16.10.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Geshas).
Jedlá z jedného hrnca nielenže nevyžadujú špinenie veľkého množstva riadu, ale navyše sú väčšinou hotové bez potreby veľkého rozruchu. Je to jeden z najjednoduchších spôsobov prípravy sýtej a hrejivej večere. Jedlo, ktoré si získa srdcia mäsožravcov, je hovädzia nožina dusená so zeleninou a koreninami. Ako ho pripraviť, aby chutilo vynikajúco? Tu je niekoľko tipov.
Hovädzia nožina – čo to je?
Mäso z prednej alebo zadnej časti nohy sa nazýva nožina. Mnohým ľuďom sa tento druh mäsa spracováva o niečo ťažšie ako iné druhy, pretože sa na ňom často vyskytuje prerastenie blán a fascií. Tieto nepríjemnosti by vám však nemali brániť v tom, aby ste využili kulinársky potenciál hovädzej nožiny.
Veľmi často je chutnou prílohou k základnému vývaru, ale dobre sa uplatní aj v mnohých jedlách pripravovaných v jednom hrnci. Vzhľadom na svoju štruktúru trvá dlho, kým hovädzia nožina dosiahne správny stupeň krehkosti. Celý proces varenia môže trvať až 2 – 4 hodiny. Netreba sa však nechať odradiť.
Dusená hovädzia nožina
Dlhé dusenie nie je jediným tajomstvom vynikajúcej chuti hovädzej nožiny. Celé tajomstvo sa skrýva v kostnej dreni. Táto zložka je nielen bohatá na bielkoviny, ale poskytuje aj vitamíny, minerály a omega-3 mastné kyseliny. Ak sa rozhodnete použiť nožinu v domácej kuchyni, môžete si kúpiť celý kus alebo mäso už rozdelené na plátky.
Ingrediencie:
- 1 kg hovädzej nožiny
- 2 stredne veľké mrkvy
- 2 stredne veľké cibule
- 2 stredne veľké papriky – žltá a červená
- 4-5 strúčikov cesnaku
- ½ čajovej lyžičky cesnakového prášku
- 1 čajová lyžička mletej sladkej papriky
- 1 čajová lyžička mletého feferónu
- 1 čajová lyžička oregana
- 1 čajová lyžička tymiánu soľ a korenie podľa chuti
- 3 polievkové lyžice rastlinného oleja
Príprava mäsa:
1.Dôkladne ho umyte, osušte a nakrájajte na menšie kúsky. Čím jemnejšie ho nakrájate, tým rýchlejšie bude dokonale mäkké.
2. Cibuľu ošúpte a nakrájajte nadrobno, cesnak a mrkvu na plátky a papriku na kocky.
3. Do veľkého hrnca s ťažkým dnom nalejte časť oleja, zohrejte ho a pridajte cesnak a cibuľu.
4. Po krátkom orestovaní pridajte mäso a všetky koreniny.
5. Mrkvu a papriku nechajte na neskôr.
6. Prikryte a nechajte dusiť aspoň 2 hodiny, ale medzitým sledujte hrniec, či sa prísady neprilepia na dno. Ak sa tak stane, pridajte trochu vody.
7. V polovici varenia pridajte do hrnca papriku a mrkvu a nechajte pokrm opäť 2 hodiny na ohni. Hovädziu nožinu podávajte s horúcu so zemiakovou kašou, cestovinami alebo krúpami. Dobrú chuť!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Jemné a šťavnaté francúzske rezne. Obal je úžasný aj bez strúhanky
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.