19.10.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Timolina).
Placky sú jedným z najobľúbenejších obedových jedál. Najobľúbenejšie sú tie, ktoré sa pripravujú zo zemiakov, ale môžu sa pripravovať aj s cibuľou, mrkvou alebo cuketou. Napriek takému veľkému výberu máme niečo oveľa lepšie. Na túto zeleninu už mnohí ľudia zabudli.
Placky zo zeleniny sú také obľúbené, že sa ich mnohí ľudia snažia pripraviť zo všetkých možných produktov. Nie všetky druhy zeleniny sú však na to vhodné a z niektorých sa nič dobré nepodarí. Najčastejšie sa teda používajú zemiaky, cuketa, sezónna tekvica alebo mrkva. Tentoraz tu máme niečo iné, čo možno prekvapí chuťové bunky. Reč je o kalerábe, ktorý je veľmi podceňovaný, ale chutný.
Kalerábové placky sú málo známym jedlom na večeru a málokto o nich vôbec premýšľa. Na ich prípravu nepotrebujete veľa. Stačí vám niekoľko základných surovín, ako je cibuľa, mrkva, múka a vajce. Z takejto zmesi môžete vykúzliť pokrm, ktorý svojou chuťou prekoná zemiakové placky.
Recept na placky z kalerábu
Ingrediencie:
- veľký kaleráb,
- biela cibuľa,
- 3 mrkvy,
- 2 vajcia,
- 2 strúčiky cesnaku,
- 4 lyžice pšeničnej múky,
- hrsť čerstvého kôpru,
- soľ,
- korenie,
- olej na vyprážanie.
Spôsob prípravy:
- Prvým krokom je starostlivosť o zeleninu. Olúpte kaleráb, cibuľu, cesnak a mrkvu. Všetky ich nastrúhajte na strúhadle s veľkými okami, cesnak môžete pretlačiť cez lis.
- Zeleninu posypte soľou a nechajte ju asi 10 minút odstáť. Po uplynutí tejto doby vodu zo zeleniny sceďte.
- Do misky rozklepnite vajcia, preosejte múku a pridajte kôpor. Dochutíme ich tiež soľou a korením a dôkladne premiešame. Konzistencia by mala byť pevná a dobre spojená. Ak je cesto príliš riedke, pridajte viac múky.
- Na panvici rozohrejeme olej. Keď je tuk dostatočne horúci, vytvorte na ňom úhľadné placky. Smažte ich z oboch strán dozlatista. Po vyprážaní ich položte na tanier vystlaný papierovou utierkou. Podávajte s kyslou smotanou, hubovou omáčkou alebo kyslým mliekom.
Dobrú chuť!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Slané palacinky, ktoré očaria každého gurmána. Pridanie tohto syra dokonale zvýrazní ich chuť
Tekvicové lievance. Budú ľahké a jemné, ale nezabudnite na korenie
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.