14.10.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/sasazawa).
Talianska kuchyňa je celosvetovo známa svojou jednoduchosťou, chuťou a tradíciou. Jedným z najzaujímavejších a trochu záhadných jedál sú cestoviny označované ako „smrteľné špagety“. Toto jedlo má jedinečnú históriu a chuť, ktorá láka milovníkov talianskej kuchyne. Treba dodať, že len na málo miestach sa to rozhodnú pripraviť, preto sa oplatí urobiť si ich doma.
Spaghetti all’assassina, teda „smrteľné špagety“, sú jedlom s nejasnou a pomerne kontroverznou históriou. O tom, ako sa toto jedlo dostalo do talianskej kuchyne, koluje mnoho príbehov a legiend. Jedna z nich hovorí, že opitý kuchár zabudol uvariť cestoviny zvlášť a namiesto toho ich hodil do panvice s omáčkou. Surové špagety sa najprv usmažili a potom nasiakli vývarom a zmäkli.
Ďalší príbeh sa viaže na Abruzzo v strednom Taliansku. Táto pasta vraj vznikla na ochranu potravín pred jedovatými rastlinami. Obyvatelia tohto regiónu dúfali, že výrazná chuť a korenisté prísady zabránia jedovatým produktom. Iný príbeh sa zasa vzťahuje na samotný názov cestovín. „Smrteľné špagety“ vraj dostali tento názov kvôli pálivosti korenia, ktorá môže byť pre niektorých príliš intenzívna.
Recept na špagety all’assassina
Ingrediencie:
- 400 g špagiet,
- 200 ml vývaru,
- 200 g nakrájaných paradajok z konzervy
- 2 PL paradajkovej pasty
- 2 PL olivového oleja
- 2 strúčiky cesnaku
- feferónky
- lyžica sušeného rozmarínu
- lyžica sušeného tymiánu
- strúhaný syr na posypanie
- soľ
- korenie
Spôsob prípravy:
- V hlbokej panvici rozohrejte olivový olej. Keď je dostatočne horúci, pridajte prelisovaný cesnak a nakrájané feferónky. Chvíľu všetko smažte
- K orestovanej zelenine pridajte paradajky z konzervy, premiešajte a nechajte niekoľko minút zohrievať. Po tomto čase prilejte vývar a pridajte paradajkovú pastu, premiešajte
- Keď prísady zhnednú, ochuťte ich rozmarínom a tymianom. Posypte ich aj soľou a korením
- Teraz je čas pridať surové cestoviny. Zmes nechajte variť ďalších 20 minút. Počas tejto doby by mali cestoviny absorbovať všetku prebytočnú vodu a zmäknúť
- Po uplynutí tejto doby podávajte hotové jedlo na tanieroch, posypané čerstvo nastrúhaným syrom a ďalšími bylinkami na ozdobu
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Jemné a šťavnaté francúzske rezne. Obal je úžasný aj bez strúhanky
Tekvicové lievance. Budú ľahké a jemné, ale nezabudnite na korenie
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.