28.10.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pexels.com/Angele J).
Zázvor na jeseň a v zime sa spomína vo všetkých prípadoch z nejakého dôvodu. Tento koreň, ktorý sa už niekoľko rokov dobre udomácnil na Slovensku, je skvelým doplnkom nálevov: môžu priniesť úľavu počas chladného obdobia. Predtým, ako si vychutnáte blahodarné účinky zázvoru, však stojí za to vybrať si v obchode ten najlepší: potom bude správne plniť svoju úlohu a intenzívne chutiť. Poradíme vám, ako na to, a dáme vám tipy, ako ho dobre skladovať, aby nestratil svoje jedinečné hodnoty.
Zázvor: dobre si prezrite koreň
Zázvor už asi netreba nikomu zvlášť predstavovať, pretože je účinným a prirodzeným spôsobom, ako zmierniť príznaky nachladnutia. Nielenže pomáha zbaviť sa baktérií a vírusov, ale tiež vás zahreje, čo je ideálne, keď trpíte infekciou. Predtým, ako začneme využívať výhody zázvoru, sa však oplatí vedieť, ako si kúpiť ten najlepší v obchode. Ako si vybrať dobrý zázvor? Mal by byť pevný, bez nadmerných brázd alebo poškodení. Farba šupky by mala byť svetlosivá a rovnomerná. Odfarbenie, nadmerné poškodenie a suchá, zvráskavená koža vás z nákupu zázvoru diskvalifikujú.
Ako skladujete zázvor?
Kúpili sme zázvor a čo ďalej? Samozrejme, najlepšie je nakrájať ho na plátky a dať si ho do šálky horúceho čaju, pridať ho do exotických jedál alebo z neho pripraviť osviežujúci a liečivý nálev. Ak vám zostane pevný kúsok zázvoru, môžete ho jednoducho uskladniť tak, aby si zachoval svoje najcennejšie vlastnosti aj niekoľko dní. Najlepšie je neolúpať ho, ale môžete ho zabaliť do papierovej utierky a umiestniť do chladničky spolu s inou zeleninou do vyhradenej zásuvky. Je lepšie vyhnúť sa zvyku, keď sa zázvor skladuje na kuchynskej linke alebo parapete. Rýchlo sa vysuší a stane sa vláknitým a lepkavým. Samozrejme, takýto zázvor nestráca svoju výživovú hodnotu, ale nemusí byť vhodný do pripravovaných jedál.
Modrý zázvor: Čo to znamená?
Keď sa koreň zázvoru rozreže, odhalí sa žltá a aromatická dužina, ktorá má práve cenné zdravotné vlastnosti. Bohužiaľ, časom môže aj zhniť a splesnivieť, takže ak sa na skladovanom zázvore objavia takéto príznaky, je potrebné ho, žiaľ, zlikvidovať.
A čo robiť, keď dužina koreňa zmodrie? Modrý zázvor nie je nejedlý, takže ho netreba vyhadzovať. Jedno však treba priznať: jeho chuť a vôňa už nebudú pre naše chuťové bunky také príťažlivé ako pri použití čerstvého zázvoru.
Ako používať zázvor?
Použitie zázvoru nie je zložité: olúpaný a nakrájaný koreň sa môže pridať do čierneho čaju. Takýto prídavok určite nielen zlepší chuť nápoja, ale dodá mu aj zdraviu prospešné vlastnosti. Samozrejme, na prípravu výživného nápoja možno použiť aj samotný zázvor: stačí ho olúpať, nastrúhať alebo nakrájať na menšie kúsky a zaliať vriacou vodou. Takýto čaj, keď trochu vychladne, môžete obohatiť pridaním medu a citróna, čo zvýši jeho liečivú hodnotu a chuť. S používaním zázvoru pri varení sa nemusíte obmedzovať: nič vám predsa nebráni pridať ho do pripravovaných jedál. Hodí sa nielen do ázijskej kuchyne, ale môže byť odvážnym doplnkom napríklad aj do mäsa, vývarov alebo dusených pokrmov.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Pite každý deň počas 7 dní. Tento nápoj vyženie parazity z vašich čriev
Zmiešajte tri ingrediencie a neochoriete. Výstrel na imunitu a metabolizmus
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.