Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Tipy,

Pravá chuť chleba. Tento babičkin recept nemá konkurenciu

25.10.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Zagorulko Inka). Keď ráno prechádzame okolo pekárne, naše žalúdky sa zúfalo dožadujú porcie dobroty. Vedení za nos lahodnými vôňami spokojne odchádzame s plným vreckom...

25.10.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Zagorulko Inka).

Keď ráno prechádzame okolo pekárne, naše žalúdky sa zúfalo dožadujú porcie dobroty. Vedení za nos lahodnými vôňami spokojne odchádzame s plným vreckom chleba, ktorý bez správneho skladovania rýchlo stratí svoju čerstvosť. Ak si chcete každý deň pochutnať na zlatistom a chutnom sa bochníku, vyskúšajte tento jednoduchý recept na kváskový chlieb.

Foto: shutterstock/Zagorulko Inka

Kvások – základné druhy

Počas týždenného nákupu potravín často prechádzame okolo regálov, kde sú chutne vystavené balíčky rôznych druhov múky. Od toho, aký druh múky si nakoniec vyberieme, závisí aj druh kvásku na chlieb. Pekári poukazujú na tri hlavné druhy, a to pšeničný kvások, ražný kvások a špaldový kvások.

Celozrnný ražný kvások sa považuje za najjednoduchší na prípravu. Dôležité je, že po jeho vytvorení ho môžeme použiť ako základ pre pšeničný a špaldový kvások. Nevyžaduje si hromadenie zložitých prísad. Stačí voda, múka a vyzbrojiť sa trpezlivosťou na približne 5-6 dní. Základom pšeničného kvásku nie je nič iné ako pšeničná múka. Kvások sa stáva plne silným po 5 dňoch. Najdlhšie sa čaká na špaldový kvások, ktorý si vyžaduje prikrmovanie múkou 7 dní.

Ražný kvások na chlieb

Ako si môžete vychutnať vždy čerstvý, teplý a dokonale upečený chlieb bez toho, aby ste museli každý deň navštevovať pekáreň? Stačí, ak sa prelomíte a prvýkrát si sami pripravíte dokonalý kvások na chlieb. Jeho základom sú len dve ingrediencie, ktoré už možno máte schované vo svojich kuchynských skrinkách.

Ingrediencie:

  • 500 ml vody
  • 500 g celozrnnej ražnej múky

Príprava:

Proces tvorby dokonalého kvásku na chlieb si vyžaduje trpezlivosť, pretože trvá niekoľko dní.

  1. Prvý krok je najlepšie urobiť ráno a spočíva v tom, že do vyparenej nádoby nalejete 100 ml vody s teplotou približne 40 °C a pridáte 100 g múky
  2. Prísady dôkladne premiešajte, jemne prikryte viečkom a odložte na 12 hodín
  3. Večer pomocou lyžice opäť opatrne zmiešajte vodu a múku, opäť voľne uzavrite viečkom a odložte na ďalších 12 hodín
  4. Na druhý deň začnite s prvým kŕmením kvásku. Do nádoby nalejte 100 ml teplej vody a pridajte 100 g múky. Obsah premiešajte a nechajte odpočívať
  5. Celý postup opakujte, kým nespotrebujete uvedené množstvo vody a múky. To by malo trvať 5 dní
  6. Hotový kvások ihneď použite alebo ho uložte do chladničky. Nezabudnite ho vybrať približne 2 – 3 hodiny pred plánovaným použitím

Uskladnenie kvásku

Vôňu čerstvo upečeného chleba si spájame s návštevou pekárne. Ak však neplánujete piecť vo veľkom a zostalo vám ešte veľa kvásku, môžete ho uskladniť v chladničke. Najlepšie je ponechať výrobok v nádobe, v ktorej ste ho začali pripravovať, a vrch opatrne zakryť kúskom potravinovej fólie. Nízka teplota chladničky nespôsobí, že kvasinky v kvásku odumrú. Naopak, bude mať za následok, že sa dostanú do stavu pokoja. Pamätajte, že kvások na chlieb sa nikdy nesmie tesne uzavrieť. Tým sa stane úplne nepoužiteľným.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Na dva týždne sa vzdajte konzumácie pšeničného chleba. Toto sa stane s vaším telom

Je to najlepší chlieb, aký som kedy jedla. Chrumkavý, chutný a hlavná ingrediencia je teraz v sezóne


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Veľkonočný príbor sa bude lesknúť ako zrkadlo. Stačí im dopriať kúpeľ, ako je tento

11.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Stocker SVP) Chcete, aby váš príbor na veľkonočnom stole vyzeral ako nový? Vôbec nemusíte investovať do drahých prípravkov. Stačí…

Čierna baza znižuje hladinu cukru a pomáha pri chudnutí. Stačí piť šťavu z bazy čiernej počas 7 dní

11.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Madeleine Steinbach). Čierna baza môže byť účinná pri kontrole hmotnosti a zlepšovaní zdravia čriev. Podľa výskumu môže šťava z…

Čo sa stane s vaším telom, ak budete jesť jogurt každý deň? Zoznam benefitov je dlhý

11.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Josep Suria). Ťažko nájsť v strave iný produkt, ktorý by bol taký univerzálny a mal taký pozitívny vplyv na…

Takúto obuv vám váš podológ neodpustí. Je to zločin proti vašim nohám.

11.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/G-Stock Studio). Zrejme dobre vieme, že o nohy by sme sa mali starať po celý rok, nielen keď ich…

Pridávam ju do zemiakových placiek v určitom čase. Sú zlatisté a chrumkavé

11.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/DROBOT VIKTORIIA). Zemiakové placky sú jedným z najväčších kulinárskych pôžitkov a či už ich máte radšej so soľou, smotanou…

Auto Trendy

Ako správne prevádzkovať vozidlo s filtrom pevných častíc

11.4.2025 Redakcia Auto trendy - Bláznivý vynález environmentalistov alebo zariadenie, ktoré zachraňuje životné prostredie? Názory sa rozchádzajú. Isté však je, že DPF je súčasťou prakticky všetkých moderných dieselových vozidiel. Pozrieme…

MG ZS so „superhrubou“ reťazou rozdeľuje názory

11.4.2025 Redakcia Auto trendy - Čínske autá, či už sa nám to páči alebo nie, si pomaly získavajú svoje miesto na európskom trhu. MG ZS, jedno z najlacnejších SUV, priťahuje…

Automobilová kríza v Taliansku: Je toto začiatok konca?

11.4.2025 Redakcia Auto trendy - Taliansko, krajina preslávená ikonickými automobilmi, sa zmieta v najväčšej kríze automobilovej výroby od konca druhej svetovej vojny. Produkcia vozidiel sa prepadla na úroveň roku 1956…

Kanada vracia úder: 25 % clo na americké autá!

11.4.2025 Redakcia Auto trendy - Kanadská vláda zareagovala razantne na clá Donalda Trumpa. Od stredy rána vstúpili do platnosti 25-percentné clo na autá dovážané z USA. Očakávajú sa vyššie ceny…

Najpodivnejší Classe G všetkých čias: Keď sa luxus spojí s vesmírom

11.4.2025 Redakcia Auto trendy - Predstavte si vozidlo, ktoré kombinuje luxus, futuristický dizajn a dobrodružnú atmosféru vesmírnej misie. Mercedes-Moncler Project Mondo G nie je iba auto – je to umelecké…

Bad Ems: Kúpeľný klenot, kde sa liečili cisári, teraz na zozname UNESCO

11.4.2025 Redakcia Auto trendy - Predstavte si miesto, kde sa história snúbi s liečivou silou prírody, kde sa prechádzali európski panovníci a kde môžete načerpať energiu v termálnych prameňoch. Bad…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov