16.10.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Anastasia Belyakova).
Čoraz ľahšie siahame po sladkých koláčoch. S nedostatkom slnečných lúčov vonku sme čoraz viac nadšení z ich vlastnej výroby. Aby sme si boli istí, že koláče vyjdú chutné a aromatické, oplatí sa obrátiť na osvedčené recepty. Tento poznám už roky, pretože som ho našla v maminom zápisníku.
Jablkový koláč možno označiť za symbol jesene. Tento koláč je na Slovensku jedným z najobľúbenejších a často ho môžeme vidieť na stole. Krehké cesto v kombinácii so sladkým ovocím a jemnou snehovou pusinkou je naozaj chutnou pochúťkou. U nás doma sa pripravuje podľa jedného osvedčeného receptu. Dnes vám ukážem, ako ho pripraviť. Keď sa ním budete riadiť, zaručujem vám, že chuť bude neopísateľná.
Recept na jablkový koláč z maminho zápisníka
Ingrediencie:
- 150 g margarínu,
- 200 g jemného cukru,
- 150 g pšeničnej múky,
- 4 vajcia,
- rovná čajová lyžička prášku do pečiva,
- 1 kg jabĺk,
- 2 lyžice škorice,
- 2 PL hnedého cukru,
- lyžica citrónovej šťavy,
- tuk na natieranie,
- lyžica strúhanky.
Prísady na snehové pusinky:
- 5 bielkov,
- 150 g cukru,
- štipka soli,
- lyžička zemiakovej múky.
Spôsob prípravy:
- Rozdeľte margarín na menšie kúsky a vložte ich do väčšej misy. Prisypte kryštálový cukor a prísady vyšľahajte mixérom. Zmes by mala byť hladká a bez hrudiek.
- Do vyšľahanej zmesi pridáme pšeničnú múku v kombinácii s práškom do pečiva. Postupne začnite zašľahávať vajcia. Miešajte, kým sa všetky prísady úplne nespoja.
- Formu na pečenie vymažte tukom a vysypte lyžicou strúhanky. Pripravené cesto prenesieme do formy a dôkladne uhladíme. Vložte ho do rúry nastavenej na 180 °C a pečte približne 10 minút. Po upečení ho odložíme na bok, aby vychladlo.
- Medzitým sa postarajte o jablká. Ovocie opláchnite a opatrne ošúpte. Nastrúhajte ich na hrubom strúhadle priamo do misy. Nechajte niekoľko minút odstáť, potom zlejte prebytočnú vodu a posypte škoricou, cukrom a citrónovou šťavou a premiešajte.
- Teraz pripravte snehové pusinky. Do misky vylejeme bielka a pridáme soľ. Zmes šľahajte mixérom pri vysokých otáčkach, kým nebude nadýchaná. Ku koncu postupne pridávajte cukor, potom pridajte zemiakovú múku. Dôkladne premiešajte, aby sa spojili.
- Na predpečené krehké cesto rozložte jablká a na ne naneste snehové pusinky. Vrch uhlaďte stierkou. Pripravený koláč pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 °C 40-45 minút. Po upečení ho nechajte mierne vychladnúť. Vychutnajte si ho!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Mrkvový koláč vo verzii „Panebože, to je chutné“. Aby to bolo dokonalé, sú potrebné dva doplnky
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.