23.10.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Chatham172).
Palacinky sú klasikou na raňajky, obed aj večeru. Či už máte radi sladké alebo slané palacinky, najdôležitejšie je vždy cesto. Ideálne cesto na palacinky by malo byť tenké, pružné a jemné. A presne také sú palacinky mojej tety. Ona ich však nesmaží ani na masle, ani na oleji. Túto metódu praktizuje už od 70. rokov minulého storočia.
Myslím, že každý má rád palacinky, a len čo sa objavia na stole, hneď sa vám z nich zbiehajú slinky a chvejú uši. Recept na palacinky je triviálny – stačí dodržať pomery a smažiť. Keď však ide o moje skúsenosti s palacinkami, musím a veľmi sa chcem s vami podeliť o metódu mojej tety. Jej spôsob pečenia je pravdepodobne nad rámec myslenia mladých ľudí, ale funguje skvele. Stačí, ak panvicu vymastíte kúskom kôrky zo slaniny – aj prvá palacinka bude v pohode.
Klasický recept na palacinky
Ingrediencie:
- 1 plný hrnček pšeničnej múky
- 1 pohár mlieka
- cca 3/4 pohára vody
- štipka soli
- štipka cukru
- 2 malé vajcia
- 2 lyžice rozpusteného masla
- kúsok bravčovej kože zo slaniny
Postup prípravy:
- Na začiatku sa uistite, že sa všetky prísady zohriali, ideálne by mali mať izbovú teplotu.
- Do misky preosejeme múku, pridáme soľ a cukor. Potom rozšľaháme vajcia, pridáme vodu a mlieko. Pomocou mixéra na vysokých otáčkach všetko vymiešajte na hladké cesto.
- Vychladnutú panvicu vymažte tukovou kôrkou zo slaniny, a to pomerne štedro. Potom zapnite horák na stredný oheň a keď sa tuk začne peniť, začnite smažiť.
- Pomocou naberačky dávajte na panvicu porcie cesta a smažte ich z oboch strán dozlatista.
Tieto palacinky nemajú žiadnu vôňu ani chuť bravčovej masti, ale sú zlatisté a tenké. Vždy vyjdú perfektne.
Dobrú chuť!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Slané palacinky, ktoré očaria každého gurmána. Pridanie tohto syra dokonale zvýrazní ich chuť
Lákavé sladké palacinky – recept s čokoládou a banánmi. Ich chuť si jednoducho zamilujete
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.