Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty,

Recept mi dala priateľka cukrárka. Keď pridáte túto ingredienciu, jesenné buchty budú šialene mäkké

12.10.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Juliya_Ka). Mäkké a jemné pečivo s aromatickou a sladkou plnkou je pre mnohých ľudí symbolom jesene. Môžu sa podávať s teplým nápojom, dobre sa...

12.10.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Juliya_Ka).

Mäkké a jemné pečivo s aromatickou a sladkou plnkou je pre mnohých ľudí symbolom jesene. Môžu sa podávať s teplým nápojom, dobre sa hodí kakao. Aby boli kysnuté koláčiky mimoriadne jemné, oplatí sa do nich pridať túto jednu ingredienciu. Vďaka nej budú ešte chutnejšie.

Foto: shutterstock/Juliya_Ka

Svetoznáme škoricové rožky pochádzajú zo Škandinávie a ich pôvodný názov je Kanelbulle. Prvýkrát ich začali vyrábať vo Švédsku v 20. rokoch 20. storočia, keď bolo po skončení prvej svetovej vojny k dispozícii viac surovín. Väčšiu popularitu si však získali až v 50. rokoch 20. storočia. Recept na túto sladkú pochúťku sa do Európy dostal pomerne neskoro, až v roku 2006 v rámci projektu Cafe Europa.

Sladké buchty sa dočkali aj vlastného sviatku. Vo Fínsku a Švédsku pripadá Deň škoricových buchiet na 4. októbra. V mnohých krajinách sa považujú za symbol jesene, pretože sa v nich spájajú korenisté chute a teplé kysnuté cesto. Ak chcete dosiahnuť výsledok, ktorý uspokojí každého, pridajte do cesta roztopené maslo. Práve to dodá celému výrobku mäkkosť.

Recept na škoricové buchtičky

Ingrediencie na kysnuté cesto

  • 500 g pšeničnej múky,
  • 250 ml teplého mlieka,
  • 125 g rozpusteného masla.
  • celé vajce,
  • 2 žĺtky,
  • 60 g cukru,
  • 10 g sušeného droždia alebo 40 g čerstvého droždia,
  • štipka soli.

Ingrediencie na škoricovú plnku

  • 70 g rozpusteného masla,
  • 150 g jemného cukru,
  • 4 lyžičky škorice,
  • 2 lyžičky kardamónu,
  • 2 lyžičky vanilkového cukru.

Ingrediencie na polevu

  • šálka práškového cukru,
  • citrónovej šťavy.

Kysnuté cesto – krok za krokom

  1. Múku preosiatu cez sito nasypte do misy a pridajte sušené droždie alebo kvások z čerstvého droždia. Prilejete tiež šálku vlažného mlieka, rozšľaháte vajce, vlejete žĺtky a pridáte cukor. Nakoniec prilejte rozpustené maslo a pridajte štipku soli.
  2. Suroviny vymiesite ručne alebo pomocou kuchynského robota na hladké cesto. Preneste ho do misy, prikryte čistou utierkou a odložte, aby sa zdvojnásobil jeho objem. Cesto by malo narásť do 1,5 hodiny.
  3. Teraz je čas pripraviť škoricovú náplň. Maslo vložte do hrnca a rozpusťte ho na miernom ohni. Všetky suché prísady pridáte do misy a pridáte tuk, všetko spolu premiešate.
  4. Keď cesto vykysne, vyklopíte ho na pomúčenú dosku, zľahka ho premiešate a rozdelíte na dve časti. Každú časť rozvaľkajte na obdĺžnik.
  5. Obdĺžniky rovnomerne potriete škoricovou náplňou. Celok opatrne zrolujte do rolády a ostrým nožom nakrájajte na kúsky hrubé asi 3 cm. Je veľmi dôležité, aby bol nôž naozaj ostrý, tak sa vám cesto nerozbije.
  6. Nakrájané cesto položte na plech vystlaný papierom na pečenie. Medzi buchtami dodržiavajte určitý odstup, aby sa pri pečení príliš neprekrývali. Pripravené cesto opäť prikryte utierkou a nechajte ho približne 30 minút odpočívať. Buchty by mali zdvojnásobiť svoj objem.
  7. Rúru predhrejte na 180 °C a vykysnuté buchty vložte do rúry na približne 15 – 20 minút. Vyberte ich, keď sú hnedé.
  8. Medzitým si pripravte polevu. Jednoducho preosejte práškový cukor do misky a pridajte citrónovú šťavu. Túto zmes vyšľahajte na hladkú hmotu a potom ňou polejte upečené škoricové buchty.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Spojte dve jesenné chute v sladkom dezerte. Než sa nazdáte, nezostane ani omrvinka

Tekvicové lievance. Budú ľahké a jemné, ale nezabudnite na korenie


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Tvarohový koláč, ktorý sa vždy podarí. Všetko, čo potrebujete, je tvaroh z vedierka

15.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Maslova Valentina). Keď mnohí z nás počujú: cheesecake, okamžite si predstavíme zložitú prípravu, mletie tvarohu... Našťastie, tento recept je…

Týmto prídavkom som vylepšila bežnú pórovú polievku. Neviem, či som niekedy jedla lepšiu večeru

15.11. 2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/margouillat photo). Pórová polievka je u mňa doma častým hosťom, pretože, mierne povedané - „Je v poriadku“. Je…

Ako pripraviť mäsové guľky? Budú mäkké a šťavnaté vďaka jednej zásade

15.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/nelea33). Mäsové guľky sú jednou z tých istôt pri večeri - málokto ich nemá rád a je naozaj ťažké…

Tento trik používam vždy. Zemiakové placky sú zvonka chrumkavé a vnútri jemné a nadýchané

15.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/freeskyline). Zemiakové placky sú jedným z našich najobľúbenejších jedál. Niet divu, veď sú veľmi jednoduché na prípravu a dajú…

Spôsob na číry vývar. Stačí pridať jednu nezrejmú prísadu

15.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/from my point of view). Spôsob na číry vývar pomôže, aby bol vývar čo najčistejší. A hoci vzhľad polievky…

Auto Trendy

Nárazový test MG3: Ako si vedie lacný hybrid

16.11.2024 Redakcia Auto trendy - Je nový MG3 bezpečný? Aby sme to zistili, bol podrobený nárazovému testu. Nárazový test MG3: Ako si vedie lacný hybrid z Číny.

Toyota C-HR a Hyundai Kona, dva najlepšie hybridy súčasnosti

15.11.2024 Redakcia Auto trendy - Hľadáte kompaktné hybridné SUV za približne 30 000 eur? Ak áno, Toyota C-HR a Hyundai Kona by mali byť na vašom zozname. Dnes sa na…

Váš najlepší priateľ si zaslúži len to najlepšie: Ako elektromobil chráni vášho psa pred horúčavou!

15.11.2024 Redakcia Auto trendy - Niektoré vozidlá majú špeciálnu funkciu nazvanú „režim pes“. Čo to je, kde ho hľadať a ktoré autá ho majú a ktoré nie? A predovšetkým, má…

Zrodené pre dobrodružstvo: Objavte najschopnejšie terénne SUV v histórii Hondy!

15.11.2024 Redakcia Auto trendy - Značka chcela z tejto verzie urobiť najschopnejšie terénne SUV v histórii značky. Zrodené pre dobrodružstvo: Objavte najschopnejšie terénne SUV

90% vodičov robí tieto chyby v hmle. Zistite, ako sa im vyhnúť!

15.11.2024 Redakcia Auto trendy - Na Slovensku sa hmla vyskytuje približne 30 až 50 dní v roku. V horských oblastiach, najmä vo Vysokých a Nízkych Tatrách, tento počet stúpa, často…

Toyota mení hru: Čo znamená nové megacentrum pre vodičov v strednej Európe?

15.11.2024 Redakcia Auto trendy - Toyota spustila v Českej republike svoje prvé megacentrum, aby zlepšila logistiku v strednej Európe. Očakáva sa, že sa to prejaví v kratších čakacích lehotách pre…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov