24.10.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pexels.com/Ahanov Michael).
Mrazenie je skvelý spôsob skladovania potravín. Sú však prípady, keď mrazničke príliš dôverujeme a vyťahujeme mäso z najhlbších zákutí, na ktoré si ani veľmi nepamätáme. A to sa môže skončiť zle.
Mraznička je nevyhnutným spotrebičom vo väčšine domácností. Ak nemáme samostatný spotrebič, určite je súčasťou našej chladničky. Je ťažké predstaviť si fungovanie v kuchyni bez nej. Aj keď neradi varíme, je užitočná na uskladnenie zmrzliny alebo ľadu na nápoje. Mnohí ľudia sú vášnivými mrazničkármi mäsa, ale je pri tom potrebná opatrnosť.
Zdá sa, že mraznička prezimuje mäso presne tak, ako sme ho do nej vložili. Nemali by sme si však robiť ilúzie, domáce mrazničky nemajú teplotu storočného ľadovca, ale len okolo -18 stupňov Celzia. Ťažko teda očakávať, že potraviny, ktoré do nej vložíme, si zachovajú svoje vlastnosti po celé desaťročia.
Veľa závisí od toho, aké mäso do mrazničky vložíme a v akom stave sa nachádza. Základom je, aby bolo čerstvé. Najhoršie, čo môžeme urobiť pre svoj žalúdok a celkové zdravie, je zamraziť mäso, ktoré je už niekoľko dní staré, ale ktoré sme nestihli zjesť. Mrazenie baktérie nezabije, iba ich uspí. Rozmrazovanie ich preto opäť prinúti pracovať. A byť otrávený zo zatuchnutého mäsa nepatrí k najpríjemnejším pocitom.
Ako sa zmrazuje mäso?
Tu je v skratke niekoľko pravidiel. Oplatí sa ich dodržiavať, aby ste sa vyhli nepríjemným prekvapeniam.
- Mrazte len čerstvé mäso,
- nemrazte v pôvodnom obale zo supermarketu – vložte ho do vzduchotesných vreciek,
- odstráňte z vrecúšok prebytočný vzduch – vyhneme sa okrem iného aj tzv. popáleniu mrazom
- označte vrecká druhom mäsa a dátumom zmrazenia (po mesiaci si už naozaj nebudete pamätať, čo v nich je),
- porciujte mäso podľa účelu použitia.
Je dobré si uvedomiť, že čím väčšie kusy zmrazíme, tým dlhšie ich môžeme skladovať. Nie vždy však chceme naraz použiť celý kilogram alebo dva. Opätovné zmrazovanie zvyškov mäsa je druhým najťažším hriechom, ktorého sa môžeme dopustiť voči svojmu zdraviu. Preto je niekedy lepšie zamraziť menšie porcie a nezabudnúť ich spotrebovať pred vhodným časom.
Ako dlho môže byť mäso zmrazené?
Ktorý je ten pravý druh mäsa? Osobitnú pozornosť treba venovať mletému mäsu. Jeho rozložená štruktúra ho robí náchylnejším na pokazenie – áno, aj v mrazničke. Predpokladá sa, že mleté mäso sa môže zmrazovať maximálne 2 mesiace. To je naozaj málo času, a preto je také dôležité vrecúška správne označiť. Pokiaľ ide o krájané mäso, hovädzie mäso možno v mrazničke uchovávať až 8, bravčové až 6 a hydinu až 3 mesiace.
Ako rozmrazujete mäso?
Často to robíme na poslednú chvíľu a vložíme ho do mikrovlnnej rúry na program rozmrazovania. Lepšou možnosťou je dať ho na niekoľko hodín na sporák (pokiaľ nie je práve horúci). A najlepší a najzdravší spôsob je rozmrazovať mäso pomaly v chladničke. Na to však treba pamätať niekoľko hodín pred prípravou jedla.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ako dlho môže kurča ležať v mrazničke? Po uplynutí tejto doby je lepšie ho vyhodiť do koša
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.