13.10.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Pixel-Shot).
V tomto ročnom období nesmú medzi sladkým pečivom chýbať škoricové slimáky – neskutočne chutné, stočené rolky s príchuťou korenia. Ikonické slimáky sú obľúbené, jednoduché a nezaberú vám hodiny monotónnej prípravy. Vládne tu jednoduchosť a výsledok prekvapí aj tie najnáročnejšie chuťové bunky.
Keď je jeseň, samozrejme nechýba ani sladké pečivo. Najčastejšie sú to ovocné koláče a krehké torty, ale tento recept na šialené škoricové slimáky je rovnako dobrý nápad. Tieto nadýchané, vykysnuté rolky s nádychom korenia chutia výborne ku káve, čaju alebo aj ako rýchle občerstvenie. Recept je povestná hračka, ale oplatí sa pripomenúť niekoľko detailov, ktoré zaručia wow efekt.
Škoricové slimáky – sladké, nadýchané rolky ideálne na jeseň
Keď je vonku sychravo a daždivo, oplatí sa hľadať riešenia na zlepšenie nálady v kuchyni. Okrem hrejivých vývarov, dusených jedál a iných špecialít by v domácom jedálnom lístku nemalo chýbať pečivo a dezerty. V tomto ročnom období kraľujú koláče so sezónnym ovocím, torty a zákusky, napríklad jablkový koláč alebo medovník. Zaujímavým nápadom je však príprava sladkých slimákov s polevou alebo obláčikovým nadýchaným krémom. Reč je samozrejme, o škoricových rolkách, ktoré sú jednoduché na prípravu a zároveň mimoriadne chutné.
Lahodné škoricové slimáky sú sladkým synonymom jesene, ktoré pripravíte za krátky čas. Všetko, čo potrebujete, je recept na dobré kysnuté cesto a pikantná náplň. Celé to zabaľte, nakrájajte a máte hotovo! Po upečení ozdobte vrch polevou alebo nadýchaným fondánom.
Recept na ikonické škoricové slimáky s polevou
Ingrediencie:
- 500 g pšeničnej múky,
- 2 vajcia,
- 7 g sušeného droždia,
- 200 ml teplého mlieka,
- 3 PL cukru,
- 50 g mäkkého masla.
Okrem toho:
- 100 g masla,
- 25 g škorice,
- pol šálky jemného cukru,
- šálka práškového cukru,
- 4 lyžice citrónovej šťavy.
Spôsob prípravy:
- Začnite s kváskom. Droždie nasypte do misky, pridajte lyžicu múky, cukor a všetko zalejte teplým, ale nie horúcim mliekom. Dôkladne premiešajte a nechajte niekoľko minút vykysnúť.
- Do ďalšej misky nasypeme zvyšnú múku, vykysnuté droždie, vajcia, maslo a cukor. Cesto hnetieme asi 15 minút, kým nemá hladkú a mäkkú štruktúru.
- Vymiesime do gule a cesto necháme hodinu kysnúť.
- Vykysnuté cesto opäť premiesime a vyklopíme na dosku alebo pomúčenú plochu. Vykysnuté cesto rozvaľkajte na obdĺžnik s rozmermi približne 30 × 40 cm.
- Teraz je čas na náplň. Zmiešajte maslo so škoricou a cukrom, rozotrite ho po celom obdĺžniku, celý ho zrolujte pozdĺž dlhšej strany a nakrájajte na približne 12 kúskov. Rolky necháme pol hodiny kysnúť.
- Uložíme ich na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme 20 – 25 minút pri teplote 180 stupňov.
- Nakoniec zmiešajte práškový cukor s citrónom. Vzniknutou polevou ozdobte škoricové slimáky a je hotovo!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.