20.10.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/stockcreations).
Nástup jesene nám stále môže pripomínať prípravu pochúťok, ktoré budeme chrúmať počas zimy. Namiesto ďalšej várky nakladaných uhoriek, cukiet alebo paprík sa však oplatí použiť iný recept. Tento je veľmi originálny a používa ho málokto. Buďte teda originálni a prekvapte svoju rodinu touto nakladanou zeleninou na najbližšej večeri. Budú z nej nadšení.
Od začiatku leta možno v niektorých domácnostiach vidieť poháre rozmiestnené po celej kuchyni. Je to znak prípravy na zimu, aby ste si aj v tomto období mohli dopriať voňavé dobroty. Hoci pre niektorých sa čas nakladania už skončil, oplatí sa aspoň ešte raz vytiahnuť zo skríň všetko vybavenie. Koniec koncov, október je ideálny mesiac na to, aby ste do nádob zavreli ešte jednu zeleninu.
Hovoríme o tekvici, ktorá počas nakladania získava na chuti. Celý proces jej dodáva pikantnú príchuť, ktorá sa výborne hodí k rôznym jedlám. Neskôr sa dá použiť do polievok, šalátov a ako príloha k večeri. Výborne sa hodí k pečenému a dusenému mäsu. Jej intenzívna chuť je dokonalým doplnkom známych jedál na večeru.
Recept na nakladanú tekvicu
Ingrediencie:
- 1 kg tekvice
- 2 PL soli
- 1 lyžička cukru
- 4 strúčiky cesnaku
- 10 zrniek nového korenia
- 10 bobkových listov
- 10 zrniek čierneho korenia
- niekoľko vetvičiek kôpru
Postup prípravy:
- Prvým krokom je starostlivosť o tekvicu. Ošúpte ju a nakrájajte na malé kocky. Celú ju vložte do väčšej misy a posypte soľou a tiež cukrom. Premiešajte, aby sa sypké prísady úplne pokryli zeleninu
- Do zmesi pridajte nadrobno nakrájaný cesnak a prihoďte aj nové korenie, bobkový list, zrnká čierneho korenia a kôpor, ktorý bol rozdelený na menšie kúsky. Opäť jemne premiešajte, aby sa všetky prísady spojili
- Zmes dajte do čistých a vypálených pohárov. Zeleninu jemne stlačte lyžicou, aby sa z nej vytlačila šťava
- Poháre pevne uzavrite a skladujte pri izbovej teplote 3 – 4 dni
- Po niekoľkých dňoch by mala tekvica začať kvasiť. Môžete ju uskladniť na chladnom mieste, napríklad v chladničke, aby proces fermentácie pokračoval
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Takúto kapustu robila moja stará mama. Nikdy nebola horká
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.