19.10.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/mama_mia).
Brokolica je vynikajúcim zdrojom chuti, vitamínov a cenných vlastností. Táto zelená zelenina, ktorá sa často objavuje na našich stoloch, sa, žiaľ, rovnako často pripravuje nesprávne. Namiesto zásahu pre zdravie sa potom na tanieri ocitnú rozvarené kúsky zbavené cenných zložiek. Vysvetlíme vám, ako napraviť chyby v kuchyni – kľúčom je zmeniť svoje návyky.
V každodennom jedálničku nesmie chýbať pestrá zelenina a ovocie. Často sa rozhodujeme pre sezónne chute, ktoré dodávajú vitamíny a cenné minerály. Na jeseň odporúčame najmä brokolicu, ktorej samotný vzhľad nás láka, aby sme ju vyskúšali. Treba však pamätať na jej správnu prípravu – bez nej to nejde.
Je brokolica dobrá na všetko? Zelená zelenina je skutočnou superpotravinou
Otázka, čo podávať na večeru, sa v kuchyni kladie často. Možností je veľa, ale jedným z najchutnejších návrhov je brokolica. Tejto úžasnej, chutnej a zdravej zelenine sa hovorí aj zelený karfiol alebo mini stromček. V skutočnosti ide o jedlý kvet, ktorý ešte nestihol odkvitnúť. Treba dodať, že náš zelený hrdina, je často označovaný za jedného z najzdravších na svete. To všetko vďaka nízkemu glykemickému indexu, nízkej kalorickej hodnote, solídnej porcii vlákniny a celému radu vitamínov a minerálov.
Brokolicu možno podávať na mnoho spôsobov. Či už ako príloha k večeri, alebo ako prísada do koláčov, nákypov či šialených omáčok. Okrem úžasnej chuti ponúka brokolica aj solídnu dávku draslíka, kyseliny listovej, vitamínu A a vitamínu C. Táto zelená pochúťka sa preto často odporúča pri rôznych diétach. Pravidelná konzumácia môže mať pozitívny vplyv na peristaltiku čriev a vďaka vysokému obsahu vitamínu A môže tiež pomôcť zraku, zlepšiť stav pokožky alebo dokonca posilniť kosti. Do svojho jedálnička by ju mali zaradiť aj ľudia s hypertenziou, pretože jej obsah draslíka pomáha uvoľňovať cievy, a tým zlepšuje krvný obeh.
Zdravá brokolica je nevarená – najlepšie spôsoby prípravy
Vlastnosti brokolice sú nám už známe, ale za zmienku stojí aj správna príprava. Ak ju urobíme zle, môžeme zabudnúť na zdravé vlastnosti a zároveň na šialenú chuť. Ako teda správne pripraviť brokolicu?
Ako sa ukázalo, brokolicu môžeme bez problémov konzumovať surovú – je výborným doplnkom šalátov, zaváranín alebo zdravou desiatou. Zeleninu možno tiež variť v pare alebo blanšírovať rozdelením na menšie ružičky. Je však vhodné vyhnúť sa vareniu vo vriacej vode do mäkka. Tento proces ju nielenže pripraví o sýtu farbu, ale spôsobí aj stratu cenných vitamínov vo vode. Prevarená, kašovitá brokolica tiež nie je najchutnejšia. Odporúča sa preto varenie v pare alebo 3 – 4 minúty v osolenej vode, ako už bolo uvedené.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Avokádo je opäť tvrdé ako skala a má ďaleko od dokonalosti? S týmto trikom bude krémové ako maslo
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.