Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Aká bude táto zima? Spoznáte to podľa detailov v záhrade

11.10.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pexels/Michal Knotek pexels/ jann.david). Októbrové počasie nás pomaly zvyká na príchod trocha chladnejších dní. Mnohí však stále dúfajú v zlatú slovenskú jeseň a myšlienku...

11.10.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pexels/Michal Knotek pexels/ jann.david).

Októbrové počasie nás pomaly zvyká na príchod trocha chladnejších dní. Mnohí však stále dúfajú v zlatú slovenskú jeseň a myšlienku na vytiahnutie teplejších búnd zo svojich šatníkov odkladajú. Iní už hádajú o najbližších mesiacoch. Aká bude zima v roku 2023? Zatiaľ čo prognostici odhaľujú prvé predpovede, pri hľadaní odpovedí sa oplatí pozrieť sa do záhrady. Tieto detaily vám prezradia, či si na nás tohtoročná zima vyberie svoju daň.

Foto: pexels/Michal Knotek

Aká bude tohtoročná zima? Odpoveď nájdete v záhrade

„Svätý Martin chodí na bielom koni, ak príde na sivom koni (hmla), bude zima striedavá, ak na žltom (sucho), príde tuhá zima.“

– hovorí populárna pranostika o počasí, ktorá nás nabáda, aby sme sa bližšie pozreli na podmienky za oknom, a tak rýchlo našli odpoveď na otázku o počasí v nasledujúcich mesiacoch.

Ale toto je len začiatok. Dlhodobú predpoveď počasia môžeme vyčítať aj zo správania zvierat či vzhľadu niektorých rastlín. Aby sme to urobili, poďme do záhrady.

Príroda dokáže veľa odhaliť, pokiaľ ide o poveternostné podmienky, ktorým budeme v zime čeliť. Stačí sa na to dobre pozrieť a potom vyvodiť príslušné závery. Ale ako na to?

Čo predpovedá tuhú zimu? Pozrite sa na vresy a borovice

Krátka prechádzka po dvore či lese môže dať odpoveď na otázku, ktorá nás trápi už niekoľko týždňov. Aká bude táto zima? Na tento účel sa stačí pozrieť na liesku alebo jarabinu. Ak sú plné orieškov a ovocia, môžeme očakávať chladné a dlhé zimné mesiace.

  • Pomôže aj letmý pohľad na duby. Všimli ste si na nich veľa žaluďov? Teraz si môžete pripraviť zimnú bundu.
  • Z borovice môžeme vyčítať aj okamih príchodu mrazu. Šišky nám dajú odpoveď. Ak tieto vyrástli na spodnej časti stromu, môžeme očakávať tuhý začiatok zimy. Ak sú hore, posledné týždne budú chladnejšie. Navyše, čím viac šišiek je na borovici, tým je zima tuhšia.
  • Aj z cibule sa dá veľa naučiť. Ak má málo vrstiev, znamená to, že mrazy nebudú také silné a nepríjemné. Znakom miernejšej zimy je aj malé množstvo plodov na trnke či slivke maďarskej.
  • Pomôžu aj kvety. So začiatkom jesene sme do našich záhrad pozvali skutočnú hviezdu tohtoročnej sezóny – vres. Ako sa ukázalo, sú to len ďalší predpovedatelia počasia. Keď kvitnú len na vrchole kríkov, môžeme očakávať teplú jeseň, ale rovnako rýchly mráz – aj v novembri.
Foto: pexels/ jann.david

Ako zistiť, aká bude zima? Venujte pozornosť správaniu zvierat

O počasí v najbližších mesiacoch môže veľa prezradiť aj správanie zvierat.

  • Bojovali ste v lete s krtkami, ktoré sa usilovne snažia žiť vo vašej záhrade? Možno ste našli odpoveď na blížiacu sa zimu. Výrazné ochladenie môžu predznamenať kôpky čerstvo vyhrabané krtkom na tráve v septembri alebo začiatkom októbra. Zviera potom prehlbuje chodby a pripravuje sa na zimné mrazy.
  • Ku krtkom sa pridávajú aj mravce. Ak počas celej jesene neustále pracovali okolo mraveniska, znamená to, že svoj dom zateplili zo strachu pred tuhou zimou.
  • Vtáky sú tiež dobrými predpovedami počasia. Žeriavy veľmi dobre vedia, kedy príde tuhá zima, zastrčia krídla a odletia o niečo skôr. Husté sneženie a chladné počasie predznamenávajú aj nepokojné správanie vrán. Ak prileteli v kŕdli a nahlas zakrákali, môžeme očakávať rýchle a silné ochladenie.

Aká bude zima 2023/24? Prognostici už vedia

Odborníci už pripravili prvé dlhodobé predpovede počasia. Meteorológovia predpovedajú, že tohtoročná neskorá jeseň a začiatok zimy budú teplejšie ako zvyčajne, ale aj poriadne vlhké. Teplota vzduchu a mesačné zrážky sa podľa analýz pravdepodobne vrátia k dlhodobým normám až v januári.

Zimné mesiace, teda obdobie od decembra 2023 do februára 2024, budú na Slovensku charakterizované premenlivými podmienkami. Meteorológovia nevylučujú ani zrážky a prehánky, ako aj obdobia silných mrazov.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Ako dlho možno vajcia uchovávať v chladničke? Po tomto čase sú vhodné len do koša

O živý plot sa pohádala so susedom. Toto nečakala. „Je to nezákonné“


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Nie sú to financie, ale toto nezvyčajné povolanie priťahuje mladých ľudí ako magnet. Čísla sú alarmujúce

27.09.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Owlie Productions). Rozvoj internetu a sociálnych médií vytvoril nové profesie. Aj keď o takýchto profesiách ešte veľa ľudí nepočulo,…

Čo spôsobuje vypadávanie vlasov? Príčina nie je vždy prozaická. Je to tiež znamenie, že je čas na vyšetrenie

27.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/aslysun). Mnoho ľudí bojuje s nadmerným vypadávaním vlasov. Niekedy je problémom zlá strava alebo vysoký stres. Niekedy je však…

Dôkladne ňou namažte záchodovú misu. Toaleta sa bude lesknúť ako diamant

27.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: súkromný archív). Misku v toalete by ste mali pravidelne čistiť. Inak sa v nej budú hromadiť škodlivé baktérie, žlté…

Záhradníci! Urobte to v septembri a na jar sa tešte z farebnej záhrady. Je to veľmi dôležité

27.9.2024 Redakcia vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Maria Evseyeva). Odborník na záhradu upozornil na kľúčovú úlohu, ktorú musia záhradníci vykonať, aby ochránili svoje kvety a mohli…

Skúmali sa mužské brady. Výsledok je znepokojujúci

27.09.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/anatoliy_gleb). Dobre upravené, husté, mužné chĺpky na tvári sa považujú za veľmi atraktívne a sú módne už mnoho rokov.…

Auto Trendy

Leapmotor je čínské elektro. Cena: radšej si sadnite

28.9.2024 Redakcia Auto trendy - Stellantis začína európsky predaj automobilov čínskej značky Leapmotor. Koncern zároveň oznámil ceny dvoch modelov, ktoré sa ako prvé objavia na starom kontinente.

Nový Renault Master, získal titul Van of the Year 2025

28.9.2024 Redakcia Auto trendy - Nový Renault Master získal titul Van of the Year 2025, ktorý udeľuje porota súťaže International Van Of The Year. Renault Master získal ocenenie na slávnostnom…

Z Číny prichádza super kombi s takmer 1 000 PS

27.9.2024 Redakcia Auto trendy - Denza Z9 GT sa už predáva v Číne za cenu od 43 000 EUR a čoskoro sa dostane aj do Európy. Plug-in hybrid alebo elektrický…

Denné alebo stretávacie svetlá? Čo zapnúť pri jazde po našich cestách

27.9.2024 Redakcia Auto trendy - Na Slovensku sú všetci vodiči na verejných komunikáciách povinní mať zapnuté svetlá. Stačí však mať zapnuté denné svetlá alebo musíte mať zapnuté aj stretávacie svetlá?

Nemecko predstavuje autonómny vlak. Nová éra na železniciach

27.9.2024 Redakcia Auto trendy - ARTE je autonómny vlak vyvinutý spoločnosťou Alstom, ktorý Nemecko v pondelok predstavilo svetu. Ide o vlak, ktoré je určené na obsluhu regionálnych trás a na…

Bude výkonnejšia, než sa očakávalo

27.9.2024 Redakcia Auto trendy - Jeho výkon bude 280 k, podobne ako v prípade modelu Alfa Romeo Junior Veloce, namiesto pôvodne avizovaných 240 k. Príde v roku 2025.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov