Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Zaujímavosti,

Neodkladajte zber. Výbuch cenných hodnôt po prvých mrazoch

4.11.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pexels.com/Jana). Už v Mezopotámii sa trnková slivka /trnka/ považovala za posvätnú rastlinu. Starí Rimania jedli sušené plody pri žalúdočných a črevných problémoch. Grécki lekári...

4.11.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pexels.com/Jana).

Už v Mezopotámii sa trnková slivka /trnka/ považovala za posvätnú rastlinu. Starí Rimania jedli sušené plody pri žalúdočných a črevných problémoch. Grécki lekári používali vylisovanú šťavu proti bakteriálnej úplavici. Moderná fytoterapia venuje cenným vlastnostiam rastliny čoraz väčšiu pozornosť. Kedy by ste mali ísť na prvý zber plodov trnky a čo by ste si z nich mali pripraviť?

Foto: pexels.com/Jana

Zber a sušenie trnky

Trnka je vysoký a tŕnitý ker, ktorý prirodzene rastie na okrajoch ciest a okrajoch lesov. Najlepší čas na zásobu kvetenstva je apríl a máj. Najlepšie je vybrať si slnečné dni a hodiny po opadnutí rosy. Bylinkárstvo oceňuje aj plody trnky, ktoré vyzerajú ako malé slivky. Vyznačujú sa guľovitým tvarom, tmavomodrou šupkou pokrytou tenkou vrstvou povlaku a zelenou dužinou chutiacej kyslo.

Zrelé exempláre sa zbierajú na jeseň, najlepšie po prvom mraze, t.j. v októbri alebo novembri. Namiesto tradičného zberu sa odporúča rastlinu potriasť, vďaka čomu plody voľne padnú na zem chránenú látkou alebo plachtou. Po prinesení domov sa očistia od semienok a následne sušia pri teplote postupne zvyšovanej na 60 stupňov Celzia. Takto upravené plody sa výborne hodia ako príloha k omáčkam a mäsám.

Trnka – vlastnosti nezvyčajnej rastliny

Nenápadné bobule trnky nás prekvapujú obsahom cenných látok. Nájdeme v nich okrem iného:

  • antokyány,
  • cukrové zlúčeniny,
  • pektín,
  • organické kyseliny,
  • fytosteroly,
  • minerálne soli,
  • vitamín C,
  • triesloviny.

Práve posledná skupina zlúčenín vykazuje silné antibakteriálne a protizápalové účinky. Používajú sa ako prírodný liek pri črevných problémoch a zápaloch žalúdka a čriev. Staroveká prírodná medicína využívala vlastnosti trnky na potlačenie vnútorného krvácania a na zmiernenie zápalu úst a hrdla.

V príbehoch sa spomína aj to, že trnková šťava vraj bielila pleť a pomáhala odstraňovať nežiaduce ochlpenie. Kvety trnky sú dodnes cenené pri zápaloch močových ciest. Je to vďaka močopudným flavonoidom, ktoré pomáhajú rýchlejšie odstraňovať z tela škodlivé produkty vznikajúce pri látkovej premene. Na rozdiel od plodov trnky majú kvetenstvo mierne preháňacie účinky.

Džem z trniek – recept

Na pultoch obchodov ho nájdete len zriedka, pretože nepatrí medzi obľúbené produkty. Trnkový džem pochádza z receptov tradičnej slovenskej kuchyne. Má vynikajúcu chuť a výborne sa hodí k mäsovým jedlám. Na prípravu trnkového džemu sú potrebné len dve ingrediencie.

Zloženie:

  • 1 kg plodov trnky
  • 1 kg cukru

Príprava: Skôr ako sa pustíte do výroby domáceho džemu z trniek, čaká vás cesta po košíky plné ovocia. Vhodná príležitosť prichádza hneď po prvých mrazoch.

  1. Nazbierané plody umyjeme a dôkladne odkôstkujeme. Je to nevyhnutné, pretože obsahujú kyselinu pruskú (kyanovodík), ktorá môže viesť k otrave.
  2. Ak zrelé plody ešte nie sú vychladnuté, zmrazíme ich na 24 hodín v mrazničke.
  3. Pripravené ovocie vložte do nádoby, zasypte cukrom a nechajte cez noc odstáť.
  4. Na druhý deň vložte ovocie s cukrom na panvicu, všetko opražte a naplňte do čistých a vypálených pohárov.
  5. Takto pripravené poháre s trnkovým džemom obráťte hore dnom a nechajte úplne vychladnúť.
  6. Trnkový džem sa výborne hodí k mäsu, paštétam, sendvičom, syrom a tiež k dezertom.

Dobrú chuť!

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Hókus-pókus, kúzla, či jednoduchý recept na pomarančový džem s hruškami. Skutočné kúzlo chuti

Jesenný tekvicový a pomarančový džem bez pasterizácie. Chutný doplnok do koláčov, croissantov a palaciniek


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Zabudnite na jablkový ocot. Tento zníži hladinu cukru, zníži cholesterol a zlepší trávenie. Môžete si ho pripraviť doma

26.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/SergeyKlopotov). Väčšina z vás už pravdepodobne počula o jablčnom octe a jeho vlastnostiach. Menej populárnou, ale rovnako jednoduchou na…

Cibuľový sirup, domáci liek na kýchanie a smrkanie. Je lepší s týmito prísadami

26.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/VLADIMIR VK). Cibuľový sirup je starý a osvedčený liek na kašeľ a jesenné a zimné infekcie. Keď sme sa…

Zahreje ako vývar a nemusíte ju variť 3 hodiny. Ideálna na chladnejšie dni

26.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/lenetstan). Keď teplota za oknom klesne, polievky sa pohodlne zaradia do denného jedálneho lístka, pretože zasýtia a zároveň v…

Namiesto toho, aby ste po uvarení vyhodili, naneste na tvár. Podporuje zachovanie mladistvého vzhľadu

25.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Prostock-studio). Káva je nápoj, bez ktorého si mnohí z nás nevedia predstaviť ráno. Jej využitie sa však nekončí šálkou…

Takto čistite iba semišovú obuv. Odstránite nečistoty a nepoškodíte materiál.

25.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Vladimir Sukhachev). Semišová obuv je náchylná na zašpinenie jesenným blatom, zimnými zrážkami a dokonca aj jarnou rosou. Vtedy začneme…

Auto Trendy

Oficiálne: General Motors sa stane 11. tímom F1 v roku 2026

26.11.2024 Redakcia Auto trendy - V zásade sa dosiahla dohoda o účasti značky Cadillac spoločnosti GM v seriáli Formule 1 od roku 2026. Formula 1 potvrdila, že sa v zásade…

„Nemáme inú možnosť“ – Šéf VW obhajuje tvrdé reštrukturalizačné opatrenia, zamestnanci zúria!

26.11.2024 Redakcia Auto trendy - Zamestnanci jednej z kľúčových značiek koncernu Volkswagen v Nemecku intenzívne bránia svoje pracovné miesta. Finančná kríza prinútila spoločnosť zaviesť radikálne úsporné opatrenia, čo prinieslo oznámenie…

Zabudnite na zápchy: Mobilize Duo je kompaktné, elektrické a vytvorené pre mestský chaos.

26.11.2024 Redakcia Auto trendy - Agilná elektrická štvorkolka Mobilize Duo, nástupca Renault Twizy, prichádza s mnohými vylepšeniami, no zachováva svoj mestský charakter. Podobne ako jeho predchodca, aj Duo ponúka dve…

Brusel vs. Peking: Obchodná vojna, ktorá môže zničiť konkurenciu a zdvihnúť ceny áut!

26.11.2024 Redakcia Auto trendy - Brusel ponúka Číne miliardovú podporu výmenou za elektrickú technológiu – bude Peking spolupracovať, alebo zvýši napätie? Brusel vs. P

Štýl a kvalita, ktorú Dacia nedokáže ponúknuť – Objavte crossover, ktorý prekonáva očakávania!

26.11.2024 Redakcia Auto trendy - V segmente stále obľúbenejších crossoverov menších ako SUV ponúkajú značky ako Toyota či Renault len obmedzený výber modelov. Ak však hľadáte atraktívnu alternatívu, ktorá kombinuje…

Prelomová technológia od Toyoty: Ako môže vodík predĺžiť životnosť spaľovacích motorov?

25.11.2024 Redakcia Auto trendy - Toyota sa intenzívne venuje vývoju riešení, ktoré by mohli predĺžiť životnosť spaľovacích motorov na trhu. Jednou z alternatívnych ciest je nahradenie klasického fosílneho paliva vodíkom,…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov