3.11.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/RHJPhtotos).
Pri príprave večere sa nám nie vždy podarí správne vypočítať pripravované porcie. Preto sa často stáva, že nám zostane viac zemiakov, s ktorými nevieme, čo robiť. Našťastie sme pre vás pripravili niekoľko najchutnejších návrhov, aby ste sa týmto problémom nemuseli trápiť.
Zemiaky sú najobľúbenejšou prílohou k večeri. Ošúpané a nakrájané na menšie kúsky sa hodia do osolenej vody a potom sa uvaria. Podávajú sa k obľúbenému mäsu a šalátu. Avšak aj po chutnej večeri nám môžu zostať porcie zemiakov, s ktorými nevieme, čo robiť. Našťastie existuje niekoľko spôsobov, ako ich využiť, ktoré sa oplatí. Niektoré z nich nám niekedy ani nenapadnú.
Nápady na použitie varených zemiakov
Zemiaky sú všestrannou surovinou, ktorá sa dá použiť do mnohých jedál. Aj ich varená verzia sa dá použiť na mnoho rôznych spôsobov. Nižšie uvádzam niekoľko z nich, ktoré nemusia byť vždy samozrejmé.
- Zemiakové šišky. Áno, nemýlime sa. Šišky z varených zemiakov naozaj existujú a sú veľmi chutné. Ich prevedenie sa nelíši od známych klasických a chuť im zodpovedá. Pri najbližšej možnej príležitosti postupujte podľa tohto receptu a presvedčte sa, či stoja za námahu.
- Varené zemiaky ako zahustenie polievok. Zemiakové pyré môže byť skvelým doplnkom do rôznych polievok. Ich pridaním do pokrmu získajú na chuti a zároveň získajú krémovejšiu a zamatovejšiu konzistenciu. Výborne sa hodí do krémových polievok, ako je tekvicová polievka, hubová polievka alebo pórová polievka.
- Syrovó-zemiakové guľky. Ak vám zo včerajšej večere zostalo väčšie množstvo varených zemiakov, môžete z nich pripraviť chutnú desiatu. Pridanie syra do nich a vytvarovanie zmesi do guľôčok zaručuje lahodný chuťový zážitok. Takéto guľky by sa mali vyprážať a podávať s omáčkou.
- Zemiaky ako príloha k raňajkám. Zeleninovó-vaječné omelety sú veľmi obľúbenou formou raňajkového jedla. Zvyčajne sa do nich dáva paprika, cibuľa alebo huby. Nič vám teda nebráni pridať aj varené zemiaky. Stačí ich osmažiť rovnakým spôsobom ako ostatné ingrediencie a raňajky budú sýtejšie.
- Prídavok k šalátu. Nič nedoplní jedlo tak ako chutné zemiaky. Už uvarené ich môžete skombinovať s inou zeleninou a omáčkami a vytvoriť tak ďalšie jedlo alebo občerstvenie. Takéto zemiaky sa dajú použiť aj na prípravu vaječného alebo zeleninového šalátu.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Plnené zemiakové placky zmiznú v okamihu. Stred prekvapí chuťové bunky
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.