12.10.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Juliya_Ka).
Mäkké a jemné pečivo s aromatickou a sladkou plnkou je pre mnohých ľudí symbolom jesene. Môžu sa podávať s teplým nápojom, dobre sa hodí kakao. Aby boli kysnuté koláčiky mimoriadne jemné, oplatí sa do nich pridať túto jednu ingredienciu. Vďaka nej budú ešte chutnejšie.
Svetoznáme škoricové rožky pochádzajú zo Škandinávie a ich pôvodný názov je Kanelbulle. Prvýkrát ich začali vyrábať vo Švédsku v 20. rokoch 20. storočia, keď bolo po skončení prvej svetovej vojny k dispozícii viac surovín. Väčšiu popularitu si však získali až v 50. rokoch 20. storočia. Recept na túto sladkú pochúťku sa do Európy dostal pomerne neskoro, až v roku 2006 v rámci projektu Cafe Europa.
Sladké buchty sa dočkali aj vlastného sviatku. Vo Fínsku a Švédsku pripadá Deň škoricových buchiet na 4. októbra. V mnohých krajinách sa považujú za symbol jesene, pretože sa v nich spájajú korenisté chute a teplé kysnuté cesto. Ak chcete dosiahnuť výsledok, ktorý uspokojí každého, pridajte do cesta roztopené maslo. Práve to dodá celému výrobku mäkkosť.
Recept na škoricové buchtičky
Ingrediencie na kysnuté cesto
- 500 g pšeničnej múky,
- 250 ml teplého mlieka,
- 125 g rozpusteného masla.
- celé vajce,
- 2 žĺtky,
- 60 g cukru,
- 10 g sušeného droždia alebo 40 g čerstvého droždia,
- štipka soli.
Ingrediencie na škoricovú plnku
- 70 g rozpusteného masla,
- 150 g jemného cukru,
- 4 lyžičky škorice,
- 2 lyžičky kardamónu,
- 2 lyžičky vanilkového cukru.
Ingrediencie na polevu
- šálka práškového cukru,
- citrónovej šťavy.
Kysnuté cesto – krok za krokom
- Múku preosiatu cez sito nasypte do misy a pridajte sušené droždie alebo kvások z čerstvého droždia. Prilejete tiež šálku vlažného mlieka, rozšľaháte vajce, vlejete žĺtky a pridáte cukor. Nakoniec prilejte rozpustené maslo a pridajte štipku soli.
- Suroviny vymiesite ručne alebo pomocou kuchynského robota na hladké cesto. Preneste ho do misy, prikryte čistou utierkou a odložte, aby sa zdvojnásobil jeho objem. Cesto by malo narásť do 1,5 hodiny.
- Teraz je čas pripraviť škoricovú náplň. Maslo vložte do hrnca a rozpusťte ho na miernom ohni. Všetky suché prísady pridáte do misy a pridáte tuk, všetko spolu premiešate.
- Keď cesto vykysne, vyklopíte ho na pomúčenú dosku, zľahka ho premiešate a rozdelíte na dve časti. Každú časť rozvaľkajte na obdĺžnik.
- Obdĺžniky rovnomerne potriete škoricovou náplňou. Celok opatrne zrolujte do rolády a ostrým nožom nakrájajte na kúsky hrubé asi 3 cm. Je veľmi dôležité, aby bol nôž naozaj ostrý, tak sa vám cesto nerozbije.
- Nakrájané cesto položte na plech vystlaný papierom na pečenie. Medzi buchtami dodržiavajte určitý odstup, aby sa pri pečení príliš neprekrývali. Pripravené cesto opäť prikryte utierkou a nechajte ho približne 30 minút odpočívať. Buchty by mali zdvojnásobiť svoj objem.
- Rúru predhrejte na 180 °C a vykysnuté buchty vložte do rúry na približne 15 – 20 minút. Vyberte ich, keď sú hnedé.
- Medzitým si pripravte polevu. Jednoducho preosejte práškový cukor do misky a pridajte citrónovú šťavu. Túto zmes vyšľahajte na hladkú hmotu a potom ňou polejte upečené škoricové buchty.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Spojte dve jesenné chute v sladkom dezerte. Než sa nazdáte, nezostane ani omrvinka
Tekvicové lievance. Budú ľahké a jemné, ale nezabudnite na korenie
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.