Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Domácnosť, Tipy,

Ako pripravíte svoj radiátor na vykurovaciu sezónu? Takto vyčistíte radiátor zvnútra

2.10.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Súkromný archív). Čoskoro sa začne vykurovacia sezóna. Ešte pred jej začiatkom by sa používatelia radiátorov mali na ňu pripraviť. Oplatí sa odvzdušniť radiátory a...

2.10.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Súkromný archív).

Čoskoro sa začne vykurovacia sezóna. Ešte pred jej začiatkom by sa používatelia radiátorov mali na ňu pripraviť. Oplatí sa odvzdušniť radiátory a vyčistiť ich, a to aj zvnútra. Ako na to? Tu je niekoľko tipov.

Foto: Súkromný archív

Kedy sa začnú vykurovať radiátory?

Vykurovacia sezóna sa zvyčajne začína v septembri alebo októbri. O tom, kedy sa začnú vykurovať radiátory, spravidla rozhoduje správca budovy. Neexistujú žiadne predpisy, ktoré by určovali konkrétny dátum zapnutia ústredného kúrenia.

Vo väčšine prípadov sa radiátory začnú vykurovať, keď vonkajšia teplota dosiahne menej ako 13 stupňov. To je prvá podmienka. Aby sa vykurovacia sezóna mohla začať, musí byť splnená aj druhá – teplota nižšia ako 13 stupňov sa musí udržať tri dni po sebe. Samozrejme, toto nie je striktné pravidlo. Na mnohých miestach začínajú radiátory pracovať aj vtedy, keď je o niečo teplejšie.

Čo robiť pred vykurovacou sezónou? Postarajte sa o odvzdušnenie radiátora

Pred začiatkom vykurovacej sezóny je dobré postarať sa o servis radiátorov. Zabezpečíte tak ich bezchybnú funkčnosť, ktorá bude poskytovať teplo počas celej zimy. Ako pripraviť radiátory na vykurovaciu sezónu?

Jedným zo základných krokov je odvzdušnenie radiátora. Kedy by sa to malo urobiť? Radiátor je potrebné odvzdušniť vtedy, keď po začatí vykurovacej sezóny jednoducho nehreje a zostáva studený. Niekedy sa stáva, že je studená len časť radiátora (najčastejšie je to v prípade lamelových radiátorov). Aby sa to napravilo, je potrebné radiátor odvzdušniť.

Ako odvzdušniť radiátor? Spravidla stačí otočiť odvzdušňovací ventil, ktorý sa zvyčajne nachádza v hornej časti radiátora. Na to je potrebné použiť plochý skrutkovač alebo špeciálny kľúč (v závislosti od typu ventilu v radiátore). Je vhodné nezabudnúť použiť uterák, pretože najprv bude z radiátora so sykotom unikať vzduch a potom začne unikať voda. Unikajúca voda je znamením, že môžete dokončiť odvzdušňovanie radiátora a ventil opäť zapnúť.

Foto: Súkromný archív

Ako vyčistiť radiátor? Použite túto osvedčenú metódu

A ako sa čistí radiátor? Mnohým ľuďom sa táto činnosť môže zdať problematická. Ukazuje sa, že celkom zaujímavým spôsobom je použil na čistenie radiátora… parný čistič.

Pred použitím parného čističa musíte priamo pod radiátor rozprestrieť papierovú utierku. Práve na nej budú odpočívať nečistoty a prach, ktoré vyletia z radiátora po použití parného čističa. Mali by ste tiež oddeliť horný kryt radiátora, aby ste mohli umývačku ľahšie ovládať. Potom jednoducho „vyfúknite“ paru dovnútra radiátora a všetky nežiaduce nečistoty sa oddelia a pristanú na predtým rozloženom papieri. Týmto spôsobom možno radiátor vyčistiť rýchlo a účinne.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Je finančne výhodné vypnúť radiátory pred odchodom z domu?

Pred vykurovacou sezónou urobte jednu vec s radiátorom. Vaše účty za vykurovanie budú nižšie


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Vydlabte do zemiaka dieru a odneste ho na noc do kúpeľne. Ráno nebudete veriť vlastným očiam

16.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Súkromný archív). Ako sa zbaviť strieborných rybičiek? Môžete ich nalákať na jedno miesto jednoduchým a ekologickým spôsobom bez použitia…

Robíte to, keď kupujete paradajky? Robíte veľkú chybu. Produkt sa rýchlejšie pokazí

16.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Redaktion93). Mnohí Slováci robia pri nákupe paradajok trestuhodnú chybu. Výsledkom je, že namiesto toho, aby ušetrili peniaze, na tom…

Pridajte ho do ovsenej kaše a zvyšok naneste na vlasy. Toto je najlepší kondicionér po lete

16.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/fongbeerredhot). Starostlivosť o vlasy nevyžaduje, aby sme si kupovali drahú kozmetiku. Môžeme sa o ne starať pomocou prírodných produktov,…

Nazbierajte na prechádzke a rozsypte pod vresom. Prírodná prikrývka bude pôsobiť ako štít. Budú bohato kvitnúť

16.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe ( Vres je nielen výraznou záhradnou dekoráciou, ale aj spôsobom, ako vniesť farbu do jesenných záhonov. Vďaka ich rozmanitosti a…

Jednu čajovú lyžičku nalejte do vody pred varením. Vajcia nebudú praskať. Je to starý trik skúsených kuchárov

16.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/senadamie). Mnoho ľudí sa sťažuje, že vajcia počas varenia praskajú. Zistite, čím je to spôsobené a čo môžete urobiť,…

Auto Trendy

Ford Focus ST nemá dostatočný výkon? Zákazníci sa sťažujú a spoločnosť reaguje

16.9.2024 Redakcia Auto trendy - Má najvýkonnejší Focus menej koní, ako výrobca sľubuje? Spoločnosť priznala, že dostala takéto signály od svojich zákazníkov a rozhodla sa túto záležitosť ďalej preskúmať.

Kia EV2 (2025): Malé kórejské elektrické vozidlo v predpremiére

16.9.2024 Redakcia Auto trendy - Naše stvárnenie predpovedá línie malého kórejského elektromobilu Kia EV2, ktorý sa očakáva v roku 2025.

Čína odporúča výrobcom automobilov, aby neinvestovali v Európe

16.9.2024 Redakcia Auto trendy - Na stretnutí s priemyselným odvetvím Peking odporučil, aby sa automobilky nestavali v zahraničí. Zároveň sa usiluje o dosiahnutie dohody o clách. Čína odporúča výrobcom automobilov…

Nové bezpečnostné vozidlo MotoGP

16.9.2024 Redakcia Auto trendy - Nová generácia BMW M5 sa bude používať ako bezpečnostné vozidlo v MotoGP. Hybridný sedan s výkonom 727 koní bol predstavený na špeciálnom podujatí.

Hyundai pripravuje uvedenie nového veľkého SUV. Kedy bude predstavený ďalší Ioniq 9?

16.9.2024 Redakcia Auto trendy - Hyundai uvedie na trh nové veľké elektrické SUV, ktoré bude úzko spolupracovať s modelom Kia EV9. Predstaviť by sa mal koncom tohto roka. Hyundai uvedenie…

Dongfeng Box debutuje v Európe: Čínsky hatchback dlhý niečo vyše 4 metrov

16.9.2024 Redakcia Auto trendy - Technologický čínsky hatchback s tvarmi navrhnutými tak, aby maximalizovali vnútorný priestor, má množstvo palubných technológií a V2L.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov