30.10.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/ArtCookStudio).
Makový koláč je jedným z tých koláčov, ktoré pozná každý. Zvyčajne sa podáva na Vianoce, ale aj bežné jesenné dni sú vhodné na jeho konzumáciu. Mohlo by sa zdať, že toto pečivo je najlepšie z receptu starej mamy alebo mamy. Tento recept však môže tento názor úplne zmeniť.
Makový koláč nesmie chýbať na vianočnom stole. Avšak nielen vtedy chutí neskutočne dobre. Môžete si ho pripraviť aj vtedy, keď si chcete dať lahodný, sladký a aromatický koláč ku káve alebo čaju. Klasický recept na tento koláč pozná každý, kto sa aspoň trochu zaujíma o pečenie, ale tentoraz máme niečo, čo možno prekvapí aj toho najväčšieho fanúšika pečenia. Tento recept na koláč je jedinečný a pochádza z Nemecka.
Nemecký makový koláč vyniká nielen svojou chuťou, ale predovšetkým vzhľadom. Podáva sa s pudingovou penou, ktorá mu dodáva ľahkosť a krásny vzhľad. Okrem toho je plnka plnená hrozienkami, pomarančovou kôrou a kúskami hrušiek.
Recept na nemecký makový koláč s penou
Ingrediencie na cesto
- 180 g pšeničnej múky,
- 2 čajové lyžičky prášku do pečiva,
- 65 g masla,
- 65 g jemného cukru,
- vajce,
- štipka soli.
Ingrediencie na náplň
- 500 g maku,
- 500 ml mlieka,
- 80 g krupice,
- lyžica masla,
- vajce,
- 2 hrušky,
- 2 lyžice cukru,
- pomarančová kôra,
- 3 PL hrozienok.
Ingrediencie na pudingovú zmes
- 500 ml mlieka,
- balenie vanilkového pudingu,
- 120 g cukru,
- 120 g masla,
- 2 vajcia.
Spôsob prípravy
- Múku spolu s práškom do pečiva preosejte do väčšej misy. Pridajte cukor, soľ a maslo nakrájané na menšie kúsky. Nakoniec vmiešajte vajce a všetko mieste, kým nevznikne drobivé cesto. Hotové ho zabaľte do potravinovej fólie a vložte do chladničky asi na hodinu.
- Teraz je čas pripraviť náplň. Krupicu dajte do hrnca, zalejte mliekom a uvarte podľa návodu na obale. Po uvarení pridajte maslo, cukor a makovú zmes a dôkladne premiešajte. Zmes odložte bokom, aby vychladla.
- Keď zmes vychladne, pridajte hrušky, ošúpané a nakrájané na malé kúsky. Rozšľahajte vajce, pridajte pomarančovú kôru a hrozienka. Opäť premiešajte.
- Formu na pečenie vymasťte trochou tuku. Pripravené cesto vyberte z chladničky, jemne ho rozvaľkajte a položte na plech. Rukami ho pritlačte a popichajte vidličkou. Na pripravený povrch dajte makovú zmes a rovnomerne ju rozotrite po celom cestíčku.
- Teraz je čas na prípravu pudingovej zmesi. Nalejte mlieko do hrnca a zohrejte ho na miernom ohni. Pridajte puding a tiež cukor, intenzívne miešajte, kým zmes nebude hladká a jednotná.
- Odstavte puding z ohňa a pridajte doň maslo, premiešajte. Oddeľte bielky od žĺtkov, prvé vyšľahajte do tuhej peny, žĺtky pridajte do pudingu a premiešajte. Na samom konci pridajte do pudingu bielky a opäť premiešajte, aby sa spojili. Krém natrite na makovú zmes a stierkou uhlaďte vrch.
- Koláč vložte do rúry vyhriatej na 180 °C a pečte približne jednu hodinu. Ak je vrch príliš zapečený, prikryte plech alobalom. Po upečení posypeme práškovým cukrom.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ak hľadáte niečo špeciálne na dámsku jazdu, tento dezert vás určite očarí
Nutellu už nikdy nekúpite. Pripravte si doma zdravý čokoládový krém za pár minút
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.