17.10.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Dani Vincek).
Šťava z kyslej kapusty je domáce probiotikum a záchrana pri prvých príznakoch infekcie. Vďaka množstvu zdraviu prospešných látok, ktoré obsahuje, sa ju oplatí zaradiť do jedálneho lístka najmä v jesennom a zimnom období. Kedy piť šťavu z kyslej kapusty, čistí črevá a aké sú kontraindikácie?
Na čo pomáha pitie šťavy z kyslej kapusty?
Šťava z kyslej kapusty je na Slovensku známa už roky a oceňujú ju nielen nadšenci zdravej výživy. Obsahuje množstvo cenných živín, ktoré môžu pozitívne ovplyvniť fungovanie organizmu. Čo obsahuje šťava z kyslej kapusty? Patrí medzi ne:
- vitamín C;
- vitamín E;
- vitamín K;
- vitamíny skupiny B;
- draslík;
- horčík;
- sodík;
- polyfenoly;
- karotenoidy;
- probiotiká.
Obsah cenných látok vrátane vitamínov a minerálov znamená, že pitie šťavy z kyslej kapusty môže mať priaznivý vplyv na zdravie. Vitamín C podporuje imunitný systém, horčík má mnoho funkcií v nervovom systéme a polyfenoly a karotenoidy vykazujú antioxidačné účinky.
Pitie šťavy z kyslej kapusty môže pomôcť nielen zlepšiť imunitu organizmu. V mnohých prípadoch je aj prostriedkom na zlepšenie tráviaceho systému. To všetko vďaka probiotikám, ktoré umožňujú udržiavať rovnováhu bakteriálnej flóry v črevách. Antioxidačný účinok zase vedie k zníženiu voľných radikálov, ktoré sú zdrojom oxidačného stresu – tým sa znižuje riziko vzniku niektorých druhov rakoviny.
Šťava z kyslej kapusty môže tiež podporiť peristaltiku čriev. Mnohí ľudia ju považujú za skvelý liek na zápchu.
Kedy piť šťavu z kyslej kapusty?
Zaradenie šťavy z kyslej kapusty do vášho jedálnička môže priniesť mnoho zdravotných výhod. Predovšetkým sa odporúča piť ju nalačno, pretože probiotiká, ktoré obsahuje, budú mať lepší účinok na črevnú bakteriálnu flóru.
Šťavu z kyslej kapusty by ste mali užívať aj ako prirodzenú podporu organizmu pri prvých príznakoch prechladnutia. Je výborná na imunitu, slabosť a upchatý nos. Dávajte si však pozor, aby ste ju nekombinovali s liekmi, ktoré užívate pri infekcii – jej silne kyslá reakcia môže narušiť účinok liekov.
Pitie šťavy z kyslej kapusty praktizujú aj ľudia, ktorí bojujú s kocovinou. Môže kyslá šťava skutočne znížiť nepríjemné pocity po alkohole? Ukázalo sa, že názory na to sa rozchádzajú. Veľké množstvo vody určite pomôže pri zbavovaní sa kocoviny. Ak chcete šťavu z kyslej kapusty použiť pri otrave alkoholom, je lepšie užiť 2-3 polievkové lyžice a sledovať reakciu tela. Šťava z kyslej kapusty môže mať preháňací účinok, preto to s ňou nepreháňajte, aby ste sa vyhli dehydratácii.
Môžem piť šťavu z kyslej kapusty každý deň? Pri zaradení nápoja do jedálnička sa odporúča začať s jedným pohárom 3-4-krát týždenne a sledovať, ako vaše telo reaguje. Ak sa neobjavia žiadne znepokojujúce príznaky, môžete ju konzumovať denne.
Šťava z kyslej kapusty – kontraindikácie. Kto nemôže piť šťavu z kyslej kapusty?
Ukazuje sa, že nie každý si môže dovoliť piť šťavu z kyslej kapusty, najmä vo veľkých dávkach. Vzhľadom na sodík obsiahnutý v nápoji by ho mali obmedziť ľudia trpiaci hypertenziou a kardiovaskulárnymi a obličkovými ochoreniami. Okrem toho je lepšie nepreháňať množstvo tejto šťavy kvôli možnosti hnačky.
Šťavu z uhoriek vrátane kyslej kapusty by nemali piť ľudia trpiaci žalúdočnými ochoreniami: gastroezofageálnym refluxom, vredmi, syndrómom dráždivého čreva alebo premnožením črevných baktérií SIBO. Nápoj je pomerne kyslý, čo môže v niektorých prípadoch zhoršiť ťažkosti a podráždiť už zapálenú sliznicu orgánov tráviacej sústavy. Pri liečbe tráviaceho traktu je vhodné poradiť sa s lekárom o zaradení šťavy z kyslej kapusty do jedálnička.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.