4.11.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/chaechaebyv).
Žiadny chlieb nechutí tak dobre ako domáci chlieb. Mnohí ľudia však majú voči jeho pečeniu určitý odpor. Obávajú sa zdĺhavého miesenia a toho, že cesto nevykysne. Oba tieto kroky však môžete vynechať a pripraviť chlieb bez múky. Namiesto toho by mal zoznam ingrediencií obsahovať rôzne obilniny, pričom v ňom nie je žiadne droždie. Takýto chlieb stačí len premiešať a potom naliať do plechu.
Pečenie domáceho chleba, najmä toho prvého, prináša veľké uspokojenie. Niektorým to ide ľahko, zatiaľ čo iní majú obavy, že chlieb sa bude ťažko miesiť. Sú aj takí, ktorých odrádza dlhý čas kysnutia a skutočnosť, že droždie nemusí chcieť vôbec pracovať. Z tohto dôvodu však nemá zmysel úplne sa vzdávať pečenia domáceho chleba. Existujú aj iné spôsoby a recepty, ako pripraviť chutný chlieb a zažiť pri tom veľa zábavy.
Jedným z nich je recept na chlieb bez múky. Nie je to jediná zložka, ktorá sa vytráca zo zoznamu potrebných výrobkov. Takýto chlieb sa dá úspešne pripraviť aj bez droždia. Nie je teda potrebné miesiť cesto ani čakať, kým vykysne. Recept na chlieb bez múky si na druhej strane vyžaduje použitie rôznych obilnín. Spojivom je javorový sirup alebo med. Budete potrebovať aj vodu a kokosový olej alebo maslo. Recept na chlieb krok za krokom nájdete nižšie. Budete prekvapení, aký je jednoduchý.
Recept na chlieb bez múky. Nemusíte ho miesiť a nemusí kysnúť
Ingrediencie:
- 100 g ľahko mletej pohánkovej krupice,
- 60 g lieskových orieškov,
- 135 g slnečnicových semienok,
- 140 g mletých ovsených vločiek,
- 90 g ľanových semien,
- 2 PL javorového sirupu alebo medu,
- 350 g vody alebo mlieka,
- 3 PL kokosového oleja,
- soľ.
Spôsob prípravy:
Do veľkej misky vložte rozdrvené a ľahko pomleté pohánkové krúpy, ovsené vločky a ľanové semienko. Zmiešajte ingrediencie a pridajte vodu. Počas miešania by mali výrobky začať napučiavať. Keď absorbujú vodu, pridajte kokosový olej, premiešajte a až teraz prisypte slnečnicové semienka a orechy. Do cesta pridajte soľ a javorový sirup alebo med. Všetko spolu premiešajte.
Tortovú formu vyložíme papierom na pečenie. Nalejte do nej chlebovú zmes. Vrch uhlaďte silikónovou stierkou. Počkajte 20 minút a potom pečte chlieb bez múky 40 minút pri 180 stupňoch Celzia. Chlieb krájajte až po vychladnutí.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Recept na cibuľový chlieb so šialene chrumkavou kôrkou. Krásne vonia a ešte lepšie chutí
Tento tekvicový chlieb nemá konkurenciu. Ideálny na druhé raňajky a popoludňajšie občerstvenie
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.