Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Zdravie,

Čo sa stane s vaším telom, ak budete piť tento druh nápoja? 11 dôležitých zmien

31.10.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/udra11). Napadlo vám, že „obyčajná“ kurkuma by mohla byť najúčinnejším doplnkom stravy? Kurkuma – a najmä jej najaktívnejšia zložka, kurkumín – má mnoho vedecky...

31.10.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/udra11).

Napadlo vám, že „obyčajná“ kurkuma by mohla byť najúčinnejším doplnkom stravy? Kurkuma – a najmä jej najaktívnejšia zložka, kurkumín – má mnoho vedecky dokázaných zdravotných účinkov, napríklad potenciál zlepšovať zdravie srdca a predchádzať Alzheimerovej chorobe a rakovine. Čo ešte „dokáže“ a ako ju najlepšie užívať každý deň?

Foto: shutterstock/udra11

Ako pripraviť nápoj z kurkumy?

Ingrediencie

  • 1 pohár vody alebo mlieka
  • 1 čajová lyžička kurkumy
  • 1 čajová lyžička škorice
  • 1 čajová lyžička medu
  • 1/2 čajovej lyžičky čierneho korenia

Postup

  1. Priveďte vodu alebo mlieko do varu.
  2. Do vriacej tekutiny pridajte ostatné prísady.
  3. Varte 10-15 minút.
  4. Pred pitím nálev sceďte a nechajte vychladnúť.

Ako obohatiť alebo spestriť nápoj z kurkumy?

Mnohí ľudia dávajú do kurkumového čaju ďalšie prísady, aby zlepšili chuť alebo pomohli pri vstrebávaní kurkumy. Človek môže napríklad použiť kravské alebo rastlinné mlieko podľa vlastného výberu. Medzi ďalšie prísady patria napríklad: kokosový olej, rozpustené maslo, čierne korenie, citrón alebo limetka, zázvor, kardamón, muškátový oriešok, škorica, bazalka, aníz, vanilka alebo med.

Prášok korenia môžete pridať aj do svojho obľúbeného čaju – zeleného alebo čierneho.

1. je výnimočným protizápalovým prostriedkom

Chronický zápal prispieva k bežným zdravotným ťažkostiam. Kurkumín dokáže potlačiť mnohé molekuly, o ktorých je známe, že zohrávajú významnú úlohu pri zápale. Zápalové molekuly sú mimoriadne dôležité. Pomáhajú v boji proti infekciám a zohrávajú významnú úlohu pri odstraňovaní poškodení v tele. Problém sa stáva vážnym, keď sa jednoduchý krátky zápal stane chronickým a napadne telesné tkanivá. Podľa vedcov môže chronický zápal ohrozovať naše zdravie na rôznych úrovniach. Je nebezpečný a spôsobuje: srdcové ochorenia, rakovinu, metabolické problémy, Alzheimerovu chorobu a rôzne degeneratívne stavy.

Preto všetko, čo môže pomôcť v boji proti chronickému zápalu, je potenciálne dôležité pri prevencii a liečbe týchto stavov. A práve tu nám môže pomôcť kurkuma.

Zmierňuje príznaky artritídy

Kurkumín ako protizápalový prostriedok môže pomôcť zmierniť najviditeľnejšie príznaky artritídy. Mnohé štúdie ukazujú, že kurkumín môže pomôcť liečiť príznaky artritídy a v niektorých prípadoch je účinnejší ako protizápalové lieky.

2. podporuje imunitu

Podľa výskumov môže kurkumín zlepšovať imunitné funkcie vďaka svojim antioxidačným, protizápalovým, antivírusovým a antimikrobiálnym vlastnostiam. Štúdie tiež ukázali, že kurkumín pôsobí ako imunitný modulátor, ktorý pomáha regulovať funkciu imunitných buniek proti rakovine.

Foto: shutterstock/Alexander Ruiz Acevedo

3. pomáha znižovať kardiovaskulárne komplikácie

Ochorenia srdca sú celosvetovo najčastejšou príčinou úmrtí. Neustále prebieha výskum, ako ich liečiť a predchádzať im. Mnohé štúdie preukázali, že kurkumín má zdraviu prospešné účinky na srdce, pretože pôsobí ako antioxidant a protizápalový prostriedok. Štúdie tiež ukázali, že kurkumín pomáha riediť krv, znižuje hladinu cholesterolu a zabraňuje zužovaniu tepien. To môže predstavovať ochrannú vrstvu pred rôznymi kardiovaskulárnymi problémami. Okrem toho môže pomôcť znížiť vedľajšie účinky rôznych typov poškodenia srdca.

4. používa sa pri prevencii rakoviny a pomáha aj pri liečbe

Jednou z najlepších klinicky potvrdených terapeutických vlastností kurkumínu sú jeho protirakovinové účinky. Predpokladá sa, že kurkumín ako antioxidant a protizápalová látka znižuje riziko poškodenia buniek v tele, čím znižuje riziko vzniku bunkových mutácií a rakoviny. Okrem toho početné štúdie preukázali, že kurkumín má protirakovinové vlastnosti a obmedzuje šírenie rakovinových buniek.

Zatiaľ nebolo dostatočne preskúmané, či vysoká dávka kurkumínu – najlepšie s látkou zvyšujúcou absorpciu, ako je piperín – môže pomôcť pri liečbe rakoviny u ľudí. Existujú však dôkazy o tom, že môže zabrániť vzniku rakoviny, najmä rakoviny tráviaceho systému, ako je napríklad rakovina hrubého čreva.

5. pomáha zvládať syndróm dráždivého čreva

Ľudia už dlho používajú kurkumín v tradičnej medicíne na liečbu mnohých tráviacich ťažkostí. Výskum ukazuje, že antioxidačné a protizápalové vlastnosti tohto korenia môžu pomôcť modulovať črevné baktérie.

Foto: shutterstock/New Africa

6. predchádza Alzheimerovej chorobe a lieči ju

Kurkumín môže pomôcť znížiť riziko viacerých neurodegeneratívnych ochorení. Odborníci sa domnievajú, že jeho antioxidačné a protizápalové vlastnosti znižujú poškodenie buniek, zápal a usadeniny amyloidu alebo plaku, ktoré sa pri týchto stavoch vyskytujú. Kurkumín môže tiež spomaliť alebo zabrániť niektorým zmenám bielkovín súvisiacich s vekom, ktoré vedci spájajú s neurodegeneráciou.

7. chráni pred poškodením pečene a žlčovými kameňmi a lieči ochorenia pečene

Niekoľko štúdií preukázalo, že kurkumín môže chrániť pred poškodením pečene. Medzi potenciálne prínosy kurkumínu na pečeň a žlčník patrí zvýšenie produkcie žlče a ochrana pečeňových buniek pred poškodením.

8. pomáha pri prevencii a liečbe cukrovky

Tradičná medicína používa kurkumu na liečbu cukrovky už tisícky rokov. Štúdie na zvieracích a ľudských modeloch ukázali, že kurkumín môže mať antidiabetické účinky.

9. pomáha liečiť pľúcne ochorenia

Vedci predpokladajú, že protizápalové a antioxidačné vlastnosti kurkumínu môžu pomôcť zmierniť príznaky chronického alebo dlhodobého ochorenia pľúc. V lekárskom prehľade z roku 2017 sa zistilo, že hoci klinické dôkazy sú obmedzené, kurkumín môže pomôcť pri liečbe astmy, cystickej fibrózy a cystickej fibrózy, rakoviny alebo poškodenia pľúc a chronickej obštrukčnej choroby pľúc.

10. pomáha pri chudnutí

Zistilo sa, že užívanie kurkumy môže pomôcť ľuďom s metabolickými poruchami výrazne znížiť ich index telesnej hmotnosti. Môže tiež pomôcť znížiť leptín, čo je hormón, ktorý reguluje chuť do jedla a ukladanie tukov v tele.

11. kurkuma môže zvýšiť antioxidačnú kapacitu organizmu

Oxidačné poškodenie sa považuje za jeden z mechanizmov starnutia a mnohých chorôb. Voľné radikály majú tendenciu reagovať s dôležitými organickými látkami, ako sú mastné kyseliny, bielkoviny alebo DNA. Hlavným dôvodom, prečo sú antioxidanty také prospešné, je, že chránia organizmus práve pred voľnými radikálmi.

Kurkumín je silný antioxidant, ktorý vďaka svojej chemickej štruktúre dokáže neutralizovať voľné radikály.

Okrem toho štúdie na zvieratách a bunkách naznačujú, že kurkumín môže blokovať pôsobenie voľných radikálov a stimulovať pôsobenie iných antioxidantov. Na potvrdenie týchto prínosov sú potrebné ďalšie klinické štúdie na ľuďoch.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Pridajte jednu čajovú lyžičku tohto korenia do kávy. Reguluje krvný tlak, spaľuje boky

Už 3 polievkové lyžice denne znižujú krvný tlak a cholesterol. Jedzte pri problémoch so štítnou žľazou


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Tento vitamín vám dodá energiu a pomôže vám zbaviť sa skleslosti. Zlepší vašu náladu na jeseň

6.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Fida Olga). Vitamín D sa dlho považoval za strážcu nášho kostrového systému, ale teraz sa ukazuje, že má oveľa…

Toto bolo v USA zakázané. Na Slovensku to jeme vo veľkom

6.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/amphaiwan). Predpisy pre rôzne typy výrobkov vrátane potravín sa môžu v jednotlivých krajinách líšiť. Z tohto dôvodu môžeme byť…

Zvyšuje imunitu a metabolizmus. Zlatý nápoj

6.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Elena Schweitzer). Jeseň je v plnom prúde a s ňou aj prvé sezónne infekcie a pokles nálady. Je čas…

Čo robiť s tekvicovými semienkami? Určite ich nevyhadzujte! Sú skutočným pokladom výživových hodnôt!

6.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Brent Hofacker). Čo robiť s tekvicovými semienkami? Samotnú tekvicovú dužinu zvyčajne používame na prípravu chutných jesenných jedál a semienka…

Je v poriadku piť kávu nalačno? Tu sú informácie, ktoré by ste mali vedieť

5.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Djordje Novakov). Na tróne najobľúbenejších nápojov na svete je káva hneď za vodou. Ale idú jej nesporné chuťové vlastnosti…

Auto Trendy

Maxus eTerron 9: predstavený elektrický pick-up s pohonom všetkých kolies

6.10.2024 Redakcia Auto trendy - V USA sú elektrické pick-upy súčasťou hlavného biznisu výrobcov elektromobilov, ale v Európe ide o okrajové modely. Teraz však Maxus predstavuje svoj druhý model, eTerron…

Renault oživí ďalšiu legendu. Model 4 bude mať čoskoro premiéru

6.10.2024 Redakcia Auto trendy - Pôvodná verzia tohto mestského vozidla v tvare škatule sa objavila v roku 1961 a vyrábala sa 30 rokov. Teraz chce Renault tento ikonický model obnoviť.…

Je teraz najlepší čas na kúpu španielskeho SUV? Krajiny EÚ podporili novembrové zvýšenie cla

6.10.2024 Redakcia Auto trendy - Už teraz je známe, že EÚ od novembra zavedie sankčné clá na elektromobily dovážané z Číny. Nákup vysnívaného SUV sa tak od novembra môže ukázať…

Elektrický Hyundai Inster prichádza do EU

6.10.2024 Redakcia Auto trendy - Dve úrovne výbavy a dve batérie pre juhokórejské elektrické supermini. Prvé malé elektrické vozidlo Hyundai pre európsky trh, model Inster, je v EU a na…

Bola prekonaná ďalšia hranica. Porsche Taycan Turbo GT s novým rekordom v zrýchlení

6.10.2024 Redakcia Auto trendy - Časopis Car and Driver sa rozhodol otestovať, ako rýchlo nemecký elektromobil zrýchli na 60 km/h. Výsledok sa ukázal byť podstatne lepší, ako uvádza výrobca.

Takto bude vyzerať nové Audi RS 5 Avant? Mohlo by to byť najkrajšie kombi v segmente

6.10.2024 Redakcia Auto trendy - Audi nedávno predstavilo novú generáciu modelov A5 a S5, ktoré nahradili odchádzajúce modely B9 A4 a S4. Nemci sa tak teraz môžu sústrediť na uvedenie…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov