Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty,

Keď som odhalila hlavnú ingredienciu, všetci krútili hlavami. Uložte si recept, pretože ich budete robiť častejšie

25.10.2023 Redakcia Vášeň v tebe (). Koláče dominujú na našich stoloch bez ohľadu na príležitosť. V jesennom období ich robíme ešte viac, pretože sa perfektne hodia k počasiu a teplému...

25.10.2023 Redakcia Vášeň v tebe ().

Koláče dominujú na našich stoloch bez ohľadu na príležitosť. V jesennom období ich robíme ešte viac, pretože sa perfektne hodia k počasiu a teplému čaju. Tento koláč je skvelý aj ako dezert po výdatnej večeri. Hlavná ingrediencia vás však môže prekvapiť. Nepoužíva sa každý deň.

Foto: shutterstock/pmmart

Jeseň je ročné obdobie spojené s farebným lístím, chladnejšími ránami a večermi a intenzívnymi vôňami, ktoré je cítiť z kuchyne. Vtedy využijeme všetky uložené recepty na prípravu jedál a dezertov, ktoré nás zahrejú. Je to tiež čas na objavovanie nových chutí, na ktoré by sme v inom ročnom období ani nepomysleli. Príkladom toho sú jedlé gaštany, ktoré nájdeme v mnohých obchodoch. Gaštany sú nielen chutnou ingredienciou, ale aj základom na prípravu aromatického koláča. Dnes by som sa chcela podeliť o recept, ktorý nie je zrejmý. Ide o koláč z jedlých gaštanov s nádychom kakaa.

Aby sme vás povzbudili k príprave tohto dezertu, stojí za zmienku, že gaštany sa pri varení používajú už po stáročia. Je to kvôli jeho chuti a nutričnej hodnote. Sú zdrojom vitamínov, minerálov a vlákniny. Ich oriešková chuť sa dokonale hodí k mnohým ďalším ingredienciám a ich krémová konzistencia dodáva ľahkosť.

Recept na gaštanový koláč s kakaovou náplňou

Ingrediencie na koláč

  • 300 g pšeničnej múky,
  • 50 g kakaa,
  • 1,5 lyžičky prášku do pečiva,
  • štipka soli,
  • 100 g jemného cukru,
  • 150 g masla,
  • vajce,
  • 1 žĺtok.

Ingrediencie na gaštanové pyré

  • 500 g jedlých gaštanov,
  • 100 g masla,
  • 100 ml mlieka,
  • 15 g cukru,
  • polovica stonky zeleru.

Ingrediencie na plnku

  • 500 g gaštanového pyré,
  • 2 vajcia,
  • lyžica kukuričného škrobu,
  • 100 ml silnej kávy,
  • 50 g jemného cukru,
  • lyžica vanilkového extraktu,
  • 100 ml šľahačkovej smotany.

Spôsob prípravy

  1. Prípravu koláča začnite prípravou gaštanového pyré. Gaštany umyte, ošúpte a vložte do hrnca. Pridáme cukor a zeler nakrájaný na menšie kúsky. Všetko zalejeme vodou a varíme, kým gaštany nezmäknú. Keď sú pripravené, vypustite vodu a rozdrvte ich pomocou lisu. V prípade potreby ich môžete prepasírovať cez sitko, aby ste odstránili väčšie kusy.
  2. Pridajte maslo rozdelené na menšie kúsky a dôkladne premiešajte. Všetko položte na stredný oheň a za stáleho miešania pomaly nalejte mlieko. Udržujte zmes na ohni, kým konzistencia nezhustne, potom ju odstavte a nechajte vychladnúť.
  3. Teraz je čas pripraviť koláč. Do misky preosejeme pšeničnú múku zmiešanú s kakaom a práškom do pečiva. Potom pridajte cukor a soľ a jemne premiešajte.
  4. K suchým ingredienciám pridáme nasekané studené maslo a premiešame. Teraz rozbite vajíčko a pridajte žĺtok. Znova miesime, kým nezískame jednotnú konzistenciu.
  5. Vymiesené cesto zabalíme do fólie a dáme na cca 30 minút do chladničky.
  6. Medzitým si pripravíme plnku. Vložte gaštanové pyré do misy a zmiešajte s cukrom, vajcom, kávou, vanilkou a škrobom. Všetko premiešajte pomocou mixéra, kým sa nespojí. Nakoniec pridáme šľahačku a opäť premiešame.
  7. Vychladnuté cesto rozvaľkáme do tvaru pripraveného plechu. Vložíme ich do formy a popicháme vidličkou.
  8. Pripravenú gaštanovú zmes vylejeme na pripravený základ a vrch uhladíme stierkou. Pekáč vložíme do predhriatej rúry na 180°C a umývame asi 40-45 minút.
  9. Upečený gaštanový koláč necháme vychladnúť a podávame s strúhanou čokoládou alebo posypaný práškovým cukrom. Dobrú chuť!

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Syrová polievka chutí najlepšie na jeseň. Urobte trik s cibuľou a budete plakať od šťastia

Recept na jednoduchý želé koláč. Tento dezert pripravíte za okamih a zjete ho ešte skôr


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Zabudnite na jablkový ocot. Tento zníži hladinu cukru, zníži cholesterol a zlepší trávenie. Môžete si ho pripraviť doma

26.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/SergeyKlopotov). Väčšina z vás už pravdepodobne počula o jablčnom octe a jeho vlastnostiach. Menej populárnou, ale rovnako jednoduchou na…

Cibuľový sirup, domáci liek na kýchanie a smrkanie. Je lepší s týmito prísadami

26.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/VLADIMIR VK). Cibuľový sirup je starý a osvedčený liek na kašeľ a jesenné a zimné infekcie. Keď sme sa…

Zahreje ako vývar a nemusíte ju variť 3 hodiny. Ideálna na chladnejšie dni

26.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/lenetstan). Keď teplota za oknom klesne, polievky sa pohodlne zaradia do denného jedálneho lístka, pretože zasýtia a zároveň v…

Namiesto toho, aby ste po uvarení vyhodili, naneste na tvár. Podporuje zachovanie mladistvého vzhľadu

25.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Prostock-studio). Káva je nápoj, bez ktorého si mnohí z nás nevedia predstaviť ráno. Jej využitie sa však nekončí šálkou…

Jablkovo-kefírové lievance ako od babičky – nenahraditeľné recepty z čias minulých

25.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/JeniFoto). Jablkovo-kefírové lievance ako od babičky - ako ich pripraviť? Jedlá z receptov našich mám a starých mám nielen…

Auto Trendy

Vlajková loď budúcnosti terénnych vozidiel bez V8

26.11.2024 Redakcia Auto trendy - Nissan uvádza na trh siedmu generáciu terénneho vozidla Patrol. Teraz sú aj ceny za superluxusné SUV, ktoré sa opäť preháňa po Európe. Japonská automobilka Nis

Oficiálne: General Motors sa stane 11. tímom F1 v roku 2026

26.11.2024 Redakcia Auto trendy - V zásade sa dosiahla dohoda o účasti značky Cadillac spoločnosti GM v seriáli Formule 1 od roku 2026. Formula 1 potvrdila, že sa v zásade…

„Nemáme inú možnosť“ – Šéf VW obhajuje tvrdé reštrukturalizačné opatrenia, zamestnanci zúria!

26.11.2024 Redakcia Auto trendy - Zamestnanci jednej z kľúčových značiek koncernu Volkswagen v Nemecku intenzívne bránia svoje pracovné miesta. Finančná kríza prinútila spoločnosť zaviesť radikálne úsporné opatrenia, čo prinieslo oznámenie…

Zabudnite na zápchy: Mobilize Duo je kompaktné, elektrické a vytvorené pre mestský chaos.

26.11.2024 Redakcia Auto trendy - Agilná elektrická štvorkolka Mobilize Duo, nástupca Renault Twizy, prichádza s mnohými vylepšeniami, no zachováva svoj mestský charakter. Podobne ako jeho predchodca, aj Duo ponúka dve…

Brusel vs. Peking: Obchodná vojna, ktorá môže zničiť konkurenciu a zdvihnúť ceny áut!

26.11.2024 Redakcia Auto trendy - Brusel ponúka Číne miliardovú podporu výmenou za elektrickú technológiu – bude Peking spolupracovať, alebo zvýši napätie? Brusel vs. P

Štýl a kvalita, ktorú Dacia nedokáže ponúknuť – Objavte crossover, ktorý prekonáva očakávania!

26.11.2024 Redakcia Auto trendy - V segmente stále obľúbenejších crossoverov menších ako SUV ponúkajú značky ako Toyota či Renault len obmedzený výber modelov. Ak však hľadáte atraktívnu alternatívu, ktorá kombinuje…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov