07.10.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Fotema pexels/ROMAN ODINTSOV).
Cvikla je skutočnou vitamínovou bombou, ktorú sa oplatí jesť nielen v sezóne, ale aj v zime, kedy injekciu živín potrebujeme najviac. Dnes sa oplatí pripraviť lahodné a zdravé cviklové zaváraniny, ktoré nielen úžasne chutia, ale sú plné vitamínov. Tu sú tri overené recepty, ktoré si zamilujete!
Cvikla na zimu v octovej marináde
Cvikla v octovej marináde je jednoduchý spôsob, ako si pripraviť zdravý a lahodný zimný šalát. Sú ideálne k mäsitým obedovým jedlám, ale dajú sa použiť aj ako snack alebo doplnok k večeri.
Ingrediencie
- 2 kg cvikly
- 2 litre vody
- 100 ml octu
- 2 polievkové lyžice cukru
- bobkové listy
- nové korenie
- soľ a korenie podľa chuti
Spôsob prípravy:
- Cviklu umyjeme a uvaríme v osolenej vode. Zeleninu ošúpeme a nakrájame na malé kúsky. Nálev pripravíme zmiešaním vody s octom, soľou a cukrom.
- Vložte cviklu do vopred sterilizovaných pohárov. Pridajte korenie, bylinky a bobkový list. Zalejeme ich horúcou soľankou.
- Cviklu pasterizujeme asi 20 minút a necháme vychladnúť.
Cvikla na zimu s korením
Zimná repa s korením je nenáročná na prípravu, lahodný doplnok k jedlám. Je to aj vitamínová, hrejivá bomba, ktorá chutí najlepšie v zime.
Ingrediencie
- 2 kg cvikly
- 5 klinčekov
- 5 lyžíc octu
- 2 litre vody
- 3 lyžice cukru
- 1 lyžička škorice
- soľ a korenie podľa chuti
Spôsob prípravy:
- Cviklu umyjeme a uvaríme v osolenej vode. Zeleninu nastrúhame, ochutíme mletou škoricou, drvenými klinčekmi, korením a soľou podľa chuti.
- Soľanku pripravíme prevarením vody s octom a cukrom. Nasekanú cviklu vložte do sterilizovaných pohárov a zalejte tekutinou.
- Pasterizujte asi 15 minút.
Kvások z červenej repy: Recept so šťavou z nakladaných uhoriek
Cviklový kvások je výborným zdrojom probiotík, ktoré pomáhajú udržiavať zdravú črevnú bakteriálnu flóru. Štúdie ukázali, že pravidelná konzumácia cviklového kvásku môže pomôcť zlepšiť fungovanie tráviaceho systému, najmä v prípadoch zápchy alebo tráviacich problémov.
Ingrediencie
- 1 kg cvikly
- 5 strúčikov cesnaku
- 2 bobkové listy
- 4 zrnká nového korenia
- 1 liter prevarenej a vychladnutej vody
- 1 plochá polievková lyžica kamennej soli
- 1 polievková lyžica nakladanej uhorky alebo šťavy z kyslej kapusty
Spôsob prípravy:
- Umytú, ošúpanú a nakrájanú cviklu vložíme do zaváracieho pohára. Pridajte olúpaný a nasekaný cesnak, nové korenie a bobkové listy. Zalejeme vodou zmiešanou so soľou a vodou z nakladaných uhoriek alebo kapusty.
- Nádobu prikryte gázou a previažte šnúrkou.
- Kvások odložíme na pár dní na teplé miesto.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Cvikla na zimu. Čo urobiť, aby počas pasterizácie neztmavla? Jeden prídavok zabezpečí farbu a chuť
Chuť tradície v nádobe. Kapustová vitamínová bomba
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.