7.10.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/pierre a pierre).
Existuje niečo lepšie ako nádherná vôňa čerstvého tvarohového koláča, ktorá sa šíri celým domom? Áno, ešte lepšia je jeho chuť a dnes vám prezradíme recept na tvarohový koláč presne taký, aký pred rokmi pripravovali naše babičky. Recept je jednoduchý, ale vyberte si ten správny syr – odtučnený vám nebude stačiť.
Na prípravu pravého vidieckeho cheesecaku nie sú potrebné žiadne špeciálne zručnosti. Potrebujete len niekoľko jednoduchých ingrediencií, výkonnú rúru a trochu času. Aby náš cheesecake chutil ako ten od babičky, musíte začať so syrom. Mal by byť čo najkvalitnejší, najlepšie nakrájaný na kocky a dvakrát alebo trikrát vlastnoručne zomletý. Najlepšie je kúpiť si syr nakrájaný na kocky a sám si ho dva alebo trikrát pomlieť a najlepšie je vybrať polotučný, vďaka ktorému je koláč mäkký a krémový.
Starý recept na vidiecky tvarohový koláč. Presne ako od babičky
Ingrediencie na drobivý spodok:
- 100 g masla
- 1 vajce
- 1 šálka celozrnnej múky
- 1 PL kyslej smotany
- 4 ploché lyžice cukru
- pol čajovej lyžičky prášku do pečiva
Syrová zmes:
- 8 vajec z farmy
- 1,5 kg polotučného tvarohu
- 400 ml smotanového syra
- cca. 1,5 šálky cukru
- vyžmýkaná citrónová šťava
Postup:
- Na dosku preosejte múku, pridajte nakrájané studené maslo, vajce, prášok do pečiva, smotanu a cukor. Prísady najprv spojíme sekaním nožom a potom cesto intenzívne vymiesime. Pripravte si formu na pečenie a vyložte ju papierom. Potom doň vložte cesto, dôkladne ho rozotrite po celej ploche a pečte 10 minút pri teplote 180 stupňov.
- Kým sa drobivý spodok pečie, postarajte sa o syrovú zmes. Začnite mletím syra. Ideálne je urobiť to dvakrát, ak máte čas, tak trikrát.
- Oddeľte bielka od žĺtkov. Žĺtky vylejte do veľkej misy a vyšľahajte ich s cukrom. Potom po lyžiciach pridávajte mletý syr. Pridajte aj smotanu a citrónovú šťavu.
- Bielka vyšľahajte do tuhej peny a postupne ich pridávajte do syrovej zmesi, pričom jemne miešajte, aby ste nepoškodili jemnú štruktúru bielkov.
- Syrovú zmes preneste na upečené dno a vložte do rúry vyhriatej na 200 stupňov. Pečte 15 minút a potom znížte teplotu na 170 stupňov. Pri tejto teplote pečte jednu hodinu. Po upečení nechajte cheesecake odpočívať s mierne pootvorenými dvierkami rúry.
Takýto koláč je ideálnym dezertom na víkendovú kávu s rodinou alebo priateľmi. Ozdobte ho glazúrou, polevou alebo ho jednoducho posypte práškovým cukrom – celý podnos zmizne v okamihu.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.