15.10.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foot shutterstock/Natalia Hanin).
Namiesto klasického vývaru si doprajte trochu farby a vitamínov. Tento recept na boršč je skutočnou pochúťkou do chladného jesenného počasia. Polievku podávajte so štuchanými zemiakmi a ďalšími, farebnými prísadami. Vaša rodina alebo hostia budú nadšení!
Na jeseň je domáci jedálniček plný hrejivých jedál, sýtych pokrmov, nákypov a chutných pečení. Nič sa však nevyrovná veľkej mise polievky. Spomedzi krémov alebo vývarov stojí za zmienku aj boršč, najmä jeho farebná verzia so zemiakmi, zeleninou a chrumkavými škvarkami.
Táto verzia boršču je jedlo plné chutí a farieb.
Pre mnohých je červený boršč jedlom z detstva. Klasiku však stojí za to ozvláštniť a pridať jej jesenný nádych. Ideálne sú štuchané zemiaky, škvarky priamo z panvice a štedrá porcia zelene. Toto jedlo zasýti, poteší oko a zahreje počas chladných a pochmúrnych dní. Príprava je hračka – stačí pár krokov, aby ste naplnili veľký hrniec touto lahodnou polievkou.
Príprava je hračka. Začnite vývarom, najlepšie z údených rebier, ktorý dodá polievke chuť. Potom budete potrebovať štedrú porciu zeleniny, ako je mrkva, petržlen, zeler, cibuľa, pór a, samozrejme, veľká cvikla. Všetko sa varí na miernom ohni spolu s korením. Nakoniec podávajte – tu odporúčame najmä štuchané zemiaky, veľa petržlenovej vňate alebo kôpru a chrumkavé škvarky zo slaniny.
Recept na prémiovú verziu červeného boršču
Suroviny na polievku:
- 300 g údených rebier
- 700 g cvikly
- 2 mrkvy
- petržlenová vňať
- kúsok zeleru
- cibuľa
- pór
- 2,5 l vody
- 100 ml zákvasu z červenej repy
- lyžica octu
- 2 PL 18% kyslej smotany
- majoránka
- korenie
- soľ
- sušený ligurček
- čajová lyžička cukru
- 2 strúčiky cesnaku
- bobkový list
- nové korenie
Spôsob prípravy:
- Na začiatok urobte vývar z rebier. Mäso rozdeľte, vložte do hrnca a zalejte vodou.
- Prikryté varte na miernom ohni približne 40 minút.
- Počas tejto doby ošúpte a nechajte cviklu. Teraz je čas ošúpať zvyšnú zeleninu – napríklad mrkvu je najlepšie hneď nakrájať na plátky a petržlen a zeler na malé kocky.
- Cibuľu a pór nakrájajte na plátky a chvíľu opečte na masle. Po krátkej chvíli pridáme mrkvu, zeler a petržlen a spoločne orestujeme.
- Celé to pridajte do hrnca spolu s cviklou.
- Pridáme nové korenie, bobkový list, majorán, soľ, korenie a cesnak.
- Boršč varíme, kým zelenina nezmäkne. Ku koncu varenia prilejte kvások z červenej repy a voliteľne cukor. Polievku zabieľte kyslou smotanou.
- Boršč podávajte so štuchanými zemiakmi, škvarkami zo slaniny a bohatou porciou zeleniny. Dobrú chuť!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Lahodná polievka, ktorú môžete jesť bez obmedzení a nepriberiete! Určite to nebude zbytočné
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.