30.10.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Pixel-Shot).
Zemiaky sú jednou z najobľúbenejších druhov zeleniny. Mnohé tradičné jedlá slovenskej kuchyne by bez nich nemohli existovať. Hoci sa táto zelenina objavuje na našich stoloch takmer každý deň, väčšina ľudí robí pri ich varení významnú chybu. Ako sa pred ňou chrániť? Vysvetlíme vám to.
Je ťažké predstaviť si slovenskú kuchyňu bez zemiakov. Často sú prílohou alebo základnou zložkou jedál. Hoci mnohí ľudia považujú prípravu tejto zeleniny za jednu z najjednoduchších kulinárskych úloh, ukazuje sa, že len málokto si v skutočnosti uvedomuje, že sa pri tom zvyčajne dopúšťa osudovej chyby.
Chyba, ktorú robí väčšina z nás. Zemiaky kvôli tomu strácajú svoju cennú výživovú hodnotu
Zemiaky sú veľmi univerzálna zelenina, ktorú možno ľahko tepelne upraviť. Výborne chutia varené, pečené, roztlačené, grilované aj vyprážané. Najbežnejším spôsobom je varenie tejto zeleniny. Zdanlivo jednoduchá operácia však môže spôsobiť značné problémy.
Hlavnou chybou, ktorej sa dopúšťame pri varení zemiakov, je, že ich pred vhodením do vody ošúpeme. V šupke sa nachádza väčšina vitamínov a výživových hodnôt, ktorých sa zbavíme, keď zemiak ošúpeme. Odborníci na výživu odporúčajú variť ich „v šupke“ a až potom ich olúpať. Veľmi časté je aj prelievanie zemiakov studenou vodou. Táto zelenina by sa mala vkladať do vriacej vody, inak stratí veľa vitamínu C. Nakoniec treba pripomenúť aj soľ. Soľ by sa nikdy nemala pridávať na začiatku varenia, pretože to môže viesť k vyplavovaniu cenných minerálov, ako je napríklad draslík.
Zemiaky – zdroj vitamínov a minerálov
Zemiaky v rozpore s tým, čo sa zdá, vôbec nie sú tučné – majú málo kalórií, v 100 g varenej zeleniny je len 80 kalórií. Navyše sú cenným zdrojom vitamínov C a B a minerálnych látok: horčíka, draslíka, fosforu, železa, zinku a vápnika. Zemiakové hľuzy obsahujú nielen škrob, ale aj značné množstvo vlákniny a bielkovín. Pravidelná konzumácia zemiakov podporuje správne fungovanie tráviaceho systému, pomáha zraku a zabraňuje svalovým kŕčom. Okrem toho sa preukázalo, že zemiaky zlepšujú stav pokožky a znižujú negatívne účinky stresu. Na trhu je veľa odrôd zemiakov a za najlepšie na varenie sa považujú zemiaky typu A a B.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Domáci spôsob na šedivé vlasy bez farbenia? Varte šupky 30 minút. Funguje rýchlo a účinne
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.