6.10.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Svetlana Monyakova).
Skúsené gazdinky podľa receptov, ktoré sa v rodine tradujú už po generácie, zistili, že ideálnou nádobou na prípravu kyslej kapusty je dubový sud. V súčasnosti má už len málo ľudí priestor na to, aby ich mali vo svojich domácich kuchyniach. Dobrou alternatívou sa ukazujú byť sklenené nádoby, ktoré umožňujú rýchlejšie nakladať so zásobami tejto pochúťky.
Kyslá kapusta v pohári – základné produkty
Domáce konzervy prekonávajú alternatívy kúpené v obchode. Po celé generácie je na poprednom mieste kyslá kapusta, ktorú môžeme pripraviť nielen z bielej, ale aj z červenej odrody. Nakladanie kyslej kapusty v pohároch je výbornou alternatívou pre tých, ktorí nemajú vo svojich domoch alebo bytoch chladné pivnice. Takúto pochúťku môžeme skladovať v chladničke a pravidelne si na nej pochutnávať.
Ingrediencie:
- 5 kg bielej kapusty
- 1 kg mrkvy
- 10 dag kamennej soli
- voliteľné prísady: rasca, horčičné semienka, bobkový list
Chutný recept – krok za krokom
- Z hlávok kapusty odstráňte všetky nevzhľadné, poškodené a oddelené listy a dôkladne ich umyte. Kapustu rozrežte na štyri časti a vyrežte stopku.
- Kapustu najemno nakrájajte, vložte do misy a mrkvu nastrúhajte na hrubom strúhadle. Pridáme mrkvu ku kapuste, osolíme a dôkladne premiešame.
- Prísady nechajte v miske niekoľko hodín, aby zmäkli. Počas tejto doby kapusta zmenší svoj pôvodný objem. V tejto fáze môžeme pridať aj korenie, napríklad rascu, horčicu alebo bobkový list.
- Poháre dôkladne umyte, vypáľte a osušte. Do takto pripravených pohárov vložte porciu kapusty a mrkvy a celkom tesne ich v nich uzavrite. Neodporúča sa vytláčať šťavu z kapusty, pretože by vyšla príliš suchá.
- Pri ukladaní ďalších vrstiev do nádoby ich nezabudnite pritlačiť – zabráni sa tak hromadeniu vzduchu a pozitívne sa ovplyvní vývoj baktérií mliečneho kvasenia.
- Pri miesení kapusty v nádobe by sa mala na povrchu zhromažďovať šťava. Niekedy sa objaví aj pena, ale to je úplne normálne a časom zmizne.
- Poháre naplňte maximálne na 80 %, pretože kapusta počas kvasenia zväčší svoj objem. Ďalším krokom je ich zavretie. Najlepšie je uzávery len zľahka naskrutkovať, pretože tesné tesnenie zabráni úniku plynných produktov kvasenia.
- Takto pripravené nádoby sa umiestnia na tmavé miesto, kde sa teplota pohybuje okolo 19 stupňov Celzia. Celý proces nakladania trvá 7 až 14 dní.
- Po uplynutí tejto doby presuňte poháre do špajze alebo chladničky. Pri nízkej teplote ich môžete skladovať až 3 mesiace, ale po otvorení je ich trvanlivosť maximálne jeden týždeň.
Domáce skladovanie kyslej kapusty
Najlepšie podmienky na skladovanie kyslej kapusty sú v chladničke. Práve toto zariadenie nám umožňuje udržiavať stálu teplotu. Prípadne môžeme konzervy preniesť do pivnice. Je dôležité, aby bola miestnosť chladná a teplomer ukazoval maximálne 5 stupňov Celzia. Poháre s kapustou uložíme na police a zabalíme ich do papiera alebo fólie. Tým ich ochránime pred svetlom a viečka pred hrdzavením.
Môžete skladovať kyslú kapustu na balkóne? Ukázalo sa, že áno, ale len v chladnej zime. Správna teplota a možnosť ochrany pred slnečným žiarením urobia z balkóna dobré miesto na uskladnenie tejto dobroty. Ak chcete maximalizovať trvanlivosť kyslej kapusty, môžete ju zamraziť. Nezabudnite však, že tento proces zničí všetok vitamín C prítomný v zelenine. Kapustu bez nálevu zamrazte v špeciálnych plastových nádobách a skladujte ju až 12 mesiacov.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Cvikla na zimu. Čo urobiť, aby počas pasterizácie neztmavla? Jeden prídavok zabezpečí farbu a chuť
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.