3.10.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Anela T).
Vegánsky bezlepkový čokoládový koláč bez cukru. Niekto povie, že je to výmysel, ale my hovoríme, že je to dokonalý dezert. Chutí šialene, je vizuálne pôsobivý a rozhodne zdravší ako tradičné koláče. Navyše božská kombinácia datlí, kávy a čokolády z neho urobí stredobod pozornosti na každom večierku alebo stretnutí.
To, že koláč musí byť sladký, je samozrejmosť, ktorú sa nikto neodváži spochybniť. Sladkosť však nemusí byť dosiahnutá len bielym cukrom. Oveľa zdravšou možnosťou je zvoliť erytritol alebo agávový sirup. V prípade tohto koláča sa oplatí použiť tento trik a vychutnať si dezert bez výčitiek. Vegánska čokoládová torta v tejto verzii je cukrárskym majstrovským dielom. Uspokojí každého, kto miluje sladkosti a kombináciu kávových a čokoládových tónov.
Prísady na vegánsky čokoládový koláč
Korpus:
- 2/3 šálky sušených datlí
- 1/3 šálky kokosových hoblín
- 1/3 šálky mletých mandlí
- 1/3 šálky expandovaného amarantu
- 1/3 šálky rozdrvených sušienok (bez lepku)
- 1 lyžička nesladeného kakaa
- 1 PL kokosového oleja
- 1 PL kokosovej múky
- 1 PL arašidového masla
- štipka soli
Čokoládová zmes:
- 2 šálky konzervovaného kokosového mlieka
- 150 g vegánskej čokolády
- 4 PL javorového alebo agávového sirupu
- 1 čajová lyžička agar agaru
Kávová zmes:
- 2 šálky konzervovaného kokosového mlieka
- 5 PL erytritolu
- 3 PL arašidového masla
- 2 PL instantnej kávy
- pol lyžice čokoládového pudingu
- 1 čajová lyžička agar agaru
Ďalšie prísady:
- 100 g malín do koláča
- kakao na zdobenie
- hrsť čerstvých malín na ozdobu
Vegánsky koláč bez lepku a bieleho cukru. Zamilujete si jeho chuť
Korpus:
- Datle zalejte horúcou vodou a odložte na teplé miesto na 30-45 minút. Po uplynutí tejto doby ovocie scedíme a rozmixujeme na hladkú kašu
- Do datľovej pasty po častiach pridávajte zvyšné prísady, počnúc kokosovým olejom, a miešajte, kým pasta nebude lepkavá
- Datľový korpus vložte do plechu vyloženého papierom na pečenie a dôkladne ho pritlačte, aby sa vytvorila rovnomerná hladká vrstva. Celé to vložte do chladničky
Čokoládová zmes:
- V hrnci zohrejte kokosové mlieko s javorovým sirupom. Keď je tekutina dostatočne horúca, pridajte agar agar (pôsobí ako želatína) a intenzívne miešajte. Za stáleho miešania priveďte ingrediencie do varu a varte približne 3 – 4 minúty
- Hrniec s mliečnou zmesou odstavte z horáka. Pridajte rozdrvenú čokoládu a miešajte, kým sa nerozpustí
- Zmes šľahajte mixérom, kým nie je nadýchaná
- Vyberte korpus z chladničky, na vrch poukladajte maliny a zalejte ich nadýchanou čokoládovou zmesou. Celok opäť vložte do chladničky
Kávová zmes:
- V hrnci zohrejte kokosové mlieko s kávou, erytritolom a pudingom. Nakoniec pridáme agar agar a za stáleho miešania varíme asi 3 – 4 minúty
- Zmes odstavíme z horáka, pridáme arašidové maslo a mixujeme, kým nie je nadýchaná a hladká. Nechajte vychladnúť
- Mierne vychladnutú zmes opäť premiešajte a rozotrite ju na zvyšné vrstvy koláča
- Vegánsku čokoládovú tortu chladíme v chladničke aspoň 8 hodín, aby všetky vrstvy dôkladne stuhli
Hotový koláč ozdobte nesladeným kakaom a čerstvými malinami podľa vlastného želania. Takto pripravený dezert je nielen chutný, ale vyzerá veľmi luxusne. Výborne chutí so šálkou kávy alebo čaju. Dobrú chuť!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Vždy sa ukáže, že je to hit. Zvonka je chrumkavý, zvnútra mäkký a plný chuti
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.