20.10.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pexels.com/MART PRODUCTION).
V kuchyni bývajú podceňované a len občas sa dostanú na náš tanier. V skutočnosti však majú množstvo zdraviu prospešných vlastností, ktoré priaznivo pôsobia najmä na črevá. Hovorí sa im pravý liečivý balzam. V súčasnosti je ich sezóna.
Čo je pre črevá najzdravšie? Rada odborníkov – siahnite po tejto zelenine
S príchodom jesene pomaly zabúdame na čerstvú zeleninu, ktorú si mnohí z nás doteraz pestovali v záhradkách. Týmto obdobím sa však vychutnávanie zdravých produktov nekončí. Na pultoch supermarketov sa začala objavovať sezónna zelenina.
Jesenné pochúťky však na našich tanieroch pristanú príliš zriedkavo. „Niektoré sezónne produkty sú podceňované“. – priznáva gastroenterológ. Odborník, ktorý denne lieči tráviace ťažkosti, identifikoval tri druhy zeleniny, ktoré sú skutočnou jesennou zdravotnou bombou. V prvom rade majú blahodarný účinok na črevá.
Čo pomáha pri črevných problémoch? Jesenná zelenina láka
Popri farebnom lístí si mnohí jeseň nesporne spájajú s oranžovými tekvicami. Tekvica by sa v tomto období mala na našich tanieroch objavovať určite častejšie. Tekvica je cenným zdrojom vlákniny, ktorá je pre správne fungovanie organizmu nevyhnutná. Uľahčuje udržiavanie zdravej telesnej hmotnosti, navyše spomaľuje rýchlosť vstrebávania cukru do krvi. Napomáha tráveniu a uľahčuje pohyb čriev.
Okrem toho je tekvicová dužina jedným z najlepších zdrojov betakaroténu, ktorý odstraňuje voľné radikály a podporuje imunitu. Počas jesenného a zimného obdobia, keď je naše telo vystavené boju proti vírusom a baktériám, by sa tekvica mala stať trvalou súčasťou nášho jedálneho lístka. Zelenina má vplyv aj na znižovanie vysokého krvného tlaku, pričom vykazuje aj antibakteriálne a protiplesňové účinky.
Je červená repa zdravá pre črevá? Odborník nemá pochybnosti
Gastroenterológ zaraďuje červenú repu – ďalšiu skutočne jesennú zeleninu – medzi zeleninu, ktorá má blahodarný vplyv na zdravie čriev. Niet divu. Veď červená repa je jednou z najzdravších druhov zeleniny na svete a v našom jedálničku by nikdy nemala chýbať.
Červená repa zmierňuje pálenie záhy, znižuje krvný tlak a zabraňuje predčasnému starnutiu pokožky. Vďaka silnej dávke vitamínov a antioxidantov má pozitívny vplyv na telesnú kondíciu aj krásu.
Na čo pomáha červená kapusta? Pomáha tráveniu, uľahčuje činnosť čriev
Červená kapusta by nemala chýbať ani v jesennom jedálničku. Odborník o tom nepochybuje. „Červená kapusta obsahuje glukozinoláty, čo sú fytochemikálie bojujúce proti rakovine. Jej ďalšou výhodou je, že obsahuje antokyány, ktoré sú skvelé pre mozog, tie isté sa nachádzajú v bobuľovom ovocí,“ – vysvetľuje gastroenterológ.
V červenej kapuste nájdeme aj vitamín C, K1, vápnik, mangán a zinok, ktoré sa starajú o kostrový systém. Najdôležitejšie je, že fialová zelenina podporuje zdravé trávenie tým, že zlepšuje činnosť čriev a znižuje zápaly. Vďaka vysokému obsahu vlákniny zabraňuje zápche. Na črevá pôsobia ako blahodarný balzam.
Na jeseň sa oplatí častejšie vyskúšať aj brokolicu, ružičkový kel, baklažán či cuketu.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ako spoznáte dobrú tekvicu? Tu je osvedčená metóda mojej babičky
Zlatá tekvicová nutella. Sladká nátierka, ktorú si môžete vychutnať bez výčitiek svedomia
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.