22.10.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pexels/Polina Tankilevitch).
Zdá sa, že šúpanie zemiakov je tá najjednoduchšia vec na svete. Robíme to takmer automaticky. Ukazuje sa však, že aj tu sa môžete mýliť a držať sa zbytočne ustálených presvedčení. Skontrolujte, či nerobíte bežnú chybu pri šúpaní zemiakov.
Správne šúpať zemiaky? Čas sa počíta
Šúpanie zemiakov je taká triviálna činnosť, že si myslíme, že ju nemožno pokaziť. A predsa môžete. Stáva sa to najmä šetrným ľuďom, ktorí radi majú všetko vopred dôkladne naplánované a pripravené. Často, aby sme to už mali za sebou, ošúpeme zemiaky pár hodín pred večerou. Toto je omyl. Na rozdiel od všeobecného presvedčenia, zemiaky obsahujú veľa vitamínov a minerálov. Dlhé máčanie vo vode ich o ne pripravuje.
Zemiaky je najlepšie ošúpať tesne pred varením. Čím kratšie sú vo vode, tým lepšie. V každom prípade tam zanechajú veľkú časť svojho cenného obsahu. Vodu, ktorá zostala po uvarení zemiakov, preto radšej nevyhadzujte. Po vychladnutí ňou zalejte izbové rastliny. Dodáte im tak prírodné hnojivo.
Šúpanie nie je koniec chýb
Pri príprave zemiakov na večeru možno urobiť chyby nielen pri ich šúpaní. Mnoho ľudí ich ošúpe, hodí do studenej vody a varí asi pol hodiny. Pri tak dlhej tepelnej úprave sa zo zeleniny vyzráža väčšina vitamínov. Reč je o vitamíne A, B1, ktorých je v zemiakoch pomerne veľa. To isté platí pre minerály ako fosfor, horčík a železo.
Pravidlo je jednoduché: čím kratšie sa zemiaky uvaria, tým budú zdravšie. Preto ich radšej hneď po ošúpaní vhoďte do vriacej osolenej vody. Varením na strednom ohni sa zemiaky uvaria do 10 minút. To spôsobí, že stratia oveľa menej svojich zdravotných vlastností ako pri varení v studenej vode.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Zemiak prekrojte na polovicu a utekajte do garáže. S týmto jednoduchým trikom ušetríte ráno čas
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.