27.10.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Alexandra Anschiz).
Jeseň je čas, keď využívame výhody prírody a vytvárame mnoho jedál a pečiva s použitím tekvice. Je to taká univerzálna zelenina, že sa hodí do polievok, palaciniek aj koláčov. Dá sa z nej pripraviť aj chutný chlieb, ktorý je skvelý aj ako koláč na desiatu.
Tekvicový chlieb je zaujímavý nápad na domáci chlieb. Má krásnu, intenzívnu farbu, je mäkký, vlhký a dlho vydrží čerstvý. Dobre sa hodí k sladkým syrom, medu a džemu. Ak na jeho prípravu použijete viac cukru, môže úspešne nahradiť koláč na desiatu.
Ingrediencie:
- 200 g tekvicového pyré
- 125 ml mlieka
- 20 g čerstvého droždia
- ½ čajovej lyžičky cukru
- 400 g chlebovej múky (typ 650)
- 1 čajová lyžička soli
- 40 g masla
- 3 lyžice cmaru
- 3 lyžice tekvicových semienok (vylúpané)
Príprava:
- Tekvicu (v šupke) nakrájajte na kúsky a zbavte dužiny a semienok. Uložíme na plech vyložený papierom na pečenie. Vložte do rúry vyhriatej na 180 °C. Pečte približne pol hodiny – kým tekvica nezmäkne. Oddeľte dužinu od šupky a rozmixujte ju do hladka. Odmerajte potrebné množstvo pyré a zvyšok použite na iné účely.
- Droždie rozpustíme v mlieku zohriatom na 35-37 °C. Pridáme cukor a 2-3 polievkové lyžice múky. Kvások dôkladne premiešajte, prikryte utierkou a odložte na teplé miesto asi na 15 minút.
- Rozpustite maslo a nechajte ho vychladnúť. Do veľkej misy preosejte múku a soľ. Pridajte vykysnutý kvások, tekvicové pyré, maslo a cmar. Všetky prísady vymiesime na hladké a pružné cesto. Nechajte ho v mise, prikryte utierkou a nechajte ho na teplom mieste asi hodinu. Malo by zdvojnásobiť svoj objem.
- Vykysnuté cesto opäť vymiesime na pomúčenej pracovnej ploche. Preneste ho do vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy (25 – 30 cm dlhej). Posypeme tekvicovými semienkami. Odložte na teplé miesto na ďalších 30 minút.
- Znovu predhrejte rúru, tentoraz na 190 °C. Formu na chlieb umiestnite na strednú úroveň. Tekvicový chlieb pečieme približne 40 minút. Nechajte vychladnúť na mriežke.
Prajeme dobrú chuť!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Pravá chuť chleba. Tento babičkin recept nemá konkurenciu
Je to najlepší chlieb, aký som kedy jedla. Chrumkavý, chutný a hlavná ingrediencia je teraz v sezóne
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.