Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Astrológia, Rodina a priatelia,

Dávajte si pozor na tieto toxické frázy. Ako si stanoviť hranicu a vyhnúť sa pocitu viny?

2.10.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pexels.com/cottonbro studio & shutterstock.com/MagicMore). „Čo na to povie rodina?„, „Čo si pomyslia susedia?„, „Budeš mi to znepríjemňovať„. – To sú len niektoré z fráz,...

2.10.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pexels.com/cottonbro studio & shutterstock.com/MagicMore).

Čo na to povie rodina?„, „Čo si pomyslia susedia?„, „Budeš mi to znepríjemňovať„. – To sú len niektoré z fráz, ktoré vo vás môžu vyvolať pocit viny. Prečo by sa nemali objaviť v rozhovore a ako sa im brániť?

Foto: pexels.com/cottonbro studio

Citové vydieranie. Jedna z techník manipulácie

Existujú ľudia, ktorí používajú rôzne manipulačné techniky. Niekedy nevedome, inokedy zámerne. Niekoľko viet môže u adresáta vyvolať nízke sebavedomie, úzkosť alebo pocit viny.

Tú najčastejšie vyvoláva citové vydieranie. Osoba, ktorá používa túto manipulačnú techniku, tak robí preto, aby prostredníctvom vyvolania pocitu viny u obete získala niečo, na čom jej záleží a čo považuje za dôležité. Potom používa charakteristické výrazy. Ako ich rozpoznať a nenechať sa zmanipulovať?

„Čo na to povie stará mama“ a „čo si pomyslia susedia“.

Anna organizuje so svojím partnerom svadbu a je to pre ňu mimoriadne radostná udalosť. Chcú tento deň prežiť po svojom. Dlho plánovali a odkladali si peniaze, aby zorganizovali takú svadbu a hostinu, o akej snívajú.

Mal sa konať skromný civilný obrad a svadba v kruhu rodiny a priateľov. Anna o svojich plánoch povedala svojej matke, ktorá, keď sa dozvedela, že pozvaní budú len jej najbližší – rodičia, sestra s manželom a babička -, nereagovala dobre.

Mama sa celá začervenala. Spýtala sa, čo s členmi širšej rodiny, a začala sa ma vypytovať na ľudí, ktorých buď nepoznám, alebo si ich sotva pamätám z detstva. Bola som v šoku, pretože také emócie a slzy som od mamy nečakala.“ – Ania si na tento nepríjemný rozhovor spomína.

Vtedy padli tie slová: „A čo teraz poviem tete Grazyne? Ako jej vysvetlím, že moja dcéra sa vydáva a ona nie je pozvaná na obrad?“

V tomto momente, ako uvádza Ania, sa dostavil hnev, chvíľková vina a stres.

Snažila som sa však rýchlo ovládať, pretože mi v ušiach stále zneli snúbencove slová, že toto je naša svadba, náš deň, naše rozhodnutia a naše šťastie. Nikto nemôže prežiť tento deň za nás a byť šťastný za nás. Nechcem, aby v takýto pre mňa dôležitý deň boli ľudia, ktorých ani nepoznám.“ – Vysvetľuje Ania.

Ako sa z takejto situácie dostať? V prvom rade by sa mala jasne stanoviť hranica.

Povedala som mame, že nie je môj problém, čo povie teta Grazyna, a mama jej nemusí nič vysvetľovať. Je to jej rozhodnutie, či sa do diskusie s tetou pustí alebo nie. Nie moje. Ak má teta Grazyna na mňa nejaké otázky alebo sťažnosti, mala by sa rozprávať so mnou, nie s mojou mamou,“ – tvrdí Anna.

Ak sa v nás respondent snaží vyvolať pocit strachu alebo viny tým, že upozorňuje na to, čo by mohli povedať iní, stojí za to položiť si otázku: naozaj nám záleží na názore širšej rodiny alebo susedov?

Emocionálne zrelí ľudia budú rešpektovať naše rozhodnutie a nebudú nám vnucovať svoju vôľu len preto, že oni sami by prijali iné rozhodnutie.

Dokonca ani najbližšia rodina nemá právo, ak sama nie je v hodine, vnucovať svoj názor ostatným a diktovať podmienky uzavretia manželstva, odsťahovania sa z domu alebo spôsobu výchovy detí.

„Toľko som sa pre teba obetovala a takto sa mi odvďačíš“, „si taký nevďačný“.

Niekedy sa pri pokuse o citové vydieranie objavujú slová, v ktorých nám partner vymenúva, čo všetko pre nás urobil, a naznačuje, že si jeho „obetu“ nevážime alebo mu dokonca svojím rozhodnutím ubližujeme. Môžeme sa potom vnímať ako nevďační, podceňujúci úsilie druhých.

Prečo by sme však mali meniť svoje plány, ako to od nás požaduje respondent? Má byť zmena rozhodnutia kompenzáciou za jeho či jej „sebaobetovanie„?
Potom sme to my, kto bude musieť vyhovieť jej emocionálnej požiadavke a priniesť akúsi „obeť„.

„Ak to neurobíš, opustím ťa“.

Foto: shutterstock.com/MagicMore

Citové vydieranie sú aj hrozby, ktoré vyvolávajú strach. Vyhrážky sa môžu týkať odhalenia tajomstiev, odchodu zo vzťahu, vyhodenia z práce. Má to byť určitý druh „trestu“ za to, že sa niekto rozhodol robiť vlastné rozhodnutia.

Tieto triky môžu byť také účinné, že vydieraná osoba v obave z následkov podľahne a zmení názor. Vydierač, ktorý vidí tendenciu ľudí podľahnúť nátlaku, môže začať používať vyššie uvedené techniky častejšie.

Ako sa brániť proti takýmto slovám?

K citovému vydieraniu môže dôjsť takmer v každom vzťahu – priateľskom, partnerskom, pracovnom, rodičovskom. Jedným z najúčinnejších spôsobov, ako sa pred ním chrániť, je stanoviť si hranice, čo je pre mnohých z nás ťažké.

Aby sme sa však postarali o svoje pohodlie a duševné zdravie, je dôležité dôsledne stanoviť hranicu prostredníctvom asertivity, vedieť zastaviť diskusiu, keď sa emócie dostanú príliš vysoko, a jasne oznámiť druhej osobe, že svoj názor nezmeníme pod vplyvom vydierania.

Ak poznáte zámery svojho partnera a viete, aké vety môžete očakávať, ľahšie zvládnete svoje emócie.

Oplatí sa tiež absolvovať terapiu a pokúsiť sa vypracovať vlastný spôsob, ako sa vyrovnať s citovým vydieraním.

Je dôležité pochopiť, že pocit viny spôsobuje druhá osoba, nie samotná situácia, a že nie sme zodpovední za emócie iných ľudí.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Tvar vašej tváre hovorí viac, ako si myslíte. Postavte sa pred zrkadlo a uvidíte, čo z neho môžete prečítať

8 znakov, že máte silnú osobnosť a zastrašujete iných ľudí


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Nový denný horoskop – 19. septembra

19.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Billion Photos). Denný horoskop na štvrtok 19. septembra. Blíženci nebudú mať výčitky, ak začnú myslieť pozitívne, Levy dostanú dôležitú…

„Skúška stoličky“ na pracovnom pohovore je pasca. Takto sa z toho dostaňte a určite získate prácu

19.09.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Trzykropy). Pracovný pohovor je stresujúci a o nervy. Každý chce vyzerať dobre a vyhnúť sa chybám, preto je lepšie…

Tieto znamenia zverokruhu sú najlenivejšie. Nevybierajte si ich za kolegov

18.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/insta_photos). Dnešné životné tempo je pomerne rýchle. Často musíme pracovať vo vysokom tempe, aby sme zvládli všetky svoje povinnosti.…

Dobrý denný horoskop – 18. septembra

18.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Phinyo De Italiano). Denný horoskop na stredu 18. septembra. Čo čaká všetky znamenia zverokruhu? Blíženci majú pred sebou rušný…

Tieto znamenia zverokruhu na jeseň zbohatnú. Môžu sa spoľahnúť na náhly prílev peňazí

17.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Alliance Images). Jeseň so sebou neprináša vždy dobrú náladu, ale tri znamenia zverokruhu by mali byť šťastné. Usporiadanie planét…

Auto Trendy

Toyota stanovila nový rekord v spaľovaní. Viac ako 1 600 kilometrov na jednu nádrž

19.9.2024 Redakcia Auto trendy - Nová Toyota Prius LE práve vytvorila rekord v Guinnessovej knihe za najnižšiu spotrebu automobilu. Cesta sa uskutočnila zo západného na východné pobrežie USA. Japonské vozidlo…

Dacia pokračuje v testovaní pripravovaného SUV Bigster. Nový model bude mať premiéru v októbri

19.9.2024 Redakcia Auto trendy - Uvedenie nového SUV Dacia Bigster na trh sa rýchlo blíži. Budúce SUV bude oficiálne predstavené na autosalóne v Paríži.

Škoda Fabia oslavuje 25. výročie

19.9.2024 Redakcia Auto trendy - Škoda Fabia má 25 rokov a bola predstavená 14. septembra 1999 na autosalóne vo Frankfurte. Za posledných 25 rokov sa jej predalo takmer 5 miliónov…

Superrýchle vlaky bez rušňovodičov? V Japonsku už čoskoro

19.9.2024 Redakcia Auto trendy - Prichádzajú plne autonómne superrýchle osobné vlaky? V Japonsku sa už o štyri roky začne testovanie najmodernejšej technológie na vlakoch série Šinkansen. Japonsko má s vývojom…

Bizarný svet: Čína vyrába falošné VW Beetle zo sklenených vlákien

19.9.2024 Redakcia Auto trendy - Wecan Beetle má elektrický motor a používa sa na svadby a propagačné akcie. Každý, kto má rád kreslené filmy alebo komiksy, si určite spomenie na…

Prizmatická batéria, ktorá sa dobije za 10 minút, je realitou

19.9.2024 Redakcia Auto trendy - Spoločnosť StoreDot začala pracovať na svojich nových prizmatických bunkách začiatkom roka. Teraz izraelská spoločnosť uvádza, že jej nové články možno nabiť z 10 % na…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov