26.10.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/olepeshkina).
Kyslá kapusta sa v slovenskej kuchyni používa už dlho. Je základnou zložkou mnohých tradičných jedál. Aby však bola jej chuť dokonalá, musíte vedieť, ako ju správne nakladať. Stačí jedna malá chyba a nebude vhodná na konzumáciu.

Koľko soli treba pridať do kyslej kapusty?
Nakladanie kyslej kapusty nie je zložitá operácia, ale vyžaduje si znalosti a prax. Kľúčové sú pomery jednotlivých zložiek, ako aj čas prípravy. Mnohí ľudia sa stále pýtajú, koľko soli presne treba pridať, aby kapusta chutila výborne. Skúsení kuchári nakladania kyslej kapusty sa zhodujú v tom, že na 1 kg kapusty by mala byť 1 polievková lyžica jodizovanej soli.
Ako správne nakladať kapustu?
Na začiatok by ste si mali kúpiť kvalitnú zeleninu – kapustu, mrkvu, pór a zeler. V obchodoch dostanete hotovú nakrájanú kapustu na kilogramy, ale môžete si ju aj sami nakrájať na zeleninovom strúhadle. Aby kyslá kapusta chutila výborne, nezabudnite dodržať správny pomer – na 1 kg kapusty sa odporúča dať 200 g mrkvy, 100 g póru a 3 vetvičky zeleru. Ako sme už spomínali, kľúčové je aj množstvo soli. Ako teda nakladať kyslú kapustu? Ponúkame vám návod krok za krokom.
Kyslá kapusta – recept
Ingrediencie:
- 5 kg kapusty
- 1 kg mrkvy
- 0,5 kg póru
- niekoľko vetvičiek zeleru
- 5 polievkových lyžíc jodizovanej soli
Spôsob prípravy:
- Kapustu nastrúhajte na hrubom strúhadle.
- Zvyšok zeleniny tiež nastrúhame na hrubom strúhadle. Vložte všetku predtým pripravenú zeleninu a soľ do veľkej misy. Potom všetko rukami poriadne premiešame, aby sa soľ dobre spojila s ostatnými ingredienciami. Misku so zeleninou odstavte na niekoľko hodín.
- Potom kapustu spolu so zvyšnou zeleninou vložte do suda alebo kameninovej misy a pevne ich zatlačte. Potom prikryte pokrievkou, tak aby mala mierny sklon – mal by tam byť prístup vzduchu. Sud umiestnite do miestnosti, kde nie je príliš chladno – najlepšie sa nakladá pri izbovej teplote.
- Prvý deň by kapusta mala pustiť šťavu. Na druhý deň ju jemne premiešajte drevenou lyžicou – tento postup opakujte ráno a večer.
- Na tretí deň zozbierajte penu, ktorá sa objaví na povrchu.
- Na ďalší deň môžete ochutnať, či už kapusta stihla nakysnúť. Ak nie, počkajte ďalšie 2 – 3 dni.
Keď je kyslá kapusta hotová, môžete ju začať ukladať do čistých, vopred sterilizovaných pohárov – pevne ju natlačte a pevne zaskrutkujte. Po 3-4 dňoch ich odskrutkujte, čím zabránite „vykypeniu“ šťavy. Potom ich opäť uzavrite a premiestnite na chladné miesto.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Kyslá kapusta s touto prísadou je oveľa chutnejšia. Len málo ľudí ocení tieto listy
Takúto kapustu robila moja stará mama. Nikdy nebola horká
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.