4.10.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/SerPhoto).
Hľadáte nápad na rýchlu a lacnú večeru, ktorá navyše zasýti a chutí fantasticky? Zvoľte špagety – recept, ktorý vám dnes ukážeme, je klasikou talianskej chuti a dôležitý je cesnak, syr, olej a korenie. V súvislosti s olejom však musíte pamätať na jednu vec. Už sme vám prezradili, o čo ide.
Čo je také fantastické na recepte na špagety aglio e olio? No, tri veci. Po prvé, tento pokrm trvá tak dlho, ako dlho trvá varenie cestovín čo je menej ako štvrťhodina. Po druhé, zoznam ingrediencií je krátky a pravdepodobne máte všetko potrebné po ruke. A nakoniec, po tretie, toto jedlo je napriek svojej jednoduchosti skutočne chutné a uspokojí každého milovníka cestovín.
Aby však pokrm chutil ako v talianskej trattorii, musíte vedieť, že cesnak treba dať do studeného olivového oleja, celý ho veľmi pomaly zohrievať a nenechať ho usmažiť. Prečo je to dôležité? Ide o to, aby cesnak ochutil olej, ktorý v kombinácii s vodou, v ktorej sa varili cestoviny, a syrom vytvorí úžasnú, voňavú a lahodnú omáčku, ktorá obalí každú jednu špagetu.
Špagety aglio e olio – recept na taliansku klasiku s niekoľkými prísadami
Ingrediencie:
- 300 g špagiet
- 6-8 strúčikov cesnaku
- 2 PL nasekanej petržlenovej vňate
- 100-150 ml kvalitného olivového oleja
- 100 g tvrdého zrejúceho syra, najlepšie pecorino, ale možno použiť aj parmezán
- soľ a korenie podľa chuti
Postup prípravy:
- Vo veľkom hrnci priveďte vodu do varu a mierne ju osoľte. Keď začne vrieť, pridajte cestoviny a uvarte ich al dente. Nezabudnite si ponechať šálku vody, v ktorej sa cestoviny varili.
- Kým sa cestoviny varia, pripravte si ostatné suroviny. Cesnak nakrájajte nadrobno a syr nastrúhajte na jemnom strúhadle.
- Do panvice nalejte olivový olej a pridajte cesnak. Zapnite horák na nízku teplotu a všetko zohrievajte, kým nezačne sklovatieť.
- Pridajte nasekanú petržlenovú vňať a krátko orestujte. Potom vmiešajte uvarené cestoviny, pridajte syr, soľ a korenie podľa chuti. Prilejte aj trochu vody z varenia cestovín a dôkladne premiešajte.
- Panvicu nechajte stáť na horáku, kým sa syr nerozpustí a cestoviny nebudú obalené zamatovým krémom. Podávajte ihneď, najlepšie s pohárom dobre vychladeného bieleho vína. Môže byť aj nealkoholické.
Tento druh cestovín má fanúšikov po celom svete a vy si ich môžete pripraviť vo svojej kuchyni za niekoľko minút. Ak chcete pridať trochu viac charakteru, môžete na studenom oleji spolu s cesnakom orestovať nadrobno nakrájanú chilli papričku. Pripravíte tak nový pokrm – špagety aglio, olio e peperoncino – olizovanie prstov je slabé slovo.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.