené na použitie v kuchyni.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Toto sú najšpinavšie miesta a predmety v kuchyni. Majú na sebe najviac choroboplodných zárodkov
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.