3.10.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/photocrew1).
Teľacie mäso je rozhodne luxusný výrobok. Obsahuje menej tuku ako hovädzie mäso a je aj oveľa zdravšie. To všetko vďaka množstvu aminokyselín, ktoré podporujú správne fungovanie organizmu. Je však dôležité vedieť, ako teľacie mäso správne pripraviť.
Správne spracovanie mäsa výrazne ovplyvňuje jeho chuť. Zle pripravené mäso je tvrdé, vláknité a úplne nechutné. To platí najmä pre teľacie mäso, ktoré nemožno len tak hodiť na panvicu. Musíte ho správne pripraviť a dodržiavať špecifické pravidlá. S ich pomocou sa stanete majstrom mäsových jedál.
Ako pripraviť teľacie mäso, aby bolo mäkké? Držte sa týchto pravidiel
Hoci príprava teľacieho mäsa nie je v podstate zložitá, je nevyhnutné dodržiavať niekoľko pravidiel. V prvom rade je dôležité vybrať si správne mäso už v obchode. Venujte pozornosť farbe mäsa, jeho štruktúre a obsahu vlhkosti. Všetky tieto aspekty potom ovplyvňujú chuť, preto je dôležité venovať tomu trochu pozornosti. Kvalitné teľacie mäso bude mať intenzívnu ružovú farbu – nebude príliš bledé a nebude mať tendenciu červenať ako hovädzie mäso.
Vybraný odrezok by sa mal rozrezať na kúsky naprieč vláknami. Hotové mäso tak bude mäkšie a ľahšie sa bude žuť. Nie je nič nepríjemnejšie ako únavné žuvanie vláknitého mäsa. Okrem toho by sa mäso malo pred tepelnou úpravou trochu zohriať. Preto sa odporúča vybrať ho z chladničky v dostatočnom predstihu a dokonca ho opláchnuť vo vlažnej vode. Tým sa zabráni rýchlemu scvrknutiu vlákien, v dôsledku čoho sa teľacie mäso pri vyprážaní, varení alebo pečení rozplýva v ústach.
Odporúča sa variť alebo piecť teľacie mäso dlhšie, ale na nižšom ohni, aby bol celý proces pomalší. Pri pečení sú ideálne rukávy alebo fóliový kryt, pretože nadmerné a dlhodobé vystavenie vysokým teplotám môže mäso vysušiť.
Aké chutné veci môžete pripraviť z teľacieho mäsa? Existuje veľa návrhov
Keď už viete, ako pripraviť teľacie mäso tak, aby bolo mäkké, je čas premyslieť si, čo z neho chcete pripraviť. O chutné a lákavé ponuky nie je núdza a milovníci mäsa si určite prídu na svoje.
Klasikou je určite tradičný teľací rezeň, ktorý sa podáva v Rakúsku. Teľacie mäso je na to ideálnou voľbou, pretože je jemné a veľmi chutné. Ďalším návrhom na pokrm z teľacieho mäsa by mohol byť aromatický guláš, ideálny na jeseň. Na druhej strane môžete na rodinnej oslave podávať grilované steaky. Existuje mnoho návrhov a možností, ale kľúčom k úspechu je správne spracovanie mäsa. Potom bude chutné v každej verzii.
Redakcia Váčeň v tebe.
Súvisiace články:
Zlatá tekvicová nutella. Sladká nátierka, ktorú si môžete vychutnať bez výčitiek svedomia
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.