28.10.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Pixabay/ Yung-pin Pao).
Vďaka všestrannosti sa cibuľa hodí nielen k mäsitým jedlám, ale aj k vegetariánskym jedlám. Jej jedinečnú chuť nemožno napodobniť žiadnym korením a po vyprážaní na troche masla alebo oleja zahalí dom chutnou vôňou. Zaujímavosťou je, že táto zelenina produkuje najviac odpadu, ktorý pozostáva z tenkých šupiek. Aby ste nepremrhali potenciál tejto časti zeleniny, odporúčame pripraviť si zdravotný nálev.
Cibuľa – pre zdravie a chuť
Cibuľa pevná, šťavnatá, plná chuti a vône je jedným z obľúbených doplnkov do mnohých jedál. V kuchyni sa dychtivo pokúšame dostať dovnútra, odhadzujeme tenké a krehké škrupiny, ktoré ju obklopujú zvonku. Namiesto toho, aby sme ich bez rozmýšľania vyhodili do koša, začnime využívať ich zdraviu prospešné vlastnosti.
Cibuľové šupky obsahujú predovšetkým kvercetín, prírodný antioxidant. Prítomnosť antioxidantu pomáha eliminovať oxidačný stres, ktorý prispieva k rýchlejšiemu starnutiu pokožky. Zložka bojuje proti voľným radikálom a znižuje riziko rakoviny. Tým výhody cibuľových šupiek nekončia. Špecialisti venujú pozornosť aj:
- prečisteniu čriev
- zmierneniu nevoľnosti
- zníženiu krvného tlaku
- zníženiu príznakov alergie
- brzdeniu rozvoja cukrovky 2. typu
- prevencii srdcových chorôb
- ateroskleróze
Ako pripraviť a použiť nálev z cibuľovej šupky?
Skôr ako sa pustíme do prípravy domáceho čaju, začneme tým, že si celú cibuľu poriadne vydrhneme. Potom ju ošúpeme a hodíme do hrnca alebo hrnca. Zalejeme vodou, povaríme 15-20 minút a potom necháme úplne vychladnúť. Pripravený odvar preceďte cez sitko a jeden pohár vypite večer.
Alternatívna metóda vyžaduje, aby sme cibuľové šupky vhodili do veľkého džbánu, zaliali vriacou vodou a lúhovali 5-8 minút. Po požadovanom čase odstráňte plávajúce šupky a vypite ich pred spaním. Zaradením nápoja do bežného jedálnička posilníte prirodzenú imunitu organizmu, poradíte si s opakujúcimi sa alergiami a znížite príliš vysoký krvný tlak.
Cibuľové šupky – nezvyčajné využitie
Cibuľa je svojou výraznou chuťou jednou zo základných surovín mnohých tradičných i moderných jedál. Najčastejšie používame iba samotnú zeleninu, pričom šupku, ktorá ju obklopuje, inštinktívne vyhodíme do koša. Zaujímavosťou je, že po rozdrvení sa výborne hodí ako prídavok na zvýraznenie chuti a farby uvarenej polievky. Cibuľové šupky obsahujú aj veľa vlákniny a antioxidantov, zložiek nevyhnutných pre správne fungovanie organizmu.
Uvarené šupky z cibule sa dajú použiť aj na farbenie látok, priadze a kraslíc. Na základe zvyškov zeleniny si pripravíme domáci oplach na vlasy, ktorý pomôže v boji s čoraz častejšími šedinami. Voda po uvarení cibuľových šupiek sa používa ako prírodné tonikum, ktoré upokojuje zápaly a akné. Gazdinky ho používajú aj ako liek na suché a popraskané päty.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Aj vy krájate cibuľu takto? Odteraz s tým prestanete! S týmto trikom vám neukvapne ani slza
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.